Ziare.com

Mai multe ONG-uri au trimis Parlamentului propuneri privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:45

   

Mai multe ONG-uri au trimis Parlamentului propuneri privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale
Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis grupurilor partidelor parlamentare o lista de propuneri legate de modificarea legislatiei privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale, in sensul reglementarii alocarilor pentru subventii si a conditiilor de desfasurare a campaniei electorale, a anuntat miercuri un comunicat al Expert Forum.

Semnatarii remarca in document ca modificarea Legii 334/2006 prin Legea 34/2018 a determinat cresterea semnificativa a limitelor sumelor ce pot fi alocate, prin raportarea la Produsul Intern Brut (cel mult 0.04%) si nu la bugetul de stat, dupa cum stabilea legislatia anterior, context in care apreciaza ca finantarea aproape in intregime a partidelor politice de la bugetul de stat este un principiu care poate conduce la reducerea competitivitatii electorale si asigurarea de avantaje unui grup restrans de partide care primesc subventii semnificative.

"Limita maxima la care ar fi putut ajunge subventiile in 2019 este de aproape 400 de milioane de lei. Aceasta crestere trebuie privita in contextul in care competitorii electorali pot solicita in conditiile legii si rambursarea cheltuielilor electorale daca obtin cel putin 3% din voturi. Astfel, s-au creat doua mecanisme care permit partidelor politice sa primeasca bani de la bugetul de stat.

Ambele mecanisme sunt, in fapt, accesibile unui grup restrans de partide, de obicei cele parlamentare. Pornind de la premisa ca, printre altele, rolul unui partid politic este de a crea legaturi cu sustinatorii si de a asigura conditiile organizatorice si financiare pentru a-si desfasura activitatile recurente si pentru a participa la alegeri, finantarea aproape in intregime a partidelor politice de la bugetul de stat este un principiu care poate conduce la reducerea competitivitatii electorale si asigurarea de avantaje unui grup restrans de partide care primesc subventii semnificative", se arata in solicitarea transmisa parlamentarilor.

Semnatarii scrisorii amintesc ca intre 2021 si 2023 nu se vor organiza alegeri, iar legislatia actuala nu prevede niciun fel de conditii pentru cheltuirea banilor din subventii la finalul anului, respectiv "partidele politice parlamentare pot acumula sume de bani care le vor oferi un avantaj semnificativ in fata celorlalti competitori".

"In acest context, fara a reduce in niciun fel nivelul de transparenta a finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, solicitam:

  • reducerea limitei maxime pentru subventiile de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 si a normelor aferente;
  • stabilirea unor limitari pentru utilizarea fondurilor publice din subventii in campaniile electorale;
  • scaderea pragului pentru obtinerea de subventii la nivel local pentru a tine cont si de voturile obtinute la alegerea primarilor si/sau consilierilor locali;
  • cresterea ponderii din subventie acordata pentru rezultatele obtinute la alegerile locale", adauga documentul.


Organizatiile civice mai arata ca "legislatia privind desfasurarea campaniilor electorale a fost modificata in 2016, iar mijloacele aflate la dispozitia competitorilor electorali pentru publicitatea stradala au fost reduse".

"Practic, in timpul campaniei electorale, competitorii pot folosi doar cate un afis plasat in spatiile puse la dispozitie de primarii. In plus, experienta celor mai recente campanii electorale ne-a aratat ca exista situatii recurente in care administratia electorala trebuie sa rezolve constant sesizari legate de plasarea mai multor afise pe acelasi panou sau sa decida asupra inlaturarii unor stickere de pe autovehicule folosite in campanie, ceea ce poate deveni un efort contraproductiv", au aratat organizatiile.

Acestea propun initierea unei dezbateri despre impactul regulilor privind mijloacele de campanie outdoor asupra vizibilitatii actiunilor competitorilor electorali; extinderea prevederilor art. 36 din L334/2006 privind marcarea materialelor de promovare, la toate materialele produse de partidele politice, indiferent daca sunt in campanie electorala sau in afara ei.

Semnatarii scrisorii deschise sunt: Asociatia CIVICA, Asociatia pentru Dezvoltare GHEPart, Asociatia Expert Forum (EFOR), Asociatia Geeks for Democracy, Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Inovare Publica, Maria Krause, expert electoral, Mircea Kivu, sociolog.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1078 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ia sa vedem, ce avem noi aici????

Noi avem aici niste ONG-uri care au idei cam cum ar fi bine sa fie finantate partidele politice, si alegerile. Corect. Ia sa ne gandim noi la un ONG, asa, neinteresat direct, desigur, care ar prefera sa fie finantate partidele tot de la Buget, ca pana acum, dar, se poate si aplicarea unei noi solutii de finantare, un fel de finantare paralela, cum ar veni. Cum ar fi cantarul de la Vama 2 Nadlac! Ce ziceti, s-ar gasi vreun ONG, care sa sara cu propunerea asta? Cuummm? A sarit deja cineva? Si deja se aplica de vreo trei ani, si noi aflam abia acum, de la DNA? Interesant, noi stiam ca ONG-urile in general, dar si Partidele in special, sunt bune, corecte, mai albe decat insasi Alba ca Zapada si mai realiste decat insusi suporterii Real-ului Madrid.

 

Ia sa vedem ce ar fi bine sa nu mai avem noi aici !

Finantare de la buget pentru partide si campanii electorale !
Daca nu sunt in stare ca in conditii de transparenta sa mobilizeze resurse, sa le administreze si sa le utilizeze la nivelul organizatiei proprii cum ma pot convinge ca o pot face la nivelul tarii?

Eu subscriu la ceea ce scrie domnul Sokratis:

"Ia sa vedem ce ar fi bine sa nu mai avem noi aici !"

cu regret

am verificat pe net cine sunt fondatorii acestor ong-uri, si care sunt de utilitate publica. va asigura ca daca ve-ti face la fel, ve-ti avea mari surprize. mai tovaraseilor din ong-uri, unele nici inregistrate in registrul national, nu vrei sa va vedeti voi de activitatea declarata si sa lasati legiuitorii sa hotarasca. aveti in obiectul de activitate principal astfel de initiative stimabililor?

ce conteaza mai mult

Ce contine propunerea sau cine o face?
Ai o abordare dipic psd-ista in care forma este mai importanta decat continutul.
Daca nu intelegi, iti desenez...

Propunere.

Partidele politice sa fie finantate in functie de sustinerea publica.
Ceva cum este sustinuta televiziunea publica (PBS) in US.Aceasta televiziune primeste de la buget exact atat cat primeste DONATII de la sustinatorii particulari.Nu este televiziune comerciala si este nonprofit si este televiziunea cu programe de cea mai buna calitate.
De la buget sa fie alocate si pentru partide tot atat cat partidele primesc,deci sunt sustinute,de alegatori prin donatii.
Ar fi un sistem echitabil si nu ar avea nimeni privilegii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor