Mai multe ONG-uri au trimis Parlamentului propuneri privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:45
3290 citiri
Mai multe ONG-uri au trimis Parlamentului propuneri privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale

Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis grupurilor partidelor parlamentare o lista de propuneri legate de modificarea legislatiei privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale, in sensul reglementarii alocarilor pentru subventii si a conditiilor de desfasurare a campaniei electorale, a anuntat miercuri un comunicat al Expert Forum.

Semnatarii remarca in document ca modificarea Legii 334/2006 prin Legea 34/2018 a determinat cresterea semnificativa a limitelor sumelor ce pot fi alocate, prin raportarea la Produsul Intern Brut (cel mult 0.04%) si nu la bugetul de stat, dupa cum stabilea legislatia anterior, context in care apreciaza ca finantarea aproape in intregime a partidelor politice de la bugetul de stat este un principiu care poate conduce la reducerea competitivitatii electorale si asigurarea de avantaje unui grup restrans de partide care primesc subventii semnificative.

"Limita maxima la care ar fi putut ajunge subventiile in 2019 este de aproape 400 de milioane de lei. Aceasta crestere trebuie privita in contextul in care competitorii electorali pot solicita in conditiile legii si rambursarea cheltuielilor electorale daca obtin cel putin 3% din voturi. Astfel, s-au creat doua mecanisme care permit partidelor politice sa primeasca bani de la bugetul de stat.

Ambele mecanisme sunt, in fapt, accesibile unui grup restrans de partide, de obicei cele parlamentare. Pornind de la premisa ca, printre altele, rolul unui partid politic este de a crea legaturi cu sustinatorii si de a asigura conditiile organizatorice si financiare pentru a-si desfasura activitatile recurente si pentru a participa la alegeri, finantarea aproape in intregime a partidelor politice de la bugetul de stat este un principiu care poate conduce la reducerea competitivitatii electorale si asigurarea de avantaje unui grup restrans de partide care primesc subventii semnificative", se arata in solicitarea transmisa parlamentarilor.

Semnatarii scrisorii amintesc ca intre 2021 si 2023 nu se vor organiza alegeri, iar legislatia actuala nu prevede niciun fel de conditii pentru cheltuirea banilor din subventii la finalul anului, respectiv "partidele politice parlamentare pot acumula sume de bani care le vor oferi un avantaj semnificativ in fata celorlalti competitori".

"In acest context, fara a reduce in niciun fel nivelul de transparenta a finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, solicitam:

  • reducerea limitei maxime pentru subventiile de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 si a normelor aferente;
  • stabilirea unor limitari pentru utilizarea fondurilor publice din subventii in campaniile electorale;
  • scaderea pragului pentru obtinerea de subventii la nivel local pentru a tine cont si de voturile obtinute la alegerea primarilor si/sau consilierilor locali;
  • cresterea ponderii din subventie acordata pentru rezultatele obtinute la alegerile locale", adauga documentul.

Organizatiile civice mai arata ca "legislatia privind desfasurarea campaniilor electorale a fost modificata in 2016, iar mijloacele aflate la dispozitia competitorilor electorali pentru publicitatea stradala au fost reduse".

"Practic, in timpul campaniei electorale, competitorii pot folosi doar cate un afis plasat in spatiile puse la dispozitie de primarii. In plus, experienta celor mai recente campanii electorale ne-a aratat ca exista situatii recurente in care administratia electorala trebuie sa rezolve constant sesizari legate de plasarea mai multor afise pe acelasi panou sau sa decida asupra inlaturarii unor stickere de pe autovehicule folosite in campanie, ceea ce poate deveni un efort contraproductiv", au aratat organizatiile.

Acestea propun initierea unei dezbateri despre impactul regulilor privind mijloacele de campanie outdoor asupra vizibilitatii actiunilor competitorilor electorali; extinderea prevederilor art. 36 din L334/2006 privind marcarea materialelor de promovare, la toate materialele produse de partidele politice, indiferent daca sunt in campanie electorala sau in afara ei.

Semnatarii scrisorii deschise sunt: Asociatia CIVICA, Asociatia pentru Dezvoltare GHEPart, Asociatia Expert Forum (EFOR), Asociatia Geeks for Democracy, Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Inovare Publica, Maria Krause, expert electoral, Mircea Kivu, sociolog.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...