Ziare.com

Modificarea Legii finantarii partidelor: Subventiile platite de stat au crescut in martie cu aproape 10 milioane de lei

Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 10:09

   

Modificarea Legii finantarii partidelor: Subventiile platite de stat au crescut in martie cu aproape 10 milioane de lei
Toate partidele parlamentare au primit subventii care un depasit 13 milioane de lei, in luna martie a acestui an, dupa ce deputatii au modificat legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. In decembrie 2017, subventiile s-au ridicat la peste 3 milioane lei.

In plenul din 19 decembrie 2017, Camera Deputatilor a votat, in calitate de for decizional, initiativa legislativa a deputatului PSD Mircea Draghici, prin care a fost modificata Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, conform datelor de pe site-ul Camerei.

Astfel, a fost schimbata prevederea "partidele politice primesc anual subventie de la bugetul de stat, in conditiile legii" in "suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din produsul intern brut". Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 16 ianuarie.

Despre ce sume este vorbaPotrivit site-ului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), subventiile din luna decembrie 2017, inaintea modificarii legii mentionate, pentru PSD, PNL, USR, ALDE si PMP au avut valoarea totala de 3.254.095 de lei.

Dupa schimbarea in Parlament a legii, in ianuarie partidele au incasat in total 3.861.664 de lei, in februarie - 3.873.807 de lei, in martie suma totala a ajuns pana la 13.476.154 de lei, iar in luna aprilie formatiunile politice parlamentare au primit in total subventii de la stat in valoare de 7.074.589 lei.

Cum s-au impartit baniiIn ianuarie, subventiile primite de partide au fost dupa cum urmeaza: PSD - 2.115.007 lei, PNL - 1.037.960 lei, USR - 297.710 lei, ALDE - 247.258 lei, PMP - 163.728 lei.

In februarie: PSD - 2.204.374 lei, PNL - 1.009.961 lei, USR - 297.002 lei, ALDE - 219.525 lei, PMP - 142.943 lei.

In martie: PSD - 7.668.552 lei, PNL - 3.513.441 lei, USR - 1.033.207 lei, ALDE - 763.682 lei, PMP - 497.270 lei.

In aprilie: PSD - 4.025.766 lei, PNL - 1.844.454 lei, USR - 542.404 lei, ALDE - 400.911 lei, PMP - 261.052 lei. In total luna aprilie - 7.074.589 lei.

Cum s-a votat legeaLa votul din sedinta plenului Camerei Deputatilor din 19 aprilie au fost prezenti 252 de deputati. Initiativa legislativa care a modificat Legea privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale a fost adoptata cu 222 voturi "pentru", 24 "impotriva" si sase abtineri. Din 51 de deputati liberali, unul singur a votat impotriva Legii amintite. Vot impotriva au dat si cei 22 de parlamentari ai USR, precum si un deputat independent.

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, singurul dintre liberali care a votat impotriva modificarii legii, a declarat ca a votat astfel deoarece, in opinia sa, partidele ar trebui decuplate de la bugetul de stat, iar subventionarea campaniilor electorale transforma formatiunile politice intr-un soi de asistati social.

Stenograma sedinteiConform stenogramei sedintei Camerei Deputatilor din 19 decembrie, Mircea Draghici, initiatorul proiectului de lege a explicat de la tribuna plenului motivul pentru care a propus aceasta schimbare legislativa: "In calitate de initiator, am simtit nevoia sa punem un prag minim pentru alocarea subventiilor pentru partidele politice parlamentare. Acest prag minim nu exista pana acum in lege. In plus de acesta, am convenit ca, impreuna cu Partidul National Liberal, pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei".

La scurt timp dupa aceea, deputatul PNL, Gabriel Andronache a anuntat ca partidul din care face sustine modificarea Legii in cauza: "Partidul National Liberal va sustine aceasta propunere legislativa, mai ales ca in Senatul Romaniei a fost adoptat un amendament care vine sa rezolve o problema care tine de egalitatea de sanse, si anume promovarea mai multor femei in functii publice, creandu-se astfel mecanismul necesar ca partidele sa puna in practica ceea ce oricum legea dispune in prezent. Insa doamnele ajungeau pe locuri neeligibile, pe listele electorale. Prin acest mecanism, partidele sunt stimulate ca pe primele locuri, locurile eligibile, sa figureze femei, astfel incat sa se asigure echilibrul de reprezentare de gen in Parlamentul Romaniei si in celelalte functii alese din administratia publica din Romania."

In varianta adoptata de deputati si promulgata de presedintele Romaniei legea 334/2006 modificata mai prevede, la art. 18: "Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata dublu proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2817 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PARTIDELE SUNT Sponsorizate de Stat:Este cea mai mare aberatie RO !

Salut !

DE CAND MA STIU (de dupa '90 vorbesc ) AM URAT ACEASTA CEL MAI MULT :SPONSORIZAREA PARTIDELOR DE LA STAT !! Si de aceea niciodata nu am agreat sa simpatizez vreun partid ,pe NICIUNUL,nu am intrat vreodata in vreun partid ,in NICIUNUL (de ce as face-o cand n-am fost membru PCR,la ce mi-ar trebui sa-mi patez Onoarea ?? SA FUR ?? N-am fost patat atunci desi erai cam fortat,acum liber fiind sa nu accepti ,aleg sa nu fiu membru.Simplu. ). Aceasta inseamna sa fii membru de partid :sa fii prost , hot incult si mincinos !! Aceasta inseamna abdicarea de la PROFESIONISM,ONOARE SI ATITUDINE SOCIALA .Odata membru de partid fiind,nu mai gandesti cu creierul tau ci cu al partidului,nu mai hotararesti cu mintea ta ci cu a liderului de partid si nu mai votezi dupa Constiinta ta ci dupa cea a liderului de grup. Adica devii o protozoare ca si membrii pe care-i vedem ,la extrem fiind evident VVD ! De asemenea tot membrii de partid PSD si PNL au facut POSIBILA APARITIA DEZASTRULUI,TERORII MARELUI JAF prin infiintarea USL !

USL a fost cea mai dezastruoasa ,criminala economic vorbind si juridic institutie din Istoria Nationala. Repet CRIMINALA.
Tragic este ca ineptii PNL ,toti sunt astfel fara exceptie si simpatizantii lor la fel,NICI ACUM NU INTELEG CA USL A RUINAT TARA iar fenomenul este continuat acum de PSD & ALDE !! PNL nu poate sa se dezica de USL (acesta insemnand la data respectiva PSD & PNL ) nici acum ! Vom vedea o schimbare in tara cand PNL VA CONDAMNA PARTICIPAREA LOR LA FORMAREA USL.

NU o vor face niciodata ,pentru ca si acum si-n viitor PNL are interese comune cu PSD ,ii leaga aceleasi tinte/obiective in ceea ce priveste JAFUL TARII ! PSD ia "pieptul si copanele ",PNL "aripioarele "dar tot e bine ,spera ca ajung si ei ,PNL la "pipet si copane candva ,cu sprijin PSD. USL n-a murit cum nu a murit nici Comunsimul in RO. Pentru ca in Romania nu a avut loc DERUSIFICAREA si DECOMUNIZAREA TARII !).

Unde se mai intampla aceasta ,sponsorizarea partidelor de la stat ? Si sumele cresc anual ! De aceea se inmultesc politicienii (taietorii de "frunze"/"spala varza",INCULTII,HOTII si prostii,puturosii ) exponential in politica si-n tara in general.Si partidele la fel. Toata tara e plina de "politicieni ",nu mai munceste mai nimeni,toti fac "politica " ! Un Parlament,Presedinte adevarat NU ar accepta asa ceva .Unde in lume mai exista asa ceva ?? Aberatia damboviteana pe care o urasca cel mai mult,mai mult chiar decat Coruptia. Pentru ca aceasta Lege genereaza Coruptie !
Si de aici plecand EDUCATIA E DISTRUSA,E DISTRUSA LEGATURA DINTRE EDUCATIE SI PIATA FORTEI DE MUNCA ,si de aici disparitia "meseriilor "/ "meseriasilor". Totul se leaga,tara este intr-o degringolada total ,incepand in special cu 2012,USL.

Probabil ca o conducere externa,ca si in 1866 ar rezolva problema .Noi singuri nu ne putem conduce. Oriunde sunt conducatori romani in functii in stat se petrece doar un singur lucru :JAFUL !

Stima,
gg

 

ggPushy, de acord cu tot ce scrieti, cu o singura exceptie.

romanii ar fi capabili sa se guverneze bine si singuri. din pacate nu au inca educatia necesara ca re sa ii impiedice sa voteze parazitii politici, nu are civilizatia sa creeze o clasa politica de calitate.

credeam ca dupa 1989, in maximum 10 ani, menatlitatile sa se schimbe in bine, sa se faca o lustratie "de primavara", sa rasara sperante care sa se transforme in certitudini. m-am inselat. traind "afara" de multe decenii, nu am simtit intoarcerea la putere a sobolanilor rosii decat relativ tarziu... trista tara, tristi cetateni! doi mititei la 1 mai sunt suficienti pentru 90% din populatia tarii :(

Asta-i MacGigi :Imposibilitatea de a crea un grup

CONDUCATOR PROFESIONIST ONEST !

Repet Imposibilitatea .Pentru ca nu avem un Robespierre,un Vaclav Havel,un Vlad Tepes.Da Vlad Tepes,a fost uluitor de educat,noi valahii in general il asociem cu tepele si vampirii ,atat de neghiobi suntem in ignoranta noastra.Era unul din cei mai scoliti si educati oameni ai epocii ! Fiind domnitorul meu preferat chiar l-am studiat. Cei ca EI sunt AFARA ! Cei din interior se corup ,se "adapteaza ". Dar nu-i suficient sa ai oameni OK,ei trebuie sa devina ELITA CONDUCATOARE . Si aceasta NUMAI PRIN LEGE E POSIBIL. Adica sa ai un sistem legislativa care sa impuna conditii de accedere in STAT .La noi NU exista aceste cerinte obligatorii,gen :studii,experienta de conducere,programe,lipsa fapte penale,etc. adica FILTRE care sa opreasca analfabetii,comunsitii,neocomunistii,hotii,incultii,analfabetii,etc. sa ajunga in stat .Spuneti de lustratie,e conditia obligatorie postdecembrista pe care N-AM implementat-o.Apoi am abrogat legea ilicitului. Aceasta a fost o crima economica .In plus fata de Lustratie mai Trebuie Venit si Cu Conditii Obligatorie de calitate a Alesilor /Candidatilor .NU EXISTA ! Conditii de INTEGRITATE.Nu exista,nu se aplica .Si tot asa.Ceea ce vreau sa spun este ca fundamentul societatii romanesti este COMPLE PUTRED. O Constitutie pe care N-AM votat-o ,am vazut cat de inepta este inca din 1991,si-n consecinta completata cu o legislatie suferinda. Mai adaugam si inaplicarea ei si avem efectele ,DEZASTRUL TOTAL. Romania trebuie sa sufere o transformare radicala ,completa facuta de elite conducatoare profesioniste si oneste.Iarasi repet:in general acestea se afla afar la momentul cand vorbim,si ma refer la ingineri,matematicieni,economisti/finantisti de valoare,pe unii ii cunosc,chiar vorbesc in cunostinta de cauza fizicieni,chimisti,biologi,etc. referitor la ingineri:e domeniul meu /petrol si credeti-ma ca stiu "clinic " ce vorbesc cand spun:Inginerii romani buni si foarte buni.excelenti ,inovativi si creativi in proportie de 95 % SUNT AFARA ! Asa fiind,elitele majoritar fiind afara ,pentru ca-n tara nu aveau nici o sansa sa se realizeze ,in tara fiind sustinuta nemunca/ajutoarele sociale,neprformanta/pilele,politicianismul ce vreti ? Va spun de mine personal;sef de sectie,inginer sef productie,dar nu director,director devenind un ingineras cu facultatea terminata de doi ani dar mare consilier PSD Prahova ,eu nefiind membru de nici un fel,si-n special nu mi-au iertat ca nu am fost membru PCR multi ani,chiar dupa 90 !! Independenta politica e intolerabila ! Ati inteles ?Si profesional si matematic tipul era o NULITATE ,dar a ajuns director.Cum sa nu pleci cand vezi asa ceva ???
Si va pot da exemple din tara "de cadeti pe spate ".Si NU sunt singurul care a fost lovit pe chestiunea ca nu "adera" si ca NU a aderat niciodata politic.
Invit si pe altii care stiu si pot spune despre fapte reale de nepromovare din cauza neaderentei politice.Si asa fiind ajungem unde am spus.
Stima,gg


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor