Noua Republica vrea lustarea celor ce au avut functii in perioada 1946-1996

Marti, 21 Februarie 2012, ora 20:17
2831 citiri
Noua Republica vrea lustarea celor ce au avut functii in perioada 1946-1996
Foto: Adevarul

Noua Republica sprijina adoptarea Legii Lustratiei pentru toti aceia care au avut functii de raspundere in perioada "regimului socialist dintre 1946-1996" si propune ca acestor persoane sa li se interzica ocuparea unei functii de demnitate publica pe o perioada de zece ani.

"Lustratia nu trebuie sa se limiteze la perioada regimului totalitar (1948-1989). Socialistii, aserviti Moscovei, au instaurat un regim autoritar odata cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946. Acesta s-a transformat intr-un regim totalitar comunist dupa declararea republicii populare, la 30 Decembrie 1947.

Caderea lui Nicolae Ceausescu, la 22 Decembrie 1989, nu a insemnat decat sfarsitul totalitarismului comunist in Romania. Regimul care s-a instaurat, printr-o lovitura de stat care a facut numeroase victime, a fost unul autoritar. Economia aflata in mainile Statului a fost jefuita in mod organizat, de la Centru. Agentii Securitatii au fost protejati, iar salariile lor, platite. Mass-media a fost controlata, iar autoritatile au declansat campanii violente impotriva opozantilor politici. Dupa orice masura, acest regim a fost unul autoritar, un 'parlamentarism de fatada'", se arata intr-un comunicat remis presei de Noua Republica.

Potrivit celor de la Noua Republica, "regimul socialist" a incetat in 1996 (venirea la putere a CDR), dar a revenit in 2000 (prin PDSR, n.r.).

"Abia in 1996 romanii au putut alege, in cadrul unor alegeri competitive (cum acelea din 1990, spre exemplu, nu au fost), un sef de stat necomunist. Schimbarea de regim din 1996 a fost incompleta si fragila, dovada ca socialistii au revenit la guvernare in 2000. Nici acum tranzitia catre o democratie veritabila nu este completa. Cel mai recent Index al Democratiei ne aseaza pe locul 59, intre Thailanda si Indonezia", mai spune sursa citata. In consecinta, condamnarea regimului comunist, pronuntata de Presedintele Romaniei la 18 Decembrie 2006, nu este suficienta, iar Statul roman trebuie sa se delimiteze si de regimul autoritar din perioada 1990-1996.

"Noua Republica sustine necesitatea lustratiei cu argumente morale si practice. Din punct de vedere moral, lustratia este o masura tardiva, dar necesara, pentru asanarea spatiului public. Din punct de vedere practic, lustratia va asigura o masura de corectitudine a competitiei politice, distorsionata in prezent de resursele si influenta celor care au servit un regim criminal si corupt. Este fals ca lustratia vine prea tarziu. Unele dintre aceste personaje sunt inca in pozitii-cheie in Romania. Noua Republica sustine lustrarea tuturor celor care au servit, in functii de raspundere, regimurile autoritare si totalitare care s-au succedat in ultimele decenii, in Romania", conchid cei de la organizatia condusa de Mihail Neamtu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Noua Republica Mihail Neamtu, #Legea lustratiei, #lustratie Romania , #partid