Noul sef AEP suspenda verificarile privind subventiile primite de partide in 2017 si 2018

Joi, 14 Martie 2019, ora 15:55
4009 citiri
Noul sef AEP suspenda verificarile privind subventiile primite de partide in 2017 si 2018

Noul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Constantin Mituletu - Buica a decis suspendarea verificarilor privind subventiile primite de partidele politice in 2017 si 2018, AEP anuntand ca acestea vor fi reluate impreuna cu Curtea de Conturi.

"Verificarile efectuate de catre departamentul de specialitate al AEP la partidele politice privind subventiile primite de la bugetul statului in anii 2017 si 2018 au fost suspendate din cauza nerespectarii prevederilor legale si vor fi reluate, impreuna si simultan cu Curtea de Conturi a Romaniei, conform unui calendar de control agreat de ambele parti", anunta AEP.

Conform institutiei, in urma analizei efectuate de seful AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, pe marginea controalelor efectuate de Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale din cadrul Autoritatii privind subventia de la bugetul statului acordata formatiunilor politice in anii 2017 si 2018, s-a ajuns la urmatoarele concluzii: controalele la toate formatiunile politice privind subventiiile de la bugetul statului primite de acestea in anul 2017 au fost demarate in luna noiembrie a anului trecut; niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmand sa se materializeze dupa realizarea controalelor conform prevederilor legale, impreuna si simultan cu Curtea de Conturi a Romaniei.

"Precizam ca, potrivit art. 42 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, controlul privind subventiile de la bugetul de stat va fi efectuat in mod simultan si de Curtea de Conturi a Romaniei, conform dispozitiilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", argumenteaza AEP.

Prin Protocolul de colaborare incheiat in iunie 2012 intre AEP si Curtea de Conturi, cele doua institutii trebuie sa includa in planul de control al fiecareia in parte perioadele in care se vor desfasura controale simultane la sediile centrale ale partidelor politice, care primesc subventii de la bugetul de stat.

Documentul mai prevede ca, pe parcursul lunii octombrie a fiecarui an, cele doua institutii trebuie sa decida, in cadrul unei intalniri de lucru, calendarul actiunilor de control simultan la partidele politice finantate de la bugetul de stat, pentru anul urmator.

Foto: AEP

La 16 ianuarie, Curtea de Conturi a transmis AEP ca plenul sau a aprobat planul de control al subventiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice in anii 2017 si 2018, respectiv perioada 26.08 - 12.11.2019.

Pe 12 martie, AEP a solicitat Curtii de Conturi o intalnire de lucru in vederea stabilirii calendarului actiunilor de control simultan pentru fiecare formatiune politica supusa controlului, in perioada propusa de Curtea de Conturi.

Vezi si Directorul AEP care a ordonat un control la PSD a fost demis de conducerea Parlamentului

Constantin Mituletu Buica, propus de PSD, a fost ales, in 27 februarie, de plenul reunit al Parlamentului in functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente.

Initial, PSD a vrut sa-l numeasca la conducerea AEP pe trezorierul partidului, Mircea Draghici.

Citeste si: Subventia partidelor politice este mai mare decat bugetul Academiei Romane

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...