Oful unui cetatean nereprezentat politic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 12:42
6934 citiri
Oful unui cetatean nereprezentat politic (Opinii)

Sunt un cetatean al Romaniei cu viziune de dreapta, fac parte din clasa medie, am studii superioare, traiesc in Capitala, am un nivel bun de informare. Cred in anticoruptie, fanatica daca e nevoie, in meritocratie, in valorile morale traditionale.

Cred in concurenta, in economia de piata, in educatie si in statul minimal. Sunt imuna la populisme si demagogie, nu cred decat in solutiile argumentate si insotite de studii de impact. Nu condamn masurile de austeritate, dimpotriva, ci faptul ca la ele s-a redus actiunea anticriza.

Detest clientelismul, ipocrizia, topismul si prostia. Pretind, in schimbul votului meu, viziune, onestitate, inteligenta si coerenta.

Si din toate motivele enumerate mai sus, eu ma consider un cetatean nereprezentat din punct de vedere politic. Nu ma regasesc nici in opozitia populista si flamanda, nici in puterea incompetenta si clientelara, ambele la fel de corupte si lipsite de viziune.

Fac asadar parte dintre cei care, deocamdata, nu au niciun motiv sa se duca la vot anul viitor. Ar fi pentru prima data cand as refuza sa-mi exprim optiunea, fiind adepta principiului potrivit caruia absentii nu au niciodata dreptate. Dar pentru prima data consider ca nu am cui sa dau dreptate.

Poate ca un vot uninominal pur sau macar un sistem mixt, uninominal + lista, m-ar fi putut mobiliza in functie strict de candidatii propusi in colegiul meu. Daca as fi vazut vreo figura luminoasa si credibila, as fi putut sa o votez pentru a ma reprezenta. Dar, in pofida promisiunilor tuturor partidelor, iata ca sistemul ramane cel din 2008 si nu mai vreau sa repet experienta dezolanta de atunci.

In 2008, eu l-am votat pe Ionut Popescu, care a si castigat cele mai multe voturi in colegiul meu, dar nu peste 50%, asa ca dupa redistribuire a luat mandatul Crin Antonescu, de pe locul al doilea. Pe mine dl. Antonescu nu ma reprezinta din niciun punct de vedere asa ca m-am simtit pacalita, asa cum s-a simtit majoritatea alegatorilor din colegiul meu, majoritate care l-a respins pe dl. Antonescu si l-a preferat pe Ionut Popescu. De ce sa risc repetarea aceastei experiente? De ce sa mai validez o loterie a voturilor care nu are nimic in comun cu democratia?

Si n-am sa ma mai duc niciodata la niciun referendum, pentru ca degeaba o fac. Am votat pentru sistemul uninominal. Si ce daca? Am votat pentru parlament unicameral. Si ce daca? Am votat pentru reducerea la 300 a numarului de parlamentari, schimbare oricand realizabila, printr-o lege organica, fara modificarea Constitutiei. Si ce daca am votat pentru aceasta reducere? Cui ii pasa ca majoritatea romanilor a votat pentru aceste reforme?

In acest moment, mie clasa politica din Romania, de sus pana jos, de la stanga la dreapta, nu imi da niciun strop de speranta. Imi da doar fiori de furie, de scaba, de frustrare, de groaza. Singura speranta vine, pentru mine, cetatean nereprezentat al Romanei, de la FMI, ale carui reguli drastice au salvat Romania de la o soarta similara cu a Greciei, si de la monitorizarea UE.

Da, eu, cetatean nereprezentat al Romaniei, socotesc ca interesele mele cele mai importante sunt mai degraba aparate de intransigenta anticoruptie a Olandei, decat de noua viziune antiDNA a presedintelui Romaniei, decat de nationalismul gaunos si tot mai agresiv al lui Crin Antonescu sau decat de ipocrizia lui Victor Ponta, pentru care Sorin Apostu e corupt, dar Constantin Nicolescu e un om exceptional, cu o reputatie fara pata.

Si tocmai pentru ca ma simt total nereprezentata, pentru ca nu intentionez sa mai mai duc la vot, pentru ca nu mai am asteptari de la actuala clasa politica si sustin guvernarea cat mai extinsa de la Bruxelles, sunt un ceatean roman iesit din jocul democratic. Este trista concluzie a acestui sfarsit de an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#alegeri Romania, #vot partide politice, #sistem electoral, #alegeri 2012 , #partid