Ziare.com

ONG-urile vor ca legea partidelor sa fie inclusa in dezbaterile Comisiei de cod electoral

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 17:45

   

ONG-urile vor ca legea partidelor sa fie inclusa in dezbaterile Comisiei de cod electoral
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi, la finalul unei discutii cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ca acestea doresc includerea Legii partidelor politice si a finantarii acestora in dezbaterile Comisiei de cod electoral, pentru o discutie "la pachet".

"Toate organizatiile doresc sa introducem in mandatul acestei comisii dezbaterea cu privire la modificarile privind legea partidelor politice si pentru legea finantarii partidelor politice", a spus Zgonea.

El a precizat ca organizatiile neguvernamentale doresc o dezbaterea si pe marginea administratiei publice locale. "Exista o decizie a Curtii Constitutionale prin care suntem obligati ca o modificare sa o facem cel putin cu un an de zile inainte. Asta inseamna ca avem o conditionalitate pentru elaborarea legii pentru alegerea administratiei publice locale la sfarsitul lunii mai 2015", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Zgonea a mentionat ca in acest interval ar trebui modificata si legea partidelor politice si a finantarii acestora in acelasi "calup".

El a mentionat ca, in cazul legii alegerilor parlamentare, conditionalitatea adoptarii acesteia pentru a putea fi aplicata la urmatoarele alegeri este pana in luna octombrie.

Zgonea, cearta cu jurnalistii in Parlament: Nu se pot lua decizii de fata cu presa

Presedintele Camerei a anuntat ca s-a convenit ca pe 28 ianuarie organizatiile neguvernamentale sa faca o prezentare a a punctelor de vedere si a modificarilor propuse pentru legile electorale.

Zgonea a mentionat ca este posibil ca la inceputul lunii februarie, daca partidele politice vor sustine acest lucru, sa fie modificata hotararea de infiintare a Comisiei de cod electoral astfel incat sa fie mandatata sa discute si pe marginea legii partidelor politice si a finantarii acestora.

La discutiile cu presedintele Camerei Deputatilor au participat reprezentanti ai organizatiilor care au format grupul "Politica fara Bariere", din care fac parte Asociatia E-Civis, Asociatia Funky Citizens, Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Centrul pentru Inovare Publica, Asociatia Romania Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniti Salvam, Expert Forum, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Democratie Participativa - Plenum, Rezistenta Urbana, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1154 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor