Opinie politica: De ce tot partidele vechi vor schimba Romania

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 09:59
3328 citiri
Opinie politica: De ce tot partidele vechi vor schimba Romania

Tragedia din Colectiv a adus la suprafata ceva despre care toti vorbim: dorinta de schimbare, alaturi de indoiala unora ca partidele mari ale tarii (mai ales PSD si PNL) vor putea aduce aceasta schimbare.

Sunt de alta parere - tot vechile partide (subiectiv, ma gandesc aici in primul rand la PNL) vor aduce schimbarea in Romania. In ciuda tuturor problemelor pe care le au si pe care doar un ipocrit ar refuza sa le vada, in momentul asta nu exista alternativa serioasa la ele.

Chiar daca au multi oameni acuzati de coruptie si/sau cu mentalitati invechite, au de asemenea si multi oameni corecti, care vor sa schimbe lucrurile in tara asta.

Partide vechi si partide noi

Intrebarea este daca nu mai vrem partidele care au tot guvernat de-a lungul timpului in tara asta (subsemnatul, de exemplu, nu mai vrea PSD pentru ca il consider cel mai corupt, populist si arhaic partid), ce punem in loc?

Exista foarte putine partide noi, iar marea lor problema e, pe scurt, ca nu au capacitate sa conduca tara. Ceea ce le lipseste, in primul rand, e resursa umana, adica au prea putini oameni pregatiti pentru administrarea unei tari. Nu vreau sa le demonizez, aproape in fiecare gasesti oameni de valoare, insa adevarul e ca mai putini decat, sa zicem, in PNL.

Un partid nou nu inseamna un partid mai bun. PMP-ul lui Traian Basescu e format din foarte putini fideli ai sai si ai Elenei Udrea care nu au reusit sa faca un partid solid, ce sa mai vorbim de guvernare, iar ALDE-ul lui Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin e un amestec intre oamenii lui Dan Voiculescu si, ca sa fim cinstiti, unele din cele mai controversate figuri ex-PNL.

Sunt partide noi doar pe hartie, altfel sunt mai "vechi" decat cele vechi.

Cat despre alte partide noi, ele nu exista cu adevarat, iar asta putem vedea in sondaje. La cum arata acum sondajele, doar 3 partide ar intra in Parlament pe propriile picioare - PSD, PNL si UDMR.

Innoirea PNL (si a altor partide)

Nu cred ca ar trebui sa cautam raspunsuri in experimente, pentru mine solutia e sa imbunatatim partidele deja existente. Eu cred ca PNL poate fi imbunatatit, dar, poate subiectiv, am mari indoieli in privinta PSD, care n-a reusit sa schimbe mare lucru in mentalitatea sa in ultimul sfert de secol.

Doar pentru a va face o idee, comparati un "vulpoi batran" si baron local precum Liviu Dragnea cu Alina Gorghiu sau comparati atitudinea din ultimii ani din Parlamentul Romaniei, in care PSD a facut scut in privinta coruptilor, iar PNL a votat impotriva lor. Sau comparati candidatii la presedintie din 2014, Victor Ponta (trimis acum in judecata) pentru PSD si Klaus Iohannis pentru PNL.

Sunt convins ca PNL e partidul care poate reforma Romania la fel cum sunt convins ca 2016 va fi anul in care reforma interna a acestui partid (deja inceputa) va aduce schimbari importante. Nu e o declaratie politicianista, este ceea ce am incredere se va putea vedea la cele doua randuri de alegeri din 2016.

Atunci Romania va avea de ales intre un PSD tot nereformat si un PNL mai bun decat in anii din urma, capabil sa reformeze tara cu politici de dreapta.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...