Opinie politica: Pana si albinele comunica intre ele

Autor: Alexandru Lazar - avocat si doctorand
Joi, 16 Iunie 2016, ora 09:00
4143 citiri

Cu totii stim ca este mai intelept cel ce asculta de trei ori mai mult decat vorbeste.

Plecand de la aceasta premisa, a obligatiei de a asculta, sustin ca acolo unde exista unitate putem vorbi de comunitate, putem vorbi de progres.

Sa ne uitam in trecut. Acum mult, mult timp. Cand s-au format primele comunitati umane, primele sate, primele orase si primele tari.

In nici unul din momentele mentionate nu exista o coeziune sau o simbioza perfecta intre membrii societatii.

Atunci de ce s-au asociat? S-au asociat pentru ca, renuntand la vanitate si interese personale, au realizat ca doar IMPREUNA pot atinge un tel comun.

Care este acel tel? O comunitate mai buna. O comunitate sigura. O comunitate care se bazeaza pe meritocratie, egalitate si libertate. O comunitate in care serviciile sunt la cel mai inalt grad tehnologic posibil, intre multe altele.

Desigur, comunitatea perfecta este o utopie. Accept asta. Dar acest lucru nu ne impiedica sa dorim ceva mai bun decat ce avem acum.

Un bun prieten imi vorbea despre filozofia sa de viata. Imi explica ca astazi, ca de altfel in fiecare zi, suntem cea mai buna varianta a noastra. Adica, cu fiecare zi, cu fiecare cunostinta acumulata si greseala comisa, ajungem sa fim un eu mai bun decat eu de acum minus o zi. Dar ca, in acelasi timp, imi spunea, cand te trezesti si te uiti in oglinda trebuie sa te gandesti cum vrei sa proiectezi eul tau peste 10 ani.

De asta are nevoie o persoana si o comunitate. De o viziune ampla. De viitor.

Nu trebuie sa ramanem ancorati in prezent. Nu avem voie sa traim prezentul si viitorul doar cu retroalimentari din trecut.

De ce spun asta? Pentru ca, de cele mai multe ori, pe langa vanitate si individualism, cei ce nu vor sa asculte si/sau sa vorbeasca au un unic argument: "da, dar ei au o imagine proasta". Sau "acum cateva zile au facut Y."

Pana si albinele comunica intre ele. Noi de ce sa nu o facem?

Consider ca avem obligatia morala de a asculta, propune, negocia si asocia fortele ce doresc sa atinga aceleasi teluri nobile. Aici vorbesc despre PACT. PACT nu este nici al meu, nici al lui Sebastian, nici al Monicai, Al Cristinei, al lui X sau al lui Y, nici al unui membru din sutele de membri. PACT, asa cum ar trebui sa aspire orce miscare politica, este creat pentru a repara societatea acolo unde are novoie si pentru a reprezenta dorinta cetateanului. PACT s-a creat pentru a reda Romania cetatenilor ei. PACT este unealta cu care cetatenii sa poata sa creeze societatea visata.

Tocmai de aceea, PACT invita in mod deschis independentii si/sau partidele noi create, in curs de constituite si partidele vechi sa se aseze la o masa deschisa pentru a trasa impreuna o foaie de parcurs.

PACT este pentru cetateni si despre cetateni. Inainte IMPREUNA!

Alexandru Lazar este Partner Lawyer/Socio in cadrul firmei de avocatura IntLaw din Spania, doctorand in programul de Doctorat in Fundamentele Dreptului Economic si al Companiilor in cadrul ESADE Barcelona si membru al fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PACT comunicare , #partid