Opinii: Mitul guvernului salvator

Luni, 07 Iunie 2010, ora 22:52
2808 citiri
Opinii: Mitul guvernului salvator

Guvernul actual are multe pacate. Ca n-a actionat mai de mult, cand pornise "fumul" incendiului economic. Ca a continuat sa ascunda adevarul in speranta unui miracol. Nu are scuza ca nu stia ca in economie nu se produc miracole.

Ca n-a inceput sa taie de sus, sa desfiinteze ministere, agentii, birocrati de peste tot, sa renunte la clientele, la posturile destinate acesteia. Episodul "Syda" e prea aproape pentru a fi uitat.

Lipsa de transparenta in alocarea resurselor bugetare, salarizarea aiuritoare din administratia centrala si locala, fara nicio logica si ierarhie, soferi care castiga mai mult decat ministri, sunt de asemeni acuze la care guvernul nu stie sa raspunda.

Un exemplu si mai flagrant este refuzul guvernului de a actiona in sensul celor cerute de asociatia EDU CER: "un singur salar', pentru orice bugetar". Pentru a interzice cumulul de 4-6 salarii de la buget, sau a pensiei cu salarii multiple, tot bugetare. In ciuda cererilor repetate adresate ministrului Funeriu, nu s-a intreprins nimic. Scuza cu legalitatea acestor cumuluri nu tine. Legislatia este facuta de guverne si Parlament si poate fi schimbata tot de guvern si Parlament, in conditiile in care actualul guvern are majoritate parlamnetara.

Dar principalii profitori ai cumulurilor de salarii bugetare sunt cei din clientela guvernantilor. Daca Guvernul nu da tonul in privinta restrictiilor si renuntarii la salarii multiple, restul cetatenilor de ce ar fi de acord cu reducerile de salarii si pensii?

Mai sunt multe de reprosat acestui guvern. Dar a crede ca simpla schimbare a guvernului ar aduce bani in visterie, astfel incat sa nu mai fie necesare reducerile de salarii si pensii este o iluzie periculoasa.

Periculoasa pentru ca o criza politica ar spulbera increderea comunitatii bancare internationale in seriozitatea Romaniei. FMI ar intarzia sau chiar anula acordul cu Romania. In consecinta, nu vor mai veni banii de la Banca Mondiala si UE. Va trebui sa ne imprumutam pe piata libera, la dobanzi proportionale cu riscul de tara. Pana la sfarsitul anului ar trebui imprumutati circa 11 mld de euro, pentru pensii si salarii. Daca reducem pensiile si salariilor, ne lipsesc "doar" 8 mld pentru a le plati.

Ca sefii de sindicate doresc sa-si incaseze in continuare salariile uriase de la cotizanti, constituie o explicatie. Ca unele institutii media trambiteaza ce vor clientii sa auda si sa se racoreasca, iarasi este de inteles.

Nu este de inteles de ce Opozitia, care nu vrea la guvernare in aceste conditii, (ca nici de furat nu mai este cine stie ce), tipa pe toate canalele ca actualul guvern trebuie sa plece. Ca sa ce? Doar pentru a-i pune in dificultate pe presedintele Basescu si arcul politic care sustine guvernul.

Adica sa se prabuseasca economia si tara, dar sa ne atingem noi obiectivele electorale. Daca au impresia ca alegatorii nu vor sanctiona o astfel de pozitie, se inseala amarnic. Populatia nici nu uita nici nu iarta. Rezultatele alegerilor anterioare au demonstrat cu prisosinta aceasta axioma, doar miopia politica a PSD si PNL ii face sa nu priceapa. Nu-i nimic, vor plati in continuare pana vor intelege.

Ca planurile de relansare economica ale opozitiei sunt paleative neserioase o spun specialisti seriosi: Mugur Isarescu, Mircea Cosea, Daniel Daianu, Ilie Serbanescu si altii.

Iar FMI, ca orice camatar care isi cunoaste interesele, ne propune cresterea taxelor si TVA, pentru a ne avea clienti si la anul.

Ce poate face un alt guvern?

Sa aiba "viziune", sa adopte masuri anticriza, sa nu fie nevoie da taieri de salarii si pensii. Rar am auzit atata demagogie si populism in cateva cuvinte.

Adica n-au reusit sa scape de criza guverne si economii puternice si cu vechime in economia capitalista, precum cel german, britanic, francez si reuseste un guvern roman, fara rezerve si resurse proprii, fara o productie de bunuri si servicii vandabila, asa cum au Germania, Franta, Anglia si altele.

Guvernele noastre de dupa '90 s-au comportat ca un antreprenor inconstient. In loc sa-si amplifice productia prin noi mijloace de productie, calificarea personalului, prin noi piete de desfacere, a papat tot ce are, asteptand miracole economice.

Sursele financiare conjuncturale, venite din privatizari, bani trimisi de cetateni romani care lucrau afara, fluxuri financiare straine (investitii de capital), banii din exporturi de materii prime, fara valoare adaugata mare, cu exceptia Loganului, toate s-au dus in furturi, in rasplata clientelei politice si in consum prin mita electorala.

Fara nicio viziune asupra viitorului. Fara sa ne cream infrastructura, in special autostrazi, care ne-ar fi adus noi investitori si, incet, incet, o productie de marfuri si servicii vandabile, din agricultura si turism.

Si banii s-au terminat

Guvernul Boc a mostenit o economie in moarte clinica. Si vrem sa faca din muribund un bici, care sa mai si pocneasca.

In plus economia capitalista nu asculta de ordinele venite de "sus", de la guverne. Are propriile legi de evolutie, principala fiind legea profitului. Si este legata de economia mondiala prin canale multiple, banci internationale cu filiale in Romania, multinationale, exporturi, etc.

Economia romaneasca, parte a economiei mondiale, va merge bine atunci cand si economia mondiala se va relansa. Deocamdata nu sunt semne. In loc sa duduie, bubuie la unison cu celelalte economii. Iar economia Greciei ne asurzeste, pur si simplu.

Si mai trebuie desfiintat un mit

Nu statul, guvernul, trebuie sa asigure un trai decent fiecarui cetatean. Datoria sa este sa-i ajute pe cei handicapati, loviti de Dumnezeu si de soarta, dar nu pe "orbii" care au permise de conducere si conduc, bine mersi, limuzine.

In rest, cetetanii isi asigura singuri un trai atat de decent pe cat le permite munca depusa, in tara sau in straintate si dotarile personale, fizice sau intelectuale. Ce trai decent sa asigure statul celor care stau cu burta la soare sau prin carciumi? In ce tara se mai acorda venitul minim garantat si daca muncesti si daca nu muncesti? Suntem deja in Rai si n-am aflat eu?

In concluzie, iluzia ca un alt guvern ar face rost de bani sa plateasca actualele pensii si salarii ne-ar putea costa si mai mult. S-ar putea ca viitorul guvern sa taie in septembrie 50% din pensii si salarii!

Am impresia ca ne jucam cu focul!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#masuri austeritate Guvern, #Traian Basescu reduceri salarii , #partid
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Basescu si Boc au furat 10 miliarde de dolari din imprumutul de la FMI in conturile gastii lor!!!