Parlamentul - mana moarta la partida "Italia"

Autor:
Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 12:12
2213 citiri
Parlamentul - mana moarta la partida "Italia"

Ma indoiesc cu toata sinceritatea ca exista vreun om normal in Romania care sa nu-si doreasca sa poata vedea Parlamentul ca pe o institutie respectabila, credibila si care lucreaza in interesul nostru - macar la niste cote rezonabile.

Imi vine greu sa cred ca exista vreun cetatean doritor sa traiasca in democratie si care sa nu vrea un Legislativ mai sus de genunchiul broastei in sondajele de opinie la capitolul "incredere".

Un Senat si o Camera a Deputatilor mai putin vulnerabile la etichete de genul "322", "surse de coruptie" sau "dezinteresati de binele public".

Dar, pe de alta parte, exista momente in care imi dau seama ca Parlamentul, in sensul sau institutional, este inca la ani lumina de ceea ce ar putea sa reprezinte. Si ca uneori isi merita cele mai violente epitete.

Una dintre aceste situatii este criza romanilor din Italia. Ma veti intreba: ce a facut Parlamentul atat de grav incat sa merite imprecatii publice in aceasta situatie? Absolut nimic, va voi raspunde. Tocmai asta e problema!

Guvernul italian isi pune cu o mana comprese sociale si cu cealalta semneaza initiative fascistoide, Bruxelles-ul si Strasbourg-ul se ratoiesc la Berlusconi, pana si Guvernul si Presedintia de la Bucuresti mai misca si ele cate un deget (e drept, de multe ori pe cel mijlociu pe care il arata presei), iar in tot acest tablou isteroid Parlamentul pur si simplu nu exista.

Comisiile de politica externa, dintre care una este condusa de mereu indignatul domn Mircea Geoana, iar din cealalta face parte expertul in legislatie internationala Adrian Nastase, tac malc.

In cele cateva luni de cand o tinem tot intr-un scandal cu Roma, nu a existat nici macar un proiect de rezolutie in care cele doua Camere sa exprime o pozitie oficiala.

De sesiune extraordinara pentru criza italiana nici macar nu are rost sa mai vorbim. E drept ca pedelistii parlamentari ar fi acceptat cu chiu cu vai sa-si intrerupa vacanta - insa doar pentru a-i trimite pachet la Parchet pe Mitrea si Nastase, nicidecum pentru mizilicuri ca un scandal international in care Romania si Italia par sa aiba un dialog al surzilor fara final.

Adevarul este ca subiectul "Italia" e destul de spinos pentru politicienii nostri. O pozitie clara pe o astfel de tema e destul de dificil de impacat cu oportunismul traditional de pe Dambovita.

E greu sa le iei apararea de la tribuna Parlamentului unor cetateni pe care o buna parte dintre alegatori insista sa-i vada mai intai ca rromi si abia apoi ca romani.

Curajul de a-ti asuma un punct de vedere contrar imbecilitatii extremiste, care i-a adus presedintelui Basescu capital electoral suplimentar dupa celebrul episod "tiganca imputita", nu e de vanzare la bufetul Senatului sau al Camerei.

Cand exista atatea sondaje care semnaleaza intoleranta pe criterii entice a unei bucati importante de electorat e greu sa pariezi pe normalitate. Dar cata vreme domnii parlamentari asteapta scoaterea castanelor din foc cu mana altora, nu le mai ramane de facut decat un singur lucru: sa isi accepte conditia de mana moarta la pokerul jucat de ceilalti.

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#Italia, #Parlament, #atitudine, #discriminare, #rromi, #amprentare , #partid