Ziare.com

Partidele ar trebui sa aiba criterii de integritate - sondaj

de Camelia Badea
Marti, 15 Martie 2011, ora 17:54

   

Partidele ar trebui sa aiba criterii de integritate - sondaj
Partidele ar trebui sa introduca in statute criterii de integritate valabile pentru toti membrii, nu doar pentru lideri sau pentru cei numiti in demnitati publice, considera aproape 80% dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa isi exprime opinia in cadrul unui sondaj.

Acesta a fost realizat in perioada 08.03.2011 - 15.03.2011 si a pornit de la dezbaterile aprige pe aceasta tema care au avut loc in cadrul Consiliului National de Coordonare al PD-L.

PD-L si-a votat statutul fara criterii de integritate - reformistii invinsi la CNC

La sondajul Ziare.com au participat 2.719 de cititori. 78.45% dintre acestia (2.133) au raspuns ca partidele ar trebui sa introduca in statutele lor criterii de integritate pentru toti membrii, 13,24% (360) dintre respondenti au apreciat ca aceste criterii trebuie introduse doar pentru cei desemnati sa ocupe demnitati publice, 4,52% (123) dintre respondenti au cerut introducerea de criteii de integritate doar pentru liderii partidelor, in timp ce 3,79% (103) dintre participantii la sondaj au sustinut ca partidele nu au nevoie de criterii de integritate.

Partidele ar trebui sa introduca in statut criterii de integritate? - Sondaj Ziare.com

Nu doar in PD-L s-a pus in ultimele zile problema integritatii. Daca democrat-liberalii au discutat despre coruptie si anticoruptie, in PSD s-a dezbatut problema excluderii din partid a unei tinere social-democrate care a pozat pentru revista pentru adulti "Playboy", in timp ce la PNL dezbaterile s-au axat pe subiectul mentinerii colaborarii cu presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, declarat de Inalta Curte colaborator al fostei Securitati.
Citeste mai multe despre criterii integritate partide
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1447 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Criterii de integritate?

si cine mai ramine?
Ultimul de la PSD,PD-L,PNL,PC,PRM,UDMR,UNPR,PNC-CD....sa stinga lumina.

 

integritate...

...corporala doar, ca altceva nu vad ce. Doamne fereste, in lupta asta crancena din interiorul "clasei politice" romanesti, sa nu ramana careva fara o mana, un picior...

Partidele ar trebui sa aiba criterii de integritate

Mai ales la PNl ca acolo colcaie de turnatori. Nu m am referit la Pc si la Felix pentru ca adunatura aia care incape intr u lift nu poate fi numita partid .

 

Acum avem GRUPARI INTERLOPE nu partide....

Pana cand nu se va ridica IMUNITATEA clasei politice...nu vom avea politicienii...
Cu o floare nu se poate face primavara...iar acea floare se ofileste datorita CLANURILOR INTERLOPE POLITICE....

 

AU NEVOIE DE CRITERII DE INTEGRITATE SA SE STEARGA IN ZONE SENSIBILE CU ELE.

.

 

Constitutia Romaniei

Integritatea morala a unui partid nu trebuie sa fie subiect de legislatie ci mai degraba de atitudine civica. Electoratul are la indemana cea mai puternica arma de lupta impotriva imoralitatii politicienilor: VOTUL. Daca populatia ar sanctiona de o maniera evidenta derapajele moral-sociale ale candidatilor va asigur ca multe partide isi vor schimba atitudinea fata de actul electoral.
In ceea ce priveste fata juridica a imoralitatii multor personaje politice vreu doar sa va aduc in fata art. 72 din CVontitutia Romaniei. El cuprinde 3 alineate din care doar alin. (1) este cu adevarat necesar in timp ce celelate doua nu fac decat sa paraziteze esenta unui stat de drept : "toti cetateni sunt egali in fata legii".

Art. 72: Imunitatea parlamentara

(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.

Acum inlaturati imaginar alin. (2) si (3) si ganditi-va cati candiati pentru functiile de senatori sau deputati se vor mai inghesui "sa-si cumpere" imunitatea juridica.

Modificarea acestui blestemat art. 72 si votul uninominal in doua tururi de scrutin si fara prag electoral va asigura patrunderea in Parlament a unor politicieni responsabili in fata electoratului si a legii. Aceasta va ameliora subtantial climatul politic romanesc si in final credibilitatea Romaniei in lume.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor