PC solicita declararea europarlamentarului Szegedi Csanad persona non-grata

Duminica, 08 August 2010, ora 13:44
2305 citiri
PC solicita declararea europarlamentarului Szegedi Csanad persona non-grata
Foto: Arhiva

Partidul Conservator solicita autorititatilor statului sa-l declare pe Szegedi Csanad, europarlamentar al formatiunii de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, persona non-grata in Romania pentru declaratiile sale privind iesirea in strada a etnicilor maghiari pentru ca acestia sa obtina autonomie.

"Instigarea la iesirea in strada a secuilor pentru autonomie, venita din partea eurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad (foto), creeaza un precedent periculos. Cine este acest partid Jobbik sa vina sa dea lectii Romaniei ce are de facut?

Denumirea partidului Jobbik aminteste de un personaj din Razboiul Stelelor, Jabba, caruia i se aseamana ca lacomie. Daca politicienii unguri vor o parte din Romania, trebuie sa nu uite ca, la fel ca si in urma cu secole, cand au navalit pe aceste meleaguri ca niste barbari, acest pamant le apartine romanilor", spune vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, prin intermediul unui comunicat de presa.

In acest context, conservatorii cer autoritatilor romane sa nu mai "asiste pasive la incitarile la dezmembrarea Romaniei" si sa-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata in Romania.

Mai mult, PC considera ca deschiderea de filiale Jobbik in Romania, pentru a sustine autonomia unei parti din Transilvania, "este un afront deschis adus Constitutiei" statului roman. "Cerem, de aceea, ca activitatea acestei formatiuni politice sa fie interzisa pe teritoriul romanesc", conchide Diaconu.

Europarlamentarul Partidului Jobbik Szegedi Csanad a declarat, vineri, la Targu Mures, ca este de acord cu iesirea in strada a etnicilor maghiari pentru ca acestia sa obtina autonomia, dar prin demonstatii pasnice.

"Daca acest model european al autonomiei se poate obtine numai intr-un astfel de mod, prin a iesi in strada, atunci da, secuii trebuie sa iasa pe strada, dar prin demonstratii pasnice sa o obtina. Si nici dl. episcop Tokes Laszlo nu a convocat la un razboi civil sau ca secuii sa ia arme in mana, si el a vorbit de demonstratii pasnice.

Sunt de acord cu fiecare cuvant al domnului Tokes Laszlo, fiindca s-a nascut in Ardeal, traieste in Ardeal, pe jumatate este si secui. Daca cineva are dreptul sa spuna ce dorinte au maghiarii din Ardeal, atunci dl. Tokes Laszlo este acela", a spus Csanad, referindu-se la declaratia facuta de Tokes la Tusnad, in urma cu doua saptamani.

Szegedi Csanad a mai declarat ca, la nici doua luni dupa infiintarea Biroului Jobbik la Targu Mures, interesul pentru acest birou a fost mult mai mare decat se astepta, fiind vizitat de mai mult de 200 de persoane.

"Intr-o luna si jumatate, mai mult de 200 de oameni s-au interesat, au fost aici la consultatii, marti. Marea majoritate au veni aici la birou ca sa-si exprime bucuria si sprijinul, in orice fel, daca avem nevoie de ajutor. Majoritatea celor care ne-au vizitat si-au exprimat dorinta sa intre in partidul Jobbik, daca au sanse", a spus Szegedi.

Potrivit acestuia, partidul Jobbik are peste 900 de filiale in Ungaria si vrea sa ajunga in acest an la 1.000. "Nu este interzis ca membrii Jobbik din Ardeal sa fie membri ai altor partide din Ardeal. Sunt convins ca si in randul UDMR sau PCM sunt foarte multi maghiari cinstiti care lucreaza in aceste organizatii si, daca vor sa faca politica in cadrul partidului Jobbik, noi, cei care reprezentam Jobbik aici in Targu Mures, vom decide daca sunt buni sau nu sa faca politica noastra", a conchis Szegedi Csanad.

Un sondaj de opinie publicat recent in Ungaria arata ca popularitatea partidului de dreapta aflat la putere, FIDESZ, este in scadere, in timp ce partidul de extrema-dreapta Jobbik, care a reusit sa intre pentru prima oara in Parlament la alegerile parlamentare de anul acesta, este in crestere cu doua procente.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Szegedi Csanad persona non grata, #Partidul Conservator , #partid
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
".... noi, cei care reprezentam Jobbik aici in Targu Mures, vom decide daca sunt buni sau nu sa faca politica noastra.."