PMP - pe dreapta se ascut cutitele (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:08
3599 citiri
PMP - pe dreapta se ascut cutitele (Opinii)

Odata cu inscrierea oficiala la Tribunal a Partidului Miscarea Populara, scena politica devine si mai complicata pe dreapta si intram, dupa toate probabilitatile, intr-o noua etapa a strategiei presedintelui in ultimul an de mandat.

Cu numai o zi inainte de decizia Tribunalului Bucuresti, opt dintre consilierii domniei sale au demisionat. Intre ei, Daniel Funeriu si-a anuntat oficial inscrierea in PMP si intentia de a candida la europarlamentare, insa este putin probabil sa fie singurul dintre demisionari cu aceste intentii.

Imi este clar ca Traian Basescu incearca din rasputeri sa creasca PMP in perspectiva europarlamentarelor. Nu este vorba numai despre faptul ca daca va avea reprezentanti in Parlamentul European, PMP va capata o alta greutate in ecuatia popularilor europeni. Va fi o victorie importanta in primul rand in plan intern, dupa modelul, cu siguranta avut in vedere, al PLD, la europarlamentarele din 2007.

Prin legitimare electorala, PMP ar deveni in mod real un jucator si principalul competitor al PDL cu care Traian Basescu inca nu si-a reglat socotelile. PMP nu pare a viza atat electoratul nehotarat, pentru care deocamdata nu are un mesaj consistent, ci electoratul PDL, pentru a micsora scorul acestuia. In plus, dupa legitimarea electorala, PMP ar intra cu alt glas in discutia despre candidatura prezidentiala pe dreapta.

Si legat de asta, multa lume s-a intrebat poate daca Elena Udrea va pleca la PMP. Dupa avertismentul dur cu suspendarea, chiar excluderea, primit de la Vasile Blaga, d-na Udrea a suspendat tirul de artilerie impotriva propriului partid. Daca voia sa plece, ma gandesc ca o plecare ca victima era perfecta si si-ar fi fortat sanctionarea.

As crede mai degraba ca nu vrea sa plece, asteptand erodarea scorului PDL de catre PMP, pentru ca dupa europarlamentare sa redeschida in forta discutia despre presedintia partidului. Sau cel putin sa rupa PDL plecand cu o parte din el in PMP.

Ramane si intrebarea daca PMP va realiza o alianta cu Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu. Daca in toamna anului trecut, discutiile despre aceasta fuziune erau foarte vioaie, la un moment dat ele au inceput sa se dilueze pana aproape spre disparitie. Mai este de obervat ca intr-o declaratie de dupa inscrierea PMP, Teodor Baconschi a afirmat ca se impune un prezidentiabil comun al dreptei, care ar fi bine sa provina din Miscarea Populara. Este o idee care intra in contradictie cu planurile lui MRU de candida la prezidentiale.

Pe de alta parte, nu pot sa nu ma intreb daca n-o fi cumva vreo legatura intre aceasta candidatura din partea PMP si faptul ca printre consilierii care au parasit Palatul Cotroceni nu se numara, deocamdata, Cristian Diaconescu. Poate ca si dl. Diaconescu are planuri prezidentiale, mai ales in ipoteza ca Emil Boc, care este preferat de Traian Basescu si care a salutat demisia consilierilor si inscrierea in PMP, nu se va lasa convins sa candideze totusi.

Dar mai e mult pana departe. Intarirea venita din zona consilierilor prezidentiali are mai mult valoare simbolica, dar in continuare PMP sufera de boala avuta dintr-un bun inceput - lipsa de lideri puternici si magnetici.

Fara asa ceva, mi-e greu sa cred ca un partid politic poate performa cu adevarat, dar am mari indoieli ca Traian Basescu doreste asa ceva in PMP in perspectiva foarte probabila a preluarii acestei formatiuni la finalul mandatului prezidential.

Cel putin deocamdata, aparitia oficiala a noului partid indeparteaza si mai mult perspectiva unificarii dreptei si anunta tensiuni viitoare serioase pe aceasta parte a scenei politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Partidul Miscarea Populara, #PMP PDL, #unificarea dreptei , #partid