Primul pas spre imoralitate: "Omul conteaza, nu partidul"

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 07:55
4820 citiri

Zilele acestea se strang randurile pentru listele de candidati la alegerile locale.

Partidele clasice isi fac publice listele de candidati. Independentii se pregatesc si ei sa fie buturuga mica ce rastoarna carul mare.

Sunt oare alegerile locale doar o platforma de reconfirmare a sistemului politic bipolar de pana acum sau avem o sansa reala de reforma profunda a sistemului?

Dupa 26 de ani de democratie, societatea romaneasca experimenteaza din nou fenomenul democratiilor abia infiripate, adica zeci de partide mici si doua partide mari care se lupta pentru putere.

Cu putin timp inaintea stabilirii listelor de candidati, avem parte de multe surprize, in special din partea partidelor mari ai caror lideri intra peste noapte in arest.

In toata aceasta valtoare de evenimente legate de alegerile locale din iunie 2016, nu pot sa nu observ cu tristete un trend care ma surprinde negativ.

Intru des in contact cu oameni indignati de situatia administratiei locale. Oameni care critica o anumita forma de conducere, dar sunt dispusi sa sustina oameni care au decis sa se asocieze cu partide compromise scuzandu-se ca la alegerile locale "conteaza omul, si nu partidul".

Chiar asa sa conteze doar omul? Poate acest lucru justifica orice afiliere de partid in ciuda faptului ca partidul respectiv foloseste retorica ultranationalista, care nu isi are locul in secolul XXI, ca liderii partidului sunt corupti sau ca acele comisioane ilegale de 10 sau 20% sunt o norma in randul alesilor acestor partide?

Sintagma "Conteaza omul, nu partidul" este scuza pe care o folosesc toti cei care aspira sa faca parte din mecanismul de partid prin care se sifoneaza banul public. Se afla la baza piramidei cancerului politic romanesc.

La aceasta adera toti cei care vor perpetua lipsa transparentei in stabilirea ordinii pe listele de la consiliul local sau cel judetean sau cei care vor face promisiuni electoratului, dar si celor care ii sprijina, de exemplu, impartirea de contracte in cazul in care partidul castiga alegerile.

Ceva de genul: in ciuda suspiciunilor de fapte de coruptie ale Elenei Udrea, stiu ca PMP este o formatiune care a inteles la timp necesitatea retragerii din PDL si, cum Basescu inca mai are priza, ma alatur si eu miscarii.

Or face ei mismasuri acolo sus, dar eu stiu ca "la alegerile locale, omul conteaza nu partidul". Da bine sa ne afisam pe scena cu presedintele Basescu, de altfel, nu ne baga el pe noi in seama, ne cheama sa batem din palme la congres, dar e bine sa am pe cineva in spate.

Se spune ca "cine se aseamana se aduna"; proverbul este valabil in ciuda dezmintirilor celor in cauza si fara explicatii de context.

O alta situatie: oameni bine pregatiti cu experienta profesionala solida si implicati in comunitate, cu actiuni multe in sfera societatii civile, tin sa ne confirme ca "la alegerile locale omul e important, nu partidul", sustinand astfel candidatul unui partid ultranationalist, in ciuda ideologiei si retoricii in care alegatorul nu se regaseste.

Indiferent de faptul ca Romania nu a primit mai mult de 15 refugiati, iar atacurile teroriste din Occident sunt facute de persoane crescute si educate in Europa, partidul creste datorita retoricii pline de ura fata de tot ce nu este romanesc sadea.

Iar daca aceasta crestere atrage sustinatori si voturi, de ce sa nu sarim si noi in caruta cu norocosii, pentru ca oricum "la locale oamenii conteaza, nu partidul".

Privesc foarte suspicios aceasta cumetrie intre oameni asa-zisi integri si partide indoielnice, fie ele noi sau vechi. Poate ca unii oameni nu inteleg ca sunt folositi, poate ca altora le place sa fie folositi de partid, in schimbul unui loc caldut pe patru ani.

Unii oameni poate chiar cred ca este un targ eficient sa iti vinzi integriatea pentru a legitima un sistem putred, doar pentru ca pe tine nu te reprezinta partidul din care faci parte, iar valoarea ta individuala surclaseaza incompetenta si degradarea grupului.

Imi este destul de greu sa inteleg acest tip de gandire, dar este evident ca unii oameni se simt confortabil cu aceasta situatie. Asadar, ne intrebam: apartenenta unui om corect la un partid corupt sau cu reputatie proasta legitimeaza cumva cercul vicios in care se invarte sau trebuie apreciat, pentru ca se implica in ciuda apartenentei la partid?

Ce este clar e ca adevarul si minciuna nu fac casa buna, in final cineva trebuie sa cedeze.

Ce nu inteleg la acesti oameni care sunt constienti de valoarea lor si de nimicnicia partidului din care fac parte este de ce nu aleg sa fie totusi integri pana la capat, fie intr-un partid cu care se pot mandri si pe care nu il dispretuiesc in discutiile private, sau de ce nu candideaza independent de exemplu?

Ar fi mult mai onest: atat pentru a-si salva propria onoare, a-si mentine agenda prioritatilor nepatata de interesele partidului, dar si de a scapa de situatii ilare de genul: pe mine nu ma reprezinta partidul, si (cu jumatate de gura) nici eu pe el, dar nu imi strica un loc caldut.

Daca integritatea unui candidat este o calitate care ne scapa de multe situatii rusinoase si ne da curaj sa stam cu fruntea sus, nu acelasi lucru se poate spune si despre perfidie: ea genereaza compromisuri paguboase si manipulare, intr-un final transformand persoana in epava.

In situatii cand ne confruntam cu asemenea dileme, in lipsa partidului care corespunde aspiratiilor noastre, a candida independent nu este doar o posibilitate, ci o obligatie fata de cei care ne-ar sustine.

Daca plecam de la premiza ca a candida independent poate fi un imperativ moral, ne-am putea imagina cum ar arata rezultatul unei coalitii a candidatilor independenti? Nu de stanga. Nici de dreapta. Cu solutii concrete la probleme reale. Fara a se gudura pe langa un partid fata de care nu simt nimic in afara de o pozitie asigurata.

Un grup de oameni care vorbesc cu o singura voce: nu ce le dicteaza un grup obscur de la centru, ci datorita a ceea ce vad si simt necenzurat, pentru ca omul conteaza nu partidul.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2016 este membru cofondator al PACT - Platforma Actiunea Civica a Tinerilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#candidati independenti locale 2016, #partide candidati locale 2016 , #partid