PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP

Joi, 23 Mai 2013, ora 11:12
3905 citiri
PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP

PSD-UNPR ar obtine la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European 40,2% din voturi, iar PNL-PC 21,3%, in timp ce la parlamentare USL conduce in optiunile romanilor cu 59,7%, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat in perioada 20-28 aprilie.

Conform cercetarii, in privinta alegerilor pentru Parlamentul European, pe primul loc se afla PSD-UNPR cu 40,2% (fata de 38,6% luna trecuta). Urmeaza PNL-PC care aduna 21,3% (22,7% luna trecuta) si PDL, care ar obtine 15% (fata de 13,8% luna trecuta).

PP-DD atrage sprijinul a 7,7% (fata de 8,1% luna trecuta), Alianta D.A. 5,2% (la fel ca si luna trecuta), UDMR 4,9% (fata de 4,8% luna trecuta), PRM 3,6% (3,8% luna trecuta), iar Noua Republica - 1,1% (0,6% luna trecuta). Alt partid au indicat 1,1% dintre intervievati.

Procentele enuntate mai sus sunt calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot, a precizat INSCOP. Raportat la total populatie, 17,6% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile europarlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 7% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului, in ceea ce priveste alegerile parlamentare, USL isi conserva avansul in raport cu intentia de vot la acest scrutin, fiind cotata la 59,7% in intentiile de vot.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Romaniei, USL ar obtine 59,7% din voturi (fata de 60,1% luna trecuta). Pe locurile urmatoare se situeaza Partidul Democrat Liberal cu 15,2% (fata de 14,1% luna trecuta), Partidul Poporului - Dan Diaconescu cu 8,2% (fata de 9% luna trecuta), Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat cu 5,6% (fata de 5,4% luna trecuta), Uniunea Democrata Maghiara din Romania cu 5% (5,4% luna trecuta), Partidul Romania Mare cu 3,8% (4% luna trecuta), Noua Republica - 1,1%. Alt partid - 1,4%.

Conform INSCOP, aceste procente au fost calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot. Raportat la totalul populatiei, 17% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile parlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 6% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului INSCOP transmis joi, majoritatea populatiei (54,3%) a auzit de Fundatia Miscarea Populara, care nu a fost inclusa in clasamentul partidelor in conditiile in care aceasta a fost prezentata in mod oficial drept o structura a societatii civile, cu un orizont politic nu foarte clar definit.

In ceea ce priveste impresia pe care Miscarea a creat-o printre cei care au auzit de initiativa (adica in randul celor 54,3%), 28,6% declara o impresie pozitiva, 44,6% indica o impresie negativa. De asemenea, 26,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, reprezentand un bazin important de populatie care fie nu are suficiente informatii pentru a evalua proiectul, fie pur si simplu nu doreste sa exprime o optiune, releva sondajul INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 20-28 aprilie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Citeste si:
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a criticat, luni, guvernarea liberală, în contextul crizei facturilor la energie electrică şi gazele naturale, ea...
Prima ședință a coaliției de guvernare din 2022. Subiectul principal: criza din energie
Prima ședință a coaliției de guvernare din 2022. Subiectul principal: criza din energie
Coaliţia de guvernare se va reuni luni, 17 ianuarie, la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei. Cu o zi în urmă, ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că se...