PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP

Joi, 23 Mai 2013, ora 11:12
4119 citiri
PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva

PSD-UNPR ar obtine la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European 40,2% din voturi, iar PNL-PC 21,3%, in timp ce la parlamentare USL conduce in optiunile romanilor cu 59,7%, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat in perioada 20-28 aprilie.

Conform cercetarii, in privinta alegerilor pentru Parlamentul European, pe primul loc se afla PSD-UNPR cu 40,2% (fata de 38,6% luna trecuta). Urmeaza PNL-PC care aduna 21,3% (22,7% luna trecuta) si PDL, care ar obtine 15% (fata de 13,8% luna trecuta).

PP-DD atrage sprijinul a 7,7% (fata de 8,1% luna trecuta), Alianta D.A. 5,2% (la fel ca si luna trecuta), UDMR 4,9% (fata de 4,8% luna trecuta), PRM 3,6% (3,8% luna trecuta), iar Noua Republica - 1,1% (0,6% luna trecuta). Alt partid au indicat 1,1% dintre intervievati.

Procentele enuntate mai sus sunt calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot, a precizat INSCOP. Raportat la total populatie, 17,6% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile europarlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 7% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului, in ceea ce priveste alegerile parlamentare, USL isi conserva avansul in raport cu intentia de vot la acest scrutin, fiind cotata la 59,7% in intentiile de vot.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Romaniei, USL ar obtine 59,7% din voturi (fata de 60,1% luna trecuta). Pe locurile urmatoare se situeaza Partidul Democrat Liberal cu 15,2% (fata de 14,1% luna trecuta), Partidul Poporului - Dan Diaconescu cu 8,2% (fata de 9% luna trecuta), Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat cu 5,6% (fata de 5,4% luna trecuta), Uniunea Democrata Maghiara din Romania cu 5% (5,4% luna trecuta), Partidul Romania Mare cu 3,8% (4% luna trecuta), Noua Republica - 1,1%. Alt partid - 1,4%.

Conform INSCOP, aceste procente au fost calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot. Raportat la totalul populatiei, 17% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile parlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 6% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului INSCOP transmis joi, majoritatea populatiei (54,3%) a auzit de Fundatia Miscarea Populara, care nu a fost inclusa in clasamentul partidelor in conditiile in care aceasta a fost prezentata in mod oficial drept o structura a societatii civile, cu un orizont politic nu foarte clar definit.

In ceea ce priveste impresia pe care Miscarea a creat-o printre cei care au auzit de initiativa (adica in randul celor 54,3%), 28,6% declara o impresie pozitiva, 44,6% indica o impresie negativa. De asemenea, 26,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, reprezentand un bazin important de populatie care fie nu are suficiente informatii pentru a evalua proiectul, fie pur si simplu nu doreste sa exprime o optiune, releva sondajul INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 20-28 aprilie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Ciucă: România va deveni inima Europei în cadrul Congresului PPE. „O şansă de a-şi consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri” VIDEO
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anunţă că miercuri, 6 martie, România devine inima Europei, odată cu începerea oficială, la București, a Congresului PPE. Potrivit liderului PNL,...
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
AUR protestează la sediul Ministerului de Interne, unde se dezbate proiectul de lege privind comasarea alegerilor
Parlamentarii AUR au organizat o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne, unde are loc dezbaterea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor pentru a protesta faţă de...
#sondaj alegeri europarlamentare 2013, #sondaj alegeri USL , #partid
Comentarii