Rana infectata si intratabila a politicii romanesti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 15:52
6729 citiri
Rana infectata si intratabila a politicii romanesti (Opinii)

Traian Basescu a pus degetul pe o rana infectata a societatii romanesti, infectie care genereaza cele mai rele si mai dureroase complicatii. Este vorba despre modul de finantare a partidelor politice.

"As vrea sa spun un lucru care nu cred ca nu merita sa fie spus legat de clasa politica: trebuie sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Acest lucru se poate face intr-un singur fel: asumandu-ne standarde de cost pentru fiecare candidat si dandu-i bani din bugetul de stat sau cel local.

Este infinit mai ieftin asa, decat ce se intampla acum. Cand un domn are 50.000 de lei, ii numeri usor afisele si sepcutele. Vor exista facturi, va scrie in lege pe ce poate cheltui banii. Daca vom lasa la liber finantarea partidelor politice, nu vom realiza reforma clasei politice", a declarat Traian Basescu.

De fapt, sistemul de finantare a partidelor politice romanesti este o invitatie la coruptie si clientelism politic. Acest sistem se bazeaza in foarte mica masura pe fonduri de la buget, din respect pentru contribuabil pasamite, asa ca partidele depind, practic, de sponsorizari si donatii.

Daca ar fi vorba despre mici contributii si donatii insumate ale cetatenilor, membri sau simpatizanti, tot ar fi bine, insa pentru asa ceva e nevoie de o cultura politica a populatiei, de incredere cu clasa politica, dar si de un sistem eficient de colectare a cotizatiilor. Niciuna dintre conditii nu e indeplinita.

Fara aceste doua componente, partidele sunt la mana marilor sponsori, la randul lor de mai multe feluri. In primul rand, avem marii oameni de afaceri din interiorul partidului, de ai caror bani partidul este dependent si care, in schimbul finantarii, transforma formatiunea in vehicul pentru propriile interese. Si avem aici exemplele lui Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, dar si ai marilor baroni PSD si PD-L.

Observam apoi ca partidele sunt populate de tot mai multi oameni de afaceri, nu de anvergura marilor rechini, insa prosperi, capabili sa-si cumpere functiile si candidaturile la o bursa aproape oficiala si care, ulterior, isi folosesc pozitiile pentru a-si spori averea pe seama banului public.

Acesti oameni pot duce fara probleme campanii electorale tot mai scumpe, din cauza cumpararii voturilor cu bani, pixuri, umbrele, galeti sau mancare. Din cauza lor, tineri capabili si profesionisti nu ajung nicodata la candidaturi cu sanse sau functii importante.

Totul e de vanzare, de la fotoliile de parlamentar, consilier local sau ministru, pana la functii in deconcentrate, consilii de administratie, la sefia scolilor sau a spitalelor. Cine are bani de dat le capata, cine nu sta de-o parte. Si asta e valabil pentru absolut toate partidele.

Dar banii din pusculita partidului vin nu numai de la oamenii de afaceri, mai mici sau mai mari, din interiorul lor. Vin si din comisioanele platite de oamenii de afaceri care vor sa puna mana pe contractele cu statul. Dar aceste comisioane consistente trebuie recuperate. De unde? Din bugetul de stat jumulit prin tot felul de contracte paguboase.

Daca finantarea partidelor ar fi transparenta, de la bugetul de stat, asa cum se intampla, de exemplu, in Spania, Italia sau Franta, am avea surpriza sa constatam ca, in loc sa creasca, cheltuiala bugetara ar fi cu mult mai mica. Dar niciun partid nu vrea sa renunte la acest sistem netransparent de finantare.

Pe de-o parte, pentru ca retelele clientelare aflate la putere nu ar vota pentru propria anihilare, iar pe de alta parte pentru ca, eliminand criteriul banilor, promovarea in partid s-ar face pe criterii de valoare, perspectiva terifianta pentru mediocra noastra clasa politica.

Si apoi, pentru fiecare ban picat in pusculita de partid, mai pica ceva si in buzunarele celor care colecteaza, iar cainele de la macelarie nu pleaca niciodata de buna voie.

Asa ca ma indoiesc ca Traian Basescu va reusi sa determine PD-L sa purceada la aceasta reforma esentiala, radicala si benefica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#finantare partide politice, #Basescu lege finantare partide , #partid