Rasturnare de situatie in cazul initiativei "Oameni noi in politica", respinsa de CCR: Semnaturile stranse respectau legea

Marti, 21 Mai 2019, ora 23:00
28720 citiri
Rasturnare de situatie in cazul initiativei "Oameni noi in politica", respinsa de CCR: Semnaturile stranse respectau legea
Foto: Facebook / Oameni noi in politica

Cele doua criterii impuse de lege pentru o initiativa cetateneasca au fost respectate si in cazul "Oameni noi in politica", prin urmare ceea ce a facut marti Curtea Constitutionala, invalidand pe acest motiv initiativa, este "mizerabil", considera Mihai Politeanu, presedintele Comitetului de initiativa.

Reactia vine dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in unanimitate, ca initiativa cetateneasca de reforma electorala "Oameni noi in politica" "nu indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) din Constitutie, respectiv numarul de sustinatori (de celputin 100.000) si dispersia teritoriala (sa provina din cel putin un sfert de din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi) ".

"Am renumarat in aceasta seara semnaturile validate de primarii, conform proceselor verbale de predare-primire incheiate intre Presedintele Comitetului de initiativa, Mihai Politeanu, si Senatul Romaniei.

Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de catre primarii si primite de catre Senat un numar de 109.874 de semnaturi, fiind indeplinit criteriul numarului de cel putin 100.000 de sustinatori. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este indeplinit: au fost inregistrate cate cel putin 5000 de semnaturi din 11 judete", a scris marti seara, tarziu, Mihai Politeanu pe Facebook.

El a prezentat si numarul de semnaturi pe judete:

1. Bucuresti: 19.095 de semnaturi

2. Cluj: 7256 de semnaturi

3. Bihor: 6232 de semnaturi

4. Timis: 6231 de semnaturi

5. Brasov: 5846 de semnaturi

6. Arad: 5840 de semnaturi

7. Prahova: 5506 de semnaturi

8. Arges: 5363 de semnaturi

9. Iasi: 5318 de semnaturi

10. Maramures: 5076 de semnaturi

11. Sibiu: 5027 de semnaturi

"Membrii Comitetului de initiativa se vor sfatui cu organizatiile partenere in acest proiect si cu avocati si vom reveni cu un punct de vedere in zilele urmatoare", a mai scris el.

Vezi cele 7 schimbari pe care le propune aceasta initiativa cetateneasca pe site-ul oameni-noi.ro.

Decizia CCR i-a luat prin surprindere pe cei care au stat in strada ca sa adune semnaturi.

"Bine ca au fost destui prosti care sa stea in frig sa stranga semnaturile. Inclusiv eu.

Dasteapta fata, care atunci cand crede intr-o cauza sta si in ger cu orele daca e nevoie. Fata care a stat pe strada in timp ce ploua cu bobite de gheata peste capatana ei de inteligenta. Nu mai zic de alti ieseni care au stat cu zilele. Si multi altii de prin alte orase. Astia ne rad in nas cu fiecare ocazie. Doar pentru ca ei pot...", a scris Oana Vasiliu pe Facebook.

Mihai Politeanu spune ca nu se da batut.

"Astept si motivarea de la CCR. Orice motiv ar avea sa invalideze semnaturi (colt indoit, sina lipsa la dosar etc) este inca o abjectie si o bataie de joc la adresa cetatenilor romani. Sa nu mai vorbesc de munca, timpul, energia si banii investiti de voluntari si sustinatori. Este stupefiant si absolut jegos ce s-a intamplat astazi", a scris el revoltat pe reteaua de socializare.

Proiectul "Oameni noi in politica" este initiat de 27 de organizatii civice si 4 partide politice:

Actiunea Civica Galati, #activAG Pitesti, Aradul Civic, VeDem Just, Brasovul Civic, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Coruptia Ucide, Curatam Galatiul, Declic, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Initiativa Craiova, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Muresul Civic, Oradea Civica, Platforma Romania 100, Radautiul Civic, Reactiv Brasov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENTA, Umbrela Anticoruptie Cluj, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Va Vedem din Sibiu

si

Miscarea Romania Impreuna, PACT pentru Romania, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvati Romania.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că Alianţa pentru Unirea Românilor va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după...
#semnaturi initiativa Oameni noi CCR , #partid
Comentarii
Poza pupaza
pupaza
rank 3
CCR continua sa fie TROACA POLITICA a puscariasilor pesede si alde
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Pai de ce sa vrem oameni noi in politica?