Replici acide pe axa Cluj - Sibiu: Viktor Orban se dezice de PPE, Daul spune ca il "doare in cot"

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 23:24
6350 citiri
Replici acide pe axa Cluj - Sibiu: Viktor Orban se dezice de PPE, Daul spune ca il "doare in cot"

Un schimb de replici acide a avut loc, miercuri, intre liderul PPE, Joseph Daul, aflat la Sibiu si premierul ungar Viktor Orban, care a sustinut o conferinta de presa la Cluj.

Astfel, premierul Ungariei, Orban Viktor, a declarat, la Cluj, ca formatiunea politica pe care o conduce, FIDESZ, nu isi poate lega destinul de un partid, PPE, care este pro-migratie, si care se pregateste sa incheie un acord strategic cu formatiunile de stanga din PE care sprijina acest fenomen.

Intrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, despre relatia FIDESZ cu PPE, Orban Viktor a spus ca problema cea mai importanta pentru partidul pe care il conduce este sa poata impiedica migratia.

"Intrebarea este ce se va intampla dupa 26 mai, in ce directie o ia PPE. In momentul de fata, PPE se pregateste sa incheie un acord strategic cu stanga, ceea ce nu este ceva inedit. Insa nu putem accepta si nu putem sprijini acest lucru, ca intreaga stanga din Europa este pentru migratie, ceea ce inseamna ca PPE are un acord cu acele partide care sunt pentru migratie. Noi consideram ca problema cea mai importanta pentru noi este sa putem impiedica migratia. Deci noi nu ne putem lega destinul de un partid care este pro-migratie, aceasta este problema noastra majora si trebuie sa gasim raspunsul la aceasta intrebare dupa alegerile pentru PE", a spus Orban.

Acesta a precizat ca FIDESZ s-a autosuspendat din PPE pana la rezolvarea problemelor care au generat tensiuni, iar formatiunea maghiara nu va astepta o decizie a PPE in ceea ce o priveste, ci va decide singura ce va face in perioada urmatoare.

"Vom vedea unde isi va avea loc FIDESZ-ul, in cadrul PPE sau in afara", a conchis premierul Ungariei.

Joseph Daul despre ramanerea partidului lui Viktor Orban in PPE: Ma doare in cot

Tot miercuri, liderul PPE, Joseph Daul, a declarat, la Sibiu, ca daca lucrurile raman ca pana acum, formatiunea condusa de Viktor Orban va fi exclusa din familia europeana sau partidul va parasi singur PPE. "Ma doare in cot daca ramane sau nu in acest partid", a spus Daul.

"Viktor Orban si FIDESZ sunt persoane libere. Traim in democratie. Daca va decide sa paraseasca PPE vom respecta decizia", a spus Daul, intrebat despre o posibila excludere a lui Viktor Orban din PPE.

De asemenea, Daul a spus ca sunt "anumite reguli de respectat" si cat va fi presedinte PPE nu va discuta o alianta cu FIDESZ.

"Ma doare in cot daca ramane sau nu in acest partid (Viktor Orban - n.r.) . Avem niste reguli de respectat. Nu vorbim de alianta atata timp cat raman presedinte. (...) Vreau sa spun ca si in ceea ce priveste situatia domnului Viktor Orban am pus lucrurile in dezbatere in mod democratic. A avut loc un vot secret, cele doua alternative fiind suspendarea sau excluderea. 190 de membri au votat pentru suspendare, daca lucrurile continua domnul Orban va fi exclus sau va parasi singur partidul", a mai spus liderul PPE.

Potrivit acestuia, inainte de congresul PPE din luna noiembrie va fi luata o decizie democratica cu privire la ce va fi de facut pe termen lung.

"Sigur nu e bine ca a spus ca nu il sustine pe candidatul nostru Manfred Weber. Va aduc aminte ca nici pe domnul Juncker nu l-a sustinut si totusi domnul Juncker a fost ales", a mai spus Daul despre posibila exludere sau plecare a lui Orban din PPE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit miercuri dimineata intr-un turneu in Transilvania, la invitatia UDMR. El va participa joi la Summitul UE de la Sibiu, iar vineri va inaugura o fabrica de furaje in judetul Mures si va vizita Academia de Hochei pe Gheata din judetul Harghita.

Liderul PPE, Joseph Daul, se afla la Sibiu, unde joi, va prezida summit-ul Partidului Popular European la care participa, printre altii, presedintele Klaus Iohannis si cancelarul Angela Merkel.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...