S-a lansat platforma "Romania Liberala", liberalii spun ca nu le apartine

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:05
3513 citiri
S-a lansat platforma "Romania Liberala", liberalii spun ca nu le apartine

O platforma online intitulata "romanialiberala.ro", care propune ca forma de guvernamant monarhia constitutionala parlamentara si cere obligativitatea votului, s-a lansat joi cu un Manifest in zece puncte.

"Nu am auzit de el. Nu stiu nimic despre acest site despre care vorbiti. E posibil sa fie o diversiune. Mai ales daca nu este semnat. O persoana corecta nu are de ce sa se ascunda. Deci e posibil sa fie inclusiv o diversiune. Mie acest lucru, anonimitatea, imi ridica mari semne de intrebare", a declarat viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

Deputatul bucurestean Ludovic Orban a declarat, la randul, sau: "Nu este al nostru. Eu nu am auzit de asa ceva. Chiar nu stiu despre ce este vorba, nu stiu ce sa va spun, imi pare rau". "Va asigur ca nu este al nostru. Este exclus asa ceva. Am auzit si eu despre acest site, am mai fost intrebat ce e cu el , ce e cu platforma asta, va asigur ca PNL nu are nicio legatura cu el", a mai declaratliderul PNL sector 2, Dan Cristian Popescu.

Initiatorii miscarii liberale, care se autointituleaza "romani liberali", se caracterizeaza ca fiind un grup de cetateni romani nascuti dupa 1966 pe care ii uneste credinta in "libertatea individuala" si in "libera initiativa". Autorii platformei Romania Liberala sustin ca din randurile lor fac parte si membri ai PNL.

"Unii dintre noi sunt activi politic, ca membri ai Partidului National Liberal. Altii nu au fost niciodata membri ai vreunui partid si nici nu au de gand sa devina", explica acestia.

Platforma ii ataca pe Ion Iliescu si pe "fesenistul" Traian Basescu, spune ca PSD este mostenitorul FSN, iar PDL "ne minte ca ar fi de centru-dreapta".

Miscarea romanilor "liberali" spune ca PNL este cel mai apropiat partid, ca doctrina, de crezul Romaniei Liberale.

"Majoritatea covarsitoare a membrilor PNL fac parte din Romania liberala. Sunt intreprinzatori, creativi, onesti si, mai ales, iubitori de libertate", spune manifestul, care se delimiteaza, totusi, de PNL. "Din pacate, agenda reala a romanilor liberali nu coincide, astazi, cu actiunea politica a acestui partid. Ne exprimam speranta ca acei membri ai PNL ale caror aspiratii, principii si valori coincid cu ale noastre vor reusi sa determine, in cel mai scurt timp, asumarea de catre partid a 'Contractului pentru Romania liberala', se arata in manifest.

"Romanii liberali" cer legiferarea lobby-ului

Platforma propune un "Contract" liberal in zece puncte programatice. Miscarea propune o noua Constitutie care sa instituie un "echilibru real" intre puterile statului si care sa limiteze dreptul de legiferare conferit Guvernului.

"Credem ca forma de guvernamant in cadrul carora se poate realiza acest echilibru este monarhia constitutionala parlamentara", se arata in manifest. Un alt punct pe agenda platformei se refera la dimensiunea economica. Se vorbeste despre un sistem de taxe si impozite stabil care sa genereze predictibilitate economica, mentinerea cotei unice de impozitare, reducerea fiscalitatii, reducerea substantiala a impozitelor pe munca si pe activitatea productiva, restructurarea si privatizarea integrala a companiilor de stat.

"Gaurile negre din economia si din bugetul Romaniei sunt generate de companiile cu capital majoritar de stat, care constituie cea mai importanta sursa de venit pentru clientela politica a partidelor aflate la putere", se arata in manifest..

In ceea ce priveste lupta anticoruptie, "romanii liberali" cer legiferarea lobby-ului. "Legea lobby-ului inseamna sfarsitul ipocriziei anticoruptie. Nu ne veti mai putea prosti la televizor cu imbecilitati de tipul "x este omul mogulilor". Vom sti dinainte fiecare al cui este", sustine platforma.

Manifestul mai vorbeste despre necesitatea unor "valori autentice" precum educatia, munca, onestitatea si bunul-simt, toate care sa duca catre o societate bazata pe meritocratie. Site-ul pledeaza si pentru necesitatea reorganizarii administrativ-teritoriale, scopul ei fiind aducerea banului public cat mai aproape de cetatean.

"Impartiti tara in cate judete, cnezate sau voievodate vreti voi sau ne cere Uniunea Europeana, dar respectati vointa noastra: Banii rezultati din taxele si impozitele platite de noi sa fie gestionati, in cea mai mare parte, de o autoritate cat mai apropiata de noi, care ne cunoaste mai bine aspiratiile, nevoile si problemele! Adica, "banii, jos!"", scrie in manifest.

Romania Liberala mai propune un sistem de vot preferential pe lista si introducerea prin lege a obligativitatii votului. Platforma mai cere partide politice deschise, organizate managerial.

"Transformati partidele in structuri de tipul firmelor private, in care, la recompense si la promovarea in functii, sa conteze competenta si performanta, si nu apartenenta la o gasca sau alta!", scrie in Contract.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apărute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#Romania Liberala, #manifest Romania Liberala, #miscare liberala , #partid