Saptamana politica: PD-L si Traian Basescu se scufunda ... in sondaje

Luni, 14 Iunie 2010, ora 10:15
5001 citiri
Saptamana politica: PD-L si Traian Basescu se scufunda ... in sondaje

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani pe baza analizei, principalele subiecte politice.

7 iunie-13 iunie 2010

Situatia politica a clocotit toata saptamana fara sa depaseasca insa gradul de fierbere a situatiei economice. In consecinta, intr-o societate in care Puterea nu este capabila sa gaseasca solutii pe termen lung si recurge la masuri controversate, Opozitia are dreptul si, evident, incearca sa o sanctioneze. Cu toate avertizarile date Puterii si intalnirile motivationale ale lui Traian Basescu cu parlamentarii coalitiei, motiunea de cenzura depusa de Opozitie, pe 7 iunie, are sanse sa treaca.

Motivele sunt diverse: de la presiunea electoratului asupra parlamentarilor democrat-liberali, asupra celor ai UDMR si UNPR, pana la chinul propriilor constiinte afectate de deciziile controversate de scadere a veniturilor bugetarilor si pensionarilor. Tot in saptamana care a trecut l-am putut identifica pe Daniel Oajdea, deputat PD-L, ca fiind unul dintre efectele uninominalului imperfect.

Scenarii politice de criza. Remaniere sau restructurare ?

Nu putine au fost vocile din PD-L care au cerut o remaniere cat mai rapida a Guvernului. Din motive diverse. Din interese personale, din interese politice, din responsabilitate partinica sau sociala sau din interese financiare. Ioan Oltean, Cristian Radulescu, Sever Voinescu, Elena Udrea, Sebastian Lazaroiu, Valeriu Tabara sunt cateva dintre cele mai importante nume care, fie au cerut in mod expres remanierea ministrilor neperformanti, fie au adus in discutie necesitatea unei astfel de actiuni.

Remanierea pare sa aiba cel putin doua mize. Prima ar fi eliminarea din plin a planului politic a tripletei Blaga-Videanu-Berceanu. Cu alte cuvinte, o tentativa de reducere la tacere a unor centrii de putere din interiorul PD-L. Intr-un joc al intereselor de culise acestia ar fi vizati de gruparea din jurul lui Traian Basescu si chiar de seful statului insusi.

Al doilea scop al remanierii tine de clasica improspatare a imaginii Guvernului. Din pacate, asa cum se prezinta situatia economica si modul in care Guvernul a gestionat politicile publice o miscare de genul acesta cu greu mai poate acoperi deficitul de credibilitate.

In plus, cine de la PD-L ar putea fi mai perfomant ca Seitan, Vladescu, Blaga, Videanu sau Berceanu? Impunerea unor politicieni fara experienta politica si guvernamentala ar fi o greseala care va pune si mai multa apa in barca PD-L.

Ce miscare tactica sa fie propunerea lui Liviu Negoita? O restructurare in care sa supravietuiasca 8 ministere ar fi ca si cum ai inghesui in mai putine camere mai multi oameni. O restructurare serioasa ar trebui sa aiba avizul de rigoare al principiilor managementului public si al managementului schimbarii. Doua discipline care au incercat a fi implementate in mentalitatea birocratica romaneasca, insa cu prea putin succes.

Prin astfel de propuneri se pare ca democrat-liberalii inca se mai agata de idei populiste din tagma donarii propriilor salarii sau a eliminarii pensiilor de lux. Cine crede ca prin asta Romania va putea sa scape din groapa financiara in care am cazut inseamna ca pentru el realitatea e o simpla fictiune.

PD-L si Traian Basescu se scufunda ... in sondaje

Indiferent ce partid a comandat sondaje un lucru este cert: Traian Basescu si PD-L se scufunda. Diversi comentatori s-au minunat de incercarea de manipulare grosolana prin intermediul sondajelor, in special cel comandat de PNL. S-au oripilat intr-o asa maniera incat ai fi putut crede ca nu au trait in aceasta tara pana acum. Au descoperit abia acum ca prin sondaje se poate manipula.

Indiferent de cine le comanda, sondajele releva un lucru important: trendul unui partid sau al unei persoane. In acest moment si Traian Basescu si PD-L se afla pe un trend descrescator, fie ca vorbim despre intentie de vot, credibilitate, favorabilitate sau incredere politica. La polul opus, PSD, PNL si, atentie pentru iubitorii democratiei, PRM sunt pe un trend crescator. La fel si Crin Antonescu si Victor Ponta.

Nu este nimic spectaculos in aceasta poza facuta de cercetarile sociologice. Era de asteptat ca asa se va intampla. Este de ajuns sa vezi raspunsurile la intrebarile care masoara directia in care merge tara si gradul urias de dezabrobare fata de scaderea pensiilor si salariilor ca sa-ti dai seama ca cei care guverneaza intampina mari probleme de credibilitate.

Important este unde se va opri scaderea democrat-liberalilor si a lui Traian Basescu si cresterea liderilor si partidelor de Opozitie. Oricum pana la primele alegeri mai e cel putin un hop de trecut: motiunea de cenzura.

Fenomenul Oajdea. PD-L, prima victima a uninominalului

Daniel Oajdea, membru al Parlamentului, membru al grupului parlamentar PD-L, a devenit vedeta politica intr-un mod laudabil din punct de vedere al relatiei politician - cetatean. A initiat in colegiul in care a fost ales deputat o consultare publica cu privire la votul pentru motiunea de cenzura. A scadea sau nu salariile si pensiile, aceasta a fost intrebarea. Evident, rezultatul a fost in favoarea motiunii de cenzura si impotriva Guvernului.

Presiunea exercitata de catre electorat fata de PD-L pare mai mare ca nicioadata. A vota impotriva partidului din care provii inseamna sa fii sanctionat prin excludere. In functie de contextul politic acest lucru poate fi justificat. Alteori nu.

Ar trebui ca datoria unui politician sa fie mai intai fata de partidul care l-a promovat sau fata de oamenii care l-au ales? Este o intrebare la care deputatul PD-L a raspuns intr-un mod favorabil cetatenilor colegiului in detrimentul partidului.

Dilema supunerii fata de partid sau fata de cetatean este efectul unei lungi experiente a votului pe lista. Insa, daca un singur parlamentar contesta o actiune a partidului din care face parte, consulta si tine cont de vointa electoratului care l-a ales, cu toata imperfectiunea legii, votul uninominal isi merita existenta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sondaje PDL, #sondaje Traian Basescu, #reducere numar ministere, #excludere Daniel Oajdea , #partid