Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeaze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.
Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani pe baza analizei, principalele subiecte politice.
26 aprilie-2 mai 2010
Saptamana care a trecut nu a fost lipsita de evenimente politice care sa suscite interesul presei si al opiniei publice interne, dar si internationale. Remodelarea legii ANI facuta knock-out de Curtea Constitutionala, initiativa Presedintelui Traian Basescu de a chema partidele la Palatul Cotroceni, proiectul de lege cu privire la reabilitarea ANI copt de Emil Boc in cuptorul fierbinte al Guvernului, intentia de adoptare a unei legi a lustratiei care sa mai lustreze din pacate pantofii comunistilor realizati si expirati si "caracterul secret" al nou-infiintatei Uniuni Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) au fost principalele evenimente fierbinti.
"Noua ANI va face nani!" ne spune Gheorghe Funar. Sau poate unii vor face nani dupa noua ANI?
Adoptarea unei noi legi care sa repuna in functiune Agentia Nationala de Integritate a nascut jocuri de imagine, controverse politice, dar si consens politic. Nu sunt foarte dese cazurile cand majoritatea fortelor politice ating consensul politic cu privire la decizii care implica crearea sau repararea infrastructurii institutionale.
Din fericire, ANI a reusit. Toate partidele parlamentare au fost de acord cu privire la existenta institutiei si repunerea acesteia pe picioare. Daca ANI nu ar fi reprezentat un angajament politic european, harta politica ar fi continuat, iar ANI ar fi facut nani.
Traian Basescu si-a trecut in agenda "problema ANI" si si-a inceput saptamana prin invitarea partidelor politice la Cotroceni. Angajamentul pe care si l-a luat in fata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reprezentat si garantia propriului joc. Pentru ca a promis, trebuia sa se si implice. Si asa a facut. A chemat partidele la Cotroceni.
Raspunsul la intrebarea de ce a mai cerut presedintele censultari cu partidele atata timp cat Guvernul a scos un proiect proaspat il gasim in specificul politicii romanesti. Consultarile au parut a fi inutile, insa presedintele a aparut din nou ca un mediator, ca un sef de stat responsabil pentru a salva o institutie ceruta de UE.
In PSD, tanarul presedinte al PSD s-a conformat si, in plus, a prezentat presedintelui noi probleme. In schimb, Mircea Geoana a facut nota discordanta de conducerea partidului. A considerat miscarea presedintelui un joc de imagine. De fapt, fostul lider al PSD i-a transmis mai degraba un mesaj lui Victor Ponta decat lui Traian Basescu.
Crin Antonescu a luat decizia sa nu mai semneze condica la Palatul Cotroceni decat pe teme care tin de atributiile presedintelui. A sfidat actiunea politica a presedintelui. Din punct de vedere al jocului politic a procedat foarte bine. S-a diferentiat nu prin negarea problemei, ci prin negarea metodei prezidentiale de gestionare a problemei.
Restul, PD-L, UDMR si "independentii" UNPR au fost doar sa semneze condica. Caci Doamne fereste de vreo pozitie contrara.
UNPR, partidul serviciilor secrete?
Este ipoteza pe care Claudiu Saftoiu a aruncat-o pe piata politica. UNPR este alcatuit din oameni santajabili, vulnerabili si dedicati averilor personale mai mult decat principiilor democratice. Este concluzia care reiese din afirmatiile lui Claudiu Saftoiu si ale fostului presedinte Ion Iliescu, din aluziile lui Victor Ponta, dar si a unor liberali si alti comentatori politici.
Daca ne gandim la modul in care a luat fiinta acest partid, nu putem sa nu ne punem cateva semne de intrebare.
Migratia parlamentarilor care a marit substantial grupul independentilor si a dus la formarea UNPR a parut ca a urmat o regie bine pusa la punct. Poate fi coincidenta politica. Sau ne putem intreba cum unii dintre liberali au devenit, peste noapte, independenti si apoi membri ai unui partid de stanga, iar altii din membri ai celui mai mare partid de stanga au devenit independenti, pentru ca apoi sa sara in barcuta unui partid de stanga fara baza electorala? Intrebari fara raspuns. Deocamdata.
UNPR se defineste a fi un partid de stanga, alternativa la PSD, dar care sustine interesul national. Sa privim modul in care acest partid defineste interesul national. In afara de chestiunea pensiilor militarilor, care nu tine de interesul national, ci de un interes specific, UNPR a definit interesul national in functie de prioritatile presedintelui.
Formarea Guvernului PD-L-UDMR-independenti si intrarea la guvernare, modificarea Constitutiei si sustinerea aplicarii rezultatelor referendumului din noiembrie 2009, toate aceste acte politice au fost sustinute fara indoiala de UNPR. Prin invitatiile dese la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a legitimat existenta acestui grup, leadershipul si actiunea politica.
Legea lustratiei va lustra mai degraba pantofii comunistilor realizati si expirati
Din pacate, vointa politica a impus dezbaterea unei legi a lustratiei prea tarziu. Au trecut mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului. Au trecut anii, iar cei care trebuiau sa stea deoparte in virtutea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, au iesit acum la pensie. Pe cine sa mai lustrezi cand acum sunt realizati si aproape expirati?
Poate ca Romania are nevoie de o lege a lustratiei. Din punct de vedere moral. Sa intregeasca condamnarea comunismului. Sa fie pusa la capitolul realizari politice. Sa fie o carte de vizita internationala. Sa fim in rand cu tarile care au facut acest lucru atunci cand trebuia. Poate ca nu ar fi rau ca toti comunistii sa fie scosi la pensie definitiv. Poate.