Un nou partid? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 13:50
7132 citiri
Un nou partid? (Opinii)

Greu de imaginat ca PDL mai are resursele unei autentice redresari.

Si nu ma refer strict la procente. Mai devreme sau mai tarziu, spectacolul dizgratios pe care il ofera USL va incepe sa roada temeinic din scorul actualei Puteri, o ruptura intre PSD si PNL este previzibila in perspectiva prezidentialelor, asa ca PDL, daca reuseste sa ramana in viata, va ajunge sa capitalizeze aceste evolutii.

Adica poate trai binisor, poate ajunge chiar intr-o formula de guvernare, la mica ciupeala intr-un absenteism tot mai mare.

Redresarea ar insemna cu mult mai mult - recuperarea electoratului pierdut, acela care nu a schimbat tabara, ci s-a retras in absenteism scarbit in principal de clientelism, coruptie si lipsa de viziune, adica de pesedizarea galopanta a PDL.

Vorbim in principal despre clasa medie urbana, informata, educata, adaptata la economia de piata, neasistata si libera. Electoratul acesta este sacul de box al actualei Puteri, dar pentru el PDL nu are in continuare oferta si nici macar nu da semne ca i-ar intelege asteptarile.

Este firesc sa fie asa, cat timp acest electorat are nevoie de un autentic partid de dreapta, ceea ce PDL nu a fost, de fapt, niciodata. Este acest electorat in asteptarea unui nou partid care sa-l mobilizeze si sa-l reimplice in viata cetatii?

Este intrebarea pe care si-o pune si Cristian Preda: "Nereprezentatii (...) se auto-plaseaza in clasa medie si sunt in asteptare. Le va raspunde cineva? Vreunul dintre partidele consacrate, care se va trezi din adormire? Un partid nou? Ce credeti?".

Raspunsul este, fara indoiala, afirmativ. La precedentele alegeri, 60% din electorat nu a gasit nimic de votat. Este un absenteism urias. Majoritatea este tacuta, in asteptare si cred ca un nou partid are sansa teoretica sa capteze cu mult mai mult decat cele 7-9 procente pe care le anticipeaza Cristian Preda.

Practic, insa, drumul este plin de obstacole cu potential letal. Sunt cateva ingrediente esentiale fara de care o noua formatiune politica nu va fi decat o picatura care sa se dizolve rapid si neremarcat in mlastina politicii romanesti.

Pentru ca nu e nevoie doar de un alt partid, asa au aparut la o adica si Forta Civica, si Noua Republica, ci despre un alt mod de a face politica. E nevoie de o alta abordare pentru a scoate din amorteala un electorat care a sperat enorm, caruia i s-a promis enorm, dar a primit de fiecare data atat de putin si a devenit suspicios si blazat.

O noua formatiune are nevoie in primul rand de lideri foarte puternici, charismatici si credibili, o specie oricum rara, dar la noi aproape inexistenta. Nu stiu cum se face ca liderii cu oarecare charisma au consistenta cartonului lasat in ploaie, de exemplu Crin Antonescu, Sorin Oprescu, dar, ma tem, si MRU, in vreme ce politicienii consistenti nu prea fac priza cu electoratul, este cazul reformistilor din PDL.

Lipsa liderului a fost si una dintre marile probleme ale ARD in recenta campanie electorala, este motivul pentru care Noua Republica ramane totusi doar un proiect interesant. Daca nu va avea purtatori de mesaj cu mare impact public, coagulanti, nu cred ca o noua formatiune are sansa sa formeze o masa critica.

O alta mare problema este exigenta fata bolile cronice ale politicii romanesti. Degeaba a incercat MRU sa lanseze Forta Civica, degeaba a promis un alt tip de politica, daca s-a flancat cu alde Pirpiliu si Liga.

Daca accepti astfel de personaje nefrecventabile, ti-ai dinamitat orice urma de credibilitate. Integritatea, si nu doar cea penala, trebuie sa fie litera de Evanghelie pentru o noua formatiune. O doza de talibanism moral este necesara pentru a convinge electoratul demobilizat tocmai din cauza starii morale a clasei politice.

Dan Andronic socoteste ca in tara unde au fost votati cu scoruri uriase atatia penali notorii, criteriul moral nu conteaza. Nu conteaza pentru cei care s-au dus la vot. Dar ei nu asteapta alt partid, ei sunt fericiti cu oferta actuala pe care o digera cu o ragaitura groasa si satisfacuta.

Pentru cei care nu au fost la vot, criteriul moral conteaza. Dar se poate in politica romaneasca? Se poate fara traseisti? Si, mai ales, se poate fara clienti? As vrea sa dau un raspuns ferm pozitiv, dar mi-e greu, cel putin nu cat timp sistemul de finantare a partidelor politice este cel care este.

Si, nu in ultimul rand, o mare problema tine de media. Din nefericire, televizunile, mai ales cele de stiri, sunt foarte bine inregimentate politic si nu cred ca patronii lor, oficiali sau nu, ar fi dispusi sa dea o sansa unei formatiuni care sa atace insasi temelia actualului sistem politic romanesc si sa ofere o periculoasa alternativa.

Asadar, o noua formatiune reformista cu adevarat, deranjanta pentru establishment, nu se poate baza decat pe online. Nu-i subestimez potentialul, dimpotriva, cred ca este ultima oaza de presa independenta cu adevarat, dar nu stiu daca e suficient.

Dar, pana la urma, toate acestea nu sunt neaparat obstacole de netrecut. Ele sunt provocari majore si intrebarea este daca este cineva cu adevarat pregatit sa le ia in calcul si in piept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partid nou dreapta, #Cristi Preda partid nou, #PDL partid nou , #partid