Un partid se poate infiinta cu trei membri, a decis Camera Deputatilor

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 16:51
3609 citiri
Un partid se poate infiinta cu trei membri, a decis Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 290 voturi pentru, 5 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind partidele politice, stabilind posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri fondatori si eliminand criteriul teritorial.

Deputatul PSD Gabriela Podasca a spus ca PSD sustine acest proiect, fiind una dintre cele "mai curajoase legi" si va duce la o crestere a interesului oamenilor pentru politica, la o mai buna comunicare cu cetatenii.

Deputatul UDMR Marton Arpad a aratat ca Uniunea sustine acest proiect, fiind de acord cu ideile de baza ale acestei legi, dar considera ca problema este ca, in corelare cu celelate legi, partidele mici vor disparea la primele alegeri parlamentare si locale.

Deputatul PNL Ionut Stroe a declarat ca PNL sustine acest proiect care "reflecta realitatile sociale si valrofica principiul constitutional al pluralismului, aduce o competitie mai corecta si transparenta".

Proiectul prevede posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri, astfel ca lista semnaturilor de sustinere va cuprinde cel putin trei membri fondatori, fata de 25.000 de membri fondatori (domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete, asa cum prevedea legea in vigoare).

Prevederile creeaza posibilitatea de a infiinta partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritoriala existenta, reduce numarul de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Desemnarea de candidati, de catre un partid politic, singur sau in alianta, nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale.

Printre modificarile aduse de propunerea legislativa se mai afla eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnaturilor de sustinere a membrilor fondatori.

Senatul a adoptat proiectul in 22 aprilie, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#partid infiintat trei membri, #lege partide politice , #partid