UNPR, un nou PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 03 Mai 2010, ora 12:35
8455 citiri
UNPR, un nou PSD

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, lansata la sfarsitul saptamanii trecute, are sanse mari sa ocupe o pozitie foarte importanta, daca nu chiar dominanta, pe stanga esichierului politic. Si asta beneficiind din plin de mentalitatea dominanta in PSD. UNPR nu va fi o alternativa la PSD, ci, mai degraba, noul PSD.

Social democratii s-au format si au crescut in zona resurselor bugetului. Intreaga lor politica s-a bazat pe drenarea bugetului si cultivarea clientelei politice, ceea ce nu se poate decat fiind la putere. Odata desprins de la resurse, un astfel de partid se depresurizeaza rapid.

Cu cat mai multi sunt cei care au venit si au ramas exclusiv pentru bani si putere, cu atat mai multi vor fi cei care pleaca atunci cand avantajele dispar. Si nu numai la nivelul central foarte vizibil, ci mai ales in teritoriu, acolo unde se pierd si se castiga, de fapt, alegerile.

E drept, fondatorii UNPR, cei care acum formeaza tripleta de conducere, nu au parasit PSD doar din motive de acces la guvernare si resurse. Au existat conflicte personale dure, care au determinat plecarea lui Gabriel Oprea si Cristian Diaconescu. Dar a fost suficient ca grupul independentilor sa patrunda in zona guvernarii, ca aspiratorul de social democrati a pornit. Iar acum cand a devenit partid cu acte in regula si are toate sansele sa-si sporeasca ponderea guvernamentala, acest aspirator va deveni din ce in ce mai puternic.

Sa nu uitam, apoi, ca spre UNPR au migrat, masiv si absolut previzibil, si baronii sindicali. "Avem sprijinul ferm al unor sindicate mari. CNSLR e cu noi", a anuntat Marian Sarbu. Prin exemplul da, presedintele UNPR a stiut exact unde sa loveasca: CNSLR a fost principalul aliat al PSD, un fel de organizatie de partid fara carnet din care partidul si-a recrutat lideri importanti.

De fapt, sigura mare diferenta intre cele doua partide de stanga este una conjuncturala: unul este la putere si ofera toate avantajele aferente, celalalt este in opozitie, fara mari sanse de a reveni prea curand in Palatul Victoria. In rest, sa fim seriosi, intre PSD si UNPR nu e nicio diferenta. Nu vad de ce generalul imobiliar Gabriel Oprea ar fi mai onorabil decat baronul Liviu Dragnea, de ce Marian Vanghelie ar fi mai detestabil decat Serban Mihailescu sau de ce Eugen Nicolicea ar fi mai frecventabil decat Viorel Hrebenciuc. Facuta de acesti oameni, nu vad de ce politica UNPR ar fi macar mai curata decat cea a PSD.

Doar vitrina noului partid e mai frumoasa. Daca din spatele lui Victor Ponta ranjesc spectrele lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, Marian Sarbu in postura de presedinte da un sentiment de profesionalism independent. Iar Cristian Diaconescu inspira onorabilitate. Sa nu ne amagim. Nu cred ca Cristian Diaconescu va avea in UNPR mai multa putere decat a avut in PSD. De fapt, adevarata politica a partidului va fi tot in mana lui Garbiel Oprea, mana care, va aminti acuzatiile lui Traian Basescu?, impartea in campania din 2004 sacose cu faina si ulei prin Ilfov.

Presedintele pare sa fi uitat cele spuse atunci si a asezat pe umarul ,,mafiei personale a lui Adrian Nastase" cateva stele de general. Sunt, de altfel, multi cei care speculeaza ca UNPR ar fi cel de-al doilea partid prezidential. Sincer, nu cred ca Serban Mihailescu, Eugen Nicolicea sau Culita Tarata se innebunesc dupa Traian Basescu. Iar reciproca e la fel de valabila. Au insa nevoie unii de ceilalti. Fara presedinte, UNPR nu avea cum sa ajunga la guvernare si de acolo sa smulga de la PSD tot ceea ce era de smuls. Dupa cum fara independenti, presedintele nu avea cum sa-si formeze majoritatea necesara pentru formarea guvernului si, in perspectiva, pentru modificarea Constitutiei, si nici cum sa dea lovitura mortala eternului sau dusman, PSD.

Dar daca, dintr-un motiv sau altul, aceste interese ar diparea sau ar deveni chiar divergente, ma indoiesc ca Traian Basescu si UNPR ar avea retineri sa devina adversari inversunati.

Cat despre PD-L, acesta are, deocamdata, nevoie de partidul lui Marian Sarbu, din motive de majoritate si tundere a solicitarilor UDMR. Dupa cum, deocamdata, pretentiile UNPR sunt mai modeste, pe masura fortei politice, insa, pe masura ce se va mari si intari, va deveni din ce in ce mai flamand si pretentios. Si atunci, credeti ca PD-L va fi dispus sa rupa mai mult de la propria gura?

Una peste alta, aparitia UNPR nu aduce nimic cu adevarat nou si bun pe scena politica romaneasca. Pe partea stanga, era mare nevoie de o forta politica la concurenta cu PSD, dar una moderna, reformata si reformista, alternativa reala la actuala guvernare. Ceea ce avem este insa tot PSD, cu aceiasi oameni, aceleasi pofte si, cel mai probabil, aceleasi metode, dar fara o conducere ale carei obsesii sa impiedice accesul la resurse.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...