USL nu mai exista (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 09:24
13260 citiri
USL nu mai exista (Opinii)

Asa este, USL nu mai exista. Ludovic Orban avea dreptate in interviul pe care l-a acordat Ziare.com inainte de reinnoirea juramintelor in cadrul USL. Doar ca disparitia USL nu este consecinta unei rupturi. Este consecinta disparitiei de facto a PNL.

PSD si-a inghitit cu totul partenerul, vandut cu totul de gastile liberale aflate la butoane si de un Crin Antonescu care ar face orice sa-si atinga visul cu mana, adica functia prezidentiala.

Acceptand relansarea USL si ramanand la guvernare in conditiile actuale, PNL s-a autocondamnat si s-a topit in marele sau stapan rosu.

PNL gireaza o guvernare socialista, care ia exclusiv masuri de stanga, destinate propriului electorat. Niciun proiect liberal nu a fost pus in practica. Niciun obiectiv din programul liberal nu a devenit realitate. Puterea de decizie a PNL in guvern este din ce in ce mai mica, in urma repetatelor reorganizari si ajustari.

Ce beneficii ale guvernarii a resimtit electoratul liberal de cand USL e la putere. A fost stimulat mediul de afaceri? Este tot mai sufocat. A scazut fiscalitatea? A crescut. S-a diminuat birocratia? Nici poveste. A fost intarita piata libera? Nici poveste. Suntem intr-un socialism primitiv profund. Si atunci o fi de mirare ca PNL scade constant in sondaje?

PNL face parte dintr-o guvernare care a luat cu asalt statul de drept, provocand reactii de o gravitate extrema a cancelariilor occidentale. A votat modificari ticaloase si neconstitutionale la Codul Penal. Partidul care detinea sefia Guvernului in momentul intrarii in UE a Romaniei face parte acum din guvernarea care conduce Romania in afara UE, deocamdata de facto, cel mai probabil, pana la urma, si de jure.

Pentru cateva posturi prin deconcentrate, pentru cateva pozitii ministeriale banoase, PNL s-a predat cu totul PSD.

Crin Antonescu ar fi cu mult mai avantajat sa fi iesit de la guvernare. Sa candidezi la presedintie din Opozitie, tragand intr-un guvern care face numai enormitati, in absolut toate domeniile, este o postura cu mult mai buna decat aceea de a cincea roata la caruta guvernarii.

De ce nu o face? Pentru ca ii este teama sa nu fie maturat de gastile puternice aflate acum in pozitii bune, mai fidele lui Victor Ponta decat presedintelui liberal. Pentru ca toata cariera sa politica depinde de candidatura la presedintie, obiectiv pe care trebuie sa il atinga cu orice pret, chiar cu acela al distrugerii functiei prezidentiale cu totul. Crin Antonescu este dispus sa accepte orice conditii in schimbul scaunului de la Cotroceni. Iar PSD se pregateste sa ii puna in brate pe post de cadou o cutie goala. Daca ea nu va fi golita, nici ca o va avea.

PSD conduce aproape singur Romania si mai are foarte putin sa acapareze intreaga putere, sa redevina partidul stat. Si dupa ce PSD isi va face treaba cu PNL, dupa ce isi va atinge obiectivele, de care este de altfel foarte aproape, ce se va alege din partidul liberal, ramas ca o carcasa vidata, fara identitate si fara onoare? Probabil ceea ce le propune deja Sebastian Ghita, adica topirea cu acte in regula in PSD, intr-un "New Labour".

Nu le plang de mila liberalilor. Isi merita soarta. Cu exceptia catorva voci de opozitie interna, tot mai putine, de altfel, dupa excluderea lui Andrei Chiliman si a lui Vlad Moisescu, PNL este o masa inerta, care accepta orice umilinta, orice enormitate, orice incalecare. Daca va ajunge la cosul de gunoi al istoriei, ca o anexa stricata a PSD, va fi asa pentru ca aceasta cale a ales-o.

Eveniment Quarterly Report

Guvernul îi obligă pe operatorii de jocuri de noroc să aibă sediul fiscal în România. Ciolacu: „Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor”
Guvernul îi obligă pe operatorii de jocuri de noroc să aibă sediul fiscal în România. Ciolacu: „Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, la începutul şedinţei de luni, 2 octombrie, a guvernului, că Executivul va adopta joi ordonanţa de urgenţă prin care toţi operatorii să fie...
Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut luni, 2 octombrie, un discurs la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești....
#PNL PSD USL, #rupere USL, #Crin Antonescu prezidentiale, #disparitie PNL , #partid