Jandarmii ar putea opri in trafic si controla autovehicule care transporta material lemnos. Proiect depus in Parlament

Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 20:37
2249 citiri
Jandarmii ar putea opri in trafic si controla autovehicule care transporta material lemnos. Proiect depus in Parlament
Jandarmii ar putea primi atributii suplimentare FOTO Facebook/Jandarmeria Romana

Soferii camioanelor care transporta lemn vor fi obligati sa respecte si semnalele de oprire ale ofiterilor si subofiterilor Jandarmeriei Romane, iar reprezentantii structurii vor putea verifica documentele de provenienta si de transport ale incarcaturii, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in masina, atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala.

Noile prevederi fac obiectul unei propuneri legislative depuse miercuri de deputatii USR PLUS Bogdan Rodeanu si Adrian Giurgiu in scopul intensificarii eforturilor de combatere a taierilor ilegale de paduri si a mafiei lemnului.

"Necesitatea unui astfel de proiect este uriasa. Stim ca se taie, in mod ilegal, paduri intregi. Incercam sa monitorizam si sa stopam fenomenul. Dar, din cauza resurselor umane limitate, acest lucru este, deocamdata, imposibil. Prin implicarea Jandarmeriei Romane, alaturi de echipajele Garzii Forestiere sau ale Politiei Rutiere, in monitorizarea si verificarea transportului de masa lemnoasa, taierile ilegale ar fi descurajate. Am recapata controlul asupra padurilor si - de ce nu? - asupra viitorului. Dand si Jandarmeriei Romane posibilitatea de a controla transporturile de lemn, dar si de a sanctiona contravenientii, crestem efectivele celor care apara padurea. Resursele le avem, mai e nevoie doar de a le da cadrul legal pentru a ne ajuta", a afirmat Bogdan Rodeanu, printr-un comunicat de presa al USR PLUS.

De asemenea, deputatul USR PLUS Adrian Giurgiu a spus ca din padurile Romaniei dispare un volum de lemn de doua ori mai mare decat cel valorificat oficial.

"Stim cu totii, cetateni si reprezentanti ai statului, ca infractionalitatea din jurul materialului lemnos a atins cote alarmante, dar cadrul legal insuficient impiedica autoritatile sa puna in practica un sistem integrat de control cu participarea mai multor institutii cu activitate relevanta in domeniul sigurantei publice. De exemplu, printre metodele folosite pentru scoaterea din padure a lemnului taiat ilegal se numara utilizarea de catre transportatori a aceluiasi aviz pe distante scurte, in mod repetat. Si nu exista suficiente echipaje ale Garzii Forestiere sau ale Politiei Rutiere care sa verifice cat mai multe masini ce transporta lemn pe drumurile publice", a precizat Adrian Giurgiu.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR PLUS completeaza Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane si OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Pe de o parte, in Legea Jandarmeriei sunt introduse prevederi astfel incat Jandarmeria sa aiba atributia de a opri in trafic si a controla in conditiile legii, conducatorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transporta material lemnos.

Pe de alta parte, prin modificarile aduse OUG privind circulatia pe drumurile publice se prevede obligatia participantilor la trafic care transporta material lemnos sa opreasca la semnalele ofiterilor si subofiterilor Jandarmeriei Romane si sa prezinte acestora documentele de provenienta si de transport ale incarcaturii. Neindeplinirii acestei obligatii va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a imobilizarii vehiculului.

Pe cale de exceptie, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va putea face si in absenta politistilor rutieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#jandarmi, #atributii, #lege, #Parlament, #lemne , #partid