Zegrean, despre Kovesi: O congregatie lupta impotriva unei singure femei, nu poti schimba un procuror prin decizie de partid

Marti, 20 Februarie 2018, ora 11:07
6762 citiri
Zegrean, despre Kovesi: O congregatie lupta impotriva unei singure femei, nu poti schimba un procuror prin decizie de partid
Foto: Arhiva TVR

Fostul judecator CCR Augustin Zegrean are o opinie ferma in ceea ce priveste eforturile PSD de a scapa de Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA: o congregatie lupta impotriva acestei femei, dar intr-o tara democratica, nu schimbi un procuror doar pentru ca asa vrea partidul.

"Nu se poate, vorbim de stat de drept, intr-un stat de drept nu dai decizii de partid prin care sa schimbi un procuror din functie. Este o institutie a statului, este o institutie care functioneaza, daca nu le mai convine, daca se constata ca aceasta institutie este daunatoare pentru stat, exista alta metoda de a rezolva aceasta problema: se poate desfiinta, se poate modifica legea de organizare si functionare, dar nu sa faci presiuni", afirma Zegrean, intr-un interviu acordat Mediafax.

Fostul judecator CCR spune ca, daca institutia anticoruptie s-ar dovedi vreodata functionala, exista un intreg mecanism democratic de control, fara a purta un razboi politic indreptat unui singur om, Laura Codruta Kovesi.

"Cand vezi ca un partid, o coalitie, o congregatie lupta cu totii impotriva unei singure femei, si femeia aceasta trebuie sa tina piept la toata lumea, va spun sincer cand am vazut-o la conferinta de presa, mi-a fost mila de ea.

Adica nu trebuie sa vii sa dai socoteala de tot ce-ai facut in fata poporului. Erau niste lucruri care tin de secretul meseriei, de dosarele de urmarire penala. S-a mers prea departe... Cum poti sa spui, ca o persoana importanta cu functii inalte intr-un partid, ca trebuie sa o dam afara pe asta? Cum poti sa spui asa ceva?! Traim in Europa, totusi, suntem in Uniunea Europeana. Ne pretindem tara civilizata, ne pretindem stat de drept. Ce stat de drept este acela in care se pune in discutie, la o sedinta de partid excluderea unui procuror?", considera acesta.

Totodata, Augustin Zegrean apara independenta magistratilor, asupra carora este de parere ca trebuie exercitat un control, dar in limite democratice, fara a se exagera.

"Dupa ce am adoptat Constitutia in 1991 am fost criticati vreo 10 ani de zile, ca nu am scris acolo negru pe alb, separatia puterilor in stat. Ei, acuma este scrisa! De ce se mai amesteca unii in treburile altora?! Trebuie sa existe, cum zic englezii, checks and balances, adica fiecare sa-si faca treaba lui, sa nu se interfereze in problemele altora, pentru ca intra in conflict constitutional.

Trebuie sa existe si un control, dar controlul sa se exercite in limita legii si in conditiile legii. Procurorii sunt probabil cea mai controlata institutie din tara asta pentru ca la ei principiul de functionare este principiul ierarhiei, principiul subordonarii ierarhice.

Orice sef din Procuratura poate sa ia dosarele de la un procuror care ii este subaltern, fie sa-i spuna cum sa faca si cum sa-si organizeze munca in dosarul respectiv, fie sa-l ia sa-l dea la alt procuror, fie sa-l ia si sa-l faca el pentru ca la procuratura actele sunt semnate in final de procurorul sef, nu de procurorul care exercita urmarirea penala. Este foarte bine, dar sa nu se exagereze", argumenteaza acesta.

Isi aminteste si un episod ilar, legat de ideea unei supra-comisii: "Dupa Revolutia din 1989, eram senator si a fost o comisie de ancheta a Revolutiei si s-a ajuns la niste rezultate care te fac sa razi, de exemplu in raportul Comisiei scria ca s-a incercat asasinarea domnului Sergiu Nicolaescu, dar i-au impuscat imaginea din oglinda."

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va prezenta raportul privind activitatea DNA, pentru care si-a intrerupt intempestiv vizita in Japonia, joi, la ora 18:00, in Sala de Consiliu din sediul Ministerului Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Augustin Zegrean CCR DNA, #Kovesi Tudorel Toader Zegrean , #partid