PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 13:30
2868 citiri
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Prima tranșă de bani ar putea sosi în luna decembrie FOTO Pixabay

Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar Florin Cîțu a declarat că în acest moment totul „este pe umerii noștri”.

„Am plăcerea de a anunța vești bune pentru încă trei state membre. Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare și reziliență ale Estoniei, Finlandei și României. În curând, aceste țări își vor putea primi plata de prefinanțare din Mecanismul de redresare și reziliență. Reformele și investițiile prezentate în planurile lor sprijină ferm Agenda verde și Agenda digitală ale UE”, a declarat joi Andrej Šircelj, ministrul de finanțe al Sloveniei, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, în cadrul întâlnirii Consiliului ECOFIN.

La întâlnire a participat, în format online, și premierul interimar al României, Florin Cîțu, care a explicat ulterior că nu au fost întrebări sau observații legate de PNRR-ul României și că țara noastră va primi prima tranșă de bani în luna decembrie.

„Întâlnire ECOFIN, mai scurtă decât de obicei. Partea bună este că nu au fost întrebări şi nici observaţii la PNRR-ul României. Am avut o intervenţie foarte scurtă. Tot ceea ce ţinea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noştri. Urmează implementarea PNRR şi ar trebui în decembrie să avem primii bani din PNRR”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul interimar a precizat că mai sunt acte normative care trebuie adoptate pentru implementarea PNRR, dar acest lucru se va face, fie prin HG adoptat de către actualul guvern interimar, fie prin proiect de lege în parlament.

Comisia Europeană a adoptat, în 27 septembrie, o evaluare pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, prin care se acordă României granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

#PNRR, #aprobare PNRR, #florin citu premier interimar, #consiliul ue , #PNRR
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Forba Ardeleanului: "Ce-ar pute'?"