Ziare.com

Acord istoric in Belgia: Criza politica ia sfarsit

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 11:20

   

Acord istoric in Belgia: Criza politica ia sfarsit
Un acord istoric semnat duminica dimineata intre cele opt partide reprezentative pune capat crizei politice din Belgia.

De la alegerile parlamentare din iunie 2011, castigate de partidul de dreapta flamand, au fost nevoie de 481 de zile pentru o reforma intitutionala in profunzime, scrie Le Point.

Reforma acceptata confera o mai mare autonomie in domeniul fiscalitatii, sanatatii si a politicii ocuparii fortei de munca, in regiunile federale, realizandu-se astfel un transfer de autoritate si responsabilitate la nivel regional. Inclusiv traficul auto va fi regionalizat, impunandu-se limite diferite de viteza pe regiuni.

Flamanzii reprezinta 60% din populatia Belgiei, mult mai multi decat cei de origine francofona. Au fost adoptate de asemenea drepturile lingvistice si administrativ speciale de care se bucura francofonii in zona flamanda a Bruxelles-ului.

Dialogul a fost castigat cu cinism precizeaza Le Monde. Conform declaratiilor lui Charles Michel, presedintele partidului liberal, aceasta reforma acceptata este cea mai importanta adoptata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar dialogul pentru adoptarea masurilor politice in Belgia a fost predominant cinic din partea unor partide.

Oricum, Belgia mai trebuie sa astepte pana la formarea unui guvern printr-un acord al coalitiei majoritare, liberali, socialisti si crestini democrati. Obositi de criza politica declansata din 2007 si dornici sa se bucure de atmosfera de calm, care ar putea fi oferita prin faptul ca presedintia Uniunii Europene a fost preluata de Belgia, in 2010, seful statului, Regele Albert II ar fi trebuit sa abdice in decembrie 2010 in favoarea fiului sau printul Baudouin I.

Regele Albert este considerat totusi un factor de coeziune a tarii, monarhia fiind inca privita pozitiv de majoritatea belgienilor, atat in Valonia, cat si in Flandra.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2918 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zau ?

Criza politica de la ei se va opri cind se va vorbi o singura limba !

 

Inca un "destept" care nici macar nu e in stare sa traduca...

Se spune din contra ca au fost suprimate drepturile lingvistice si administrative ale francofonilor din anumite zone flamande ale periferiei Bruxelles-ului

Iar dialogul a castigat in fata cinismului (referire la flamanzii radicali care au blocat negocierile timp de peste 1 an) si nu alte bazaconii...

 

...sensibilitatea declaratiilor si opiniilor

... nu trebuie luat de bun tot ce scriu marile cotidiene europene... daca ar fi asa, francofonii ar fi fost in strada, oricum concesii au facut valonii pt regiunea capitalei... e mai mult decat vedem din afara ...sunt sute de ani de conflict ideologic, cultural, lingvistic, politic chiar... etc vezi si tot ce s-a publicat in presa Be.
Groen! enchanté de l'accord imposant sur la sixième réforme de l'Etat, Les Verts veulent deux vice-Premiers, Une législature fédérale de 5 ans, Et maintenant, le socio-économique et le budgétaire, Un accord pour construire une série d'avancées démocratiques, Milquet: L'accord permet de sortir notre pays d'une crise importante, La sixième réforme de l'État est bouclée,... concluzia ?!... depinde de orientarea politica a publicatiei. Cert este ca va fi prezentat marti forma finala a acordului


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor