Ambasadorul SUA, despre romani: Voi credeti ca sunteti centrul Universului!

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 11:17
7650 citiri
Ambasadorul SUA, despre romani: Voi credeti ca sunteti centrul Universului!
Foto: Arhiva

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, indeamna autoritatile romane sa isi achite datoriile catre companiile straine care au investit in tara noastra, altfel firmele vestice vor fi reticente in a investi aici.

Intr-un amplu interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, ambasadorul SUA a dezvaluit ca, in unele cazuri, plata arieratelor pentru companiile americane a fost facuta "doar dupa discutii cu persoane din Guvern si nu ar trebui sa se intample asa".

"De la venirea mea aici, am participat la investitii in valoare de 1,2 miliarde de dolari - fabrica din Craiova, o investitie in valoare de 1 miliard de dolari si investitiile efectuate de Procter & Gamble si Lufkin, fiecare in valoare de 1 milion de dolari. Am citit astazi in ziar ca Intel a anuntat deschiderea unui centru de software in Romania, iar initiativa confirma ceea ce imi spun reprezentantii companiilor din domeniu", a reamintit ambasadorul, subliniind ca una dintre prioritatile mandatului sau este sprijinirea companiilor americane prezente in Romania si cresterea investitiilor in Romania.

Mark Gitenstein a explicat insa ca toate acestea depind atat de dezvoltarea infrastructurii in tara noastra, dar si de o serie de reforme procedurale, cum ar fi reformarea Codurilor Penal si Civil, a legii ANI, a sistemului de instante, sporirea transparentei decizionale, in conditiile in care companiile americane sunt rezervate si pentru ca procesul de justitie nu este inca unul rapid, eficient si transparent.

Ambasadorul SUA a atras atentia si ca Guvernul Romaniei nu a refacut infrastructura intre Craiova si Pitesti asa cum a promis, lucru care face ca Ford sa nu-si poata indeplini planul de investitii.

Stenogramele din dosarul Vintu: Nu este un caz de influenta politica

In plus, Gitenstein nu considera ca aparitia in presa a stenogramelor din dosarul Vintu ar fi o actiune politica, asa cum a acuzat fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dand exemplu o situatie similara din Statele Unite.

"Conform procedurilor romanesti, asa cum este normal, avocatii apararii au drept de acces la stenograme, la dovezile prezentate judecatorului. Stenogramele au fost prezentate instantei, au fost facute publice, apoi reporteri intreprinzatori, ca si voi, le-au publicat. In ce fel este aceasta o actiune politica?", a spus Gitenstein, adaugand: "poate ca exista probleme cu modul in care au fost scrise legile referitoare la interceptari si publicare".

"Din cate am inteles, avocatii apararii au insistat sa obtina acces la aceste documente pentru a-si putea apara clientul. Mi se pare o cerere legitima. Odata ce avocatul a primit acces la documente, ele au devenit publice. Dupa parerea mea, acesta nu este un caz de influenta politica ori politizarea procesului", a mai spus ambasadorul SUA.

Acesta a vorbit si despre un caz similar de peste Ocean, celebrul caz "Scooter" Libby, in care procurorul a trebuit sa-si prezinte dovezile care includeau conversatii cu jurnalisti. Acestia au fost chemati in instanta, conversatiile lor au fost facute publice in cazuri penale si multi au aparut la televizor pentru a se apara.

Cum au scapat SUA de oligarhi

In ceea ce priveste necesitatea separarii in Romania a partidelor de oligarhi, Gitenstein a explicat ca Statele Unite au cunoscut o situatie similara la sfarsitul secolului XIX.

"Odata cu presedintele Teddy Roosevelt a inceput reforma, in special reforma legislatiei antitrust. El a inceput sa limiteze puterea oligarhilor, care in acei ani controlau caile ferate. Era foarte important ca puterea lor sa fie redusa astfel incat oamenii obisnuiti sa poata avea un cuvant de spus in ceea ce privea puterea politica si presa acelor vremuri.

Odata reusit acest lucru, economia a devenit mai libera, guvernul mai transparent. Mentorul meu, Joe Biden are o poveste interesanta despre statul Delaware din perioada precedenta alegerii senatorilor prin vot popular. Pe atunci, senatorii erau alesi de corpul legislativ, iar statul Delaware era condus de fratii DuPont, care detineau o fabrica de produse chimice. Cei doi frati se urau. Fiind, practic, cei care conduceau statul, fiecare alegea unul dintre senatori. Ideea este ca ei erau oligarhii din Delaware, conduceau statul ca si cum era proprietatea lor", a povesti ambasadorul SUA.

Intrebat de jurnalistii de la Evenimentul Zilei daca in Romania situatia este precum era atunci in Delaware, Gitenstein a dat un raspuns diplomatic: "Voi trebuie sa va ganditi singuri daca asa este".

'Voi credeti ca sunteti centrul Universului'

Mark Gitentenstein a admis ca unul dintre insuccesele mandatului sau, pana in acest moment, este legat de faptul ca Romania este prea putin cunoscuta in SUA si prin aspecte care nu reflecta in totalitate realitatea.

"Sunt foarte dezamagit ca cetatenii si guvernul american stiu atat de putine despre ce exista aici in Romania, despre cat de frumoasa este aceasta tara, despre bogatia ei culturala, despre importanta Romaniei ca aliat al Statelor Unite.(...)Stiu cateva lucruri despre Strategia de Aparare Antiracheta, insa problema se datoreaza in parte - si va spun acest lucru cu tot respectul - impresiei voastre ca sunteti centrul universului.

Credeti ca toata lumea stie ce se intampla in Romania, dar nu este asa. Exista alte 50 de tari asupra carora sa-si concentreze atentia, iar Romania nu apare prea mult in presa americana. Tot ce stiu americanii este ca Dracula era roman, ca ati avut o problema cu orfanii si cine era Ceausescu. Iar povestea este cu totul alta", a declarat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ambasador SUA Vintu, #Mark Gitenstein investitii americane, #Mark Gitenstein , #politica externa
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Cu scurgerea timpului, vom realiza ca Lumea ii datoreaza cu mult mai mult Romaniei, decat ii datoreaza Romania Lumii.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
E clar ! In mod sigur Excelenta sa Dl. Ambasador a vorbit cu fratele meu !