Despre atacarea Siriei si rolul Romaniei. Ce cred politicienii romani

Marti, 27 August 2013, ora 19:58
5610 citiri
Despre atacarea Siriei si rolul Romaniei. Ce cred politicienii romani

Posibilitatea unei interventii militare in Siria, care ar putea avea loc in scurt timp din partea puterilor occidentale, dupa ce regimul lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva propriei populatii, se bucura de sprijinul multor politicieni romani.

Varianta ca Romania sa sprijine o asemenea interventie este si ea agreata, insa doar daca se produce intr-un cadru international larg, eventual sub egida ONU sau NATO.

Ce spune presedintele

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania va fi solidara cu aliatii NATO, indiferent de decizia care se va lua la nivelul organizatiei nord-atlantice cu privire la o interventie militara in Siria.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

"Pentru Romania, esenta este, in opinia mea, consecventa si prudenta. Prudenta nu poate merge pana a nu fi solidari cu aliatii nostri, daca la nivelul NATO sau al statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliatii nostri, dar nu cred ca trebuie sa ne situam pe pozitia de campioni, pentru ca nu avem informatie.

Imediat ce vom avea o pozitie a expertilor ONU cu privire la gazele toxice din Siria, Romania se va pronunta, dar pana atunci avem doar informatii neconfirmate", a declarat seful statului.

Macelul trebuie oprit! Probabil nu va fi nevoie de Romania

Consilierul premierului pe probleme juridice, internationale si de minoritati, Gyorgy Frunda, spune pentru Ziare.com ca Romania ar trebui sa raspunda unei solicitari, daca interventia va fi in cadrul ONU sau NATO, dar ca, cel mai probabil, nu va fi nevoie de implicarea noastra.

"Daca interventia are loc sub umbrela NATO sau a deciziei Consiliului de Securitate si suntem solicitati, trebuie sa raspundem la aceasta solicitare. Nu cred ca se va ajunge acolo, avand in vedere trecutul apropiat al conflictelor. Probabil va avea loc o interventie a marilor forte armate. Vad pe sursele de stiri ca se discuta de o interventie de 2-3 zile pentru a ataca punctele forte ale regimului lui Bashar al-Assad", ne-a declarat fostul senator UDMR.

Frunda crede ca e momentul sa se puna capat macelului din Siria, unde au murit deja peste 100.000 de oameni.

"Deciziile astea le iau marile puteri, dar e bine ca intotdeauna sa respecti dreptul international. Eu cred ca ar trebui sa existe o rezolutia a Natiunilor Unite, a Consiliului de Securitate. Stiu ca au loc negocieri si cu Rusia (care poate bloca o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU - n.red), sper ca aceasta sa fie suficient de elastica. Avem precedentul fostei Iugoslavii, unde tot nu a existat o rezolutie a Consiliului de Securitate, avem si precedentul Irakului.

Uman, omeneste, simplu, fara sa ne ascundem dupa paragrafe sau conventii internationale, nu e de admis ca intreaga comunitate internationala sa stea cu bratele in san, sa vada cum peste 100 de mii de oameni au fost omorati in Siria. E inacceptabil, trebuie intervenit si acel macel trebuie oprit!", s-a mai aratat de parere consilierul.

El nu vede alta solutie in afara unei interventii militare.

"Din pacate, nu mai exista alta solutie! Nu uitati ca s-au purtat toate tratativele posibile la inceputul demersului, cand inca Siria asculta de Turcia si erau conditii bune de dialog politic, de sprijin politic, s-a incercat blocarea razboiului, nu s-a reusit, razboiul a escaladat", si-a expus Frunda ideile.

Romania poate juca un rol activ

Frunda vede in faptul ca am pastrat deschisa ambasada din Siria, in conditiile in care acolo mai sunt inca peste 10.000 de romani, o chestiune care permite Romaniei sa joace un rol activ in rezolvarea acestui conflict.

"Cu exceptia Rusiei si al Iranului, nimeni nu are relatii normale cu Siria. O exceptie suntem noi, suntem singura tara membra a Uniunii Europene care mai avem deschisa ambasada de la Damasc. Acesta e un lucru util, un lucru pozitiv, putem juca un rol activ", a mai declarat Frunda.

Iliescu nu vede un rol al Romaniei

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, e prudent si crede ca situatia din Siria e prea complicata pentru Romania.

"Nu e vorba de Romania acolo, situatia depaseste posibilitatile noastre", a spus presedintele de onoare al PSD pentru Ziare.com.

El nu e sigur nici ca va fi o interventie militara rapida impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Nu cred ca se va pune problema in acest fel, deocamdata e vorba de o presiune politica, pentru ca s-a depasit o limita. Sa folosesti gaze impotriva oamenilor din propria tara, indiferent ca sunt opozanti, este fara precedent. Comunitatea internationala trebuie sa se implice", a mai adaugat Iliescu.

Roman: Sa sprijinim o actiune impotriva armelor chimice

Fostul premier Petre Roman, actual senator PNL, crede si el ca Romania ar trebui sa fie de partea unei actiuni de eliminare a armelor chimice.

"Cred ca Romania trebuie sa afirme categoric ca utilizarea armelor chimice de catre un regim politic impotriva opozantilor sai este definitiv condamnabila si Romania se alatura in orice situatie unei actiuni care sa puna capat si sa sanctioneze utilizarea armelor chimice", a spus Petre Roman, la RFI Romania.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#interventie Siria Romania, #pozitie Romania atac Siria , #politica externa