Europa asteapta "cutremure politice" in 2015

Autor: Ana Ilie
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 12:45
6057 citiri
Europa asteapta "cutremure politice" in 2015
Foto: webserver.sms.org

Europa ar trebui sa se astepte la "cutremure politice" in 2015, releva un studiu al Economist Intelligence Unit (EIU).

Studiul EIU releva ca sprijinul popular in crestere pentru partidele populiste inseamna ca unele dintre acestea vor castiga alegerile in 2015 si partidele traditionale vor fi nevoite sa faca aliante la care nici nu se gandeau pana acum.

EIU sustine ca aceasta "criza a democratiei" in Europa este o diviziune intre elite si votanti. Este "o gaura in inima politicii europene, unde ar trebui sa fie ideile mari", avertizeaza studiul realizat pentru Ziua Democratiei, organizata de BBC. BBC sarbatoreste Ziua Democratiei la 20 ianuarie, pe toate platformele sale, si incurajeaza cu acest prilej dezbaterile cu privire la rolul si viitorul democratiei.

Factorii-cheie ai fenomenului, arata EIU, sunt scaderea numarului de persoane care voteaza si scaderea accentuata a numarului de membri ai partidelor traditionale.

Marea Britanie este data exemplu drept tara aflata "la inceputul unei perioade potential prelungita de instabilitate politica" - aici se vor desfasura alegeri in luna mai si sunt sanse mai ridicate decat de obicei la scrutin sa produca un Guvern instabil, daca partidul populist anti-imigratie UKIP reuseste sa ia voturi de la conservatori si laburisti.

Cea mai urgenta provocare politica de pe Batranul Continent, avertizeaza cercetatorii, o reprezinta Grecia. Aici se va vedea, la 25 ianuarie, in alegerile generale anticipate, cat de mult succes are la urne populismul.

Sondajele de opinie releva ca partidul de extrema stanga Syriza ar putea deveni cel mai puternic partid si daca va reusi sa formeze Guvernul, EIU sustine ca va trimite unde de soc in Uniunea Europeana si va deveni un catalist pentru miscari politice.

Alte exemple de alegeri europene cu potential pentru rezultate imprevizibile vor avea loc in Danemarca, Finlanda, Spania, Franta, Suedia, Germania si Irlanda. "e un factor comun in toate aceste tari: cresterea partidelor populiste", spune EIU.

In cazul ca cele mai negre scenarii se indeplinesc, ce urmeaza pentru democratia globala? "Sentimentul impotriva clasei politice a crescut in intreaga zona euro (si Ue) si riscul framantarilor politice si potentialelor crize este crescut", spun cercetatorii EIU.

Ideea este ca partidele politice populiste, fie ele de stanga, dreapta sau fara orientare clara, se deplaseaza in spatiul care s-a deschis intre vechile partide politice si bazele lor sociale traditionale. Si fac asta prin mesaje de opozitie fata de Bruxelles, imigratie si austeritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa instabilitate politica, #Europa tendinte alegeri, #Europa partide politice populiste , #politica externa