Institutul GeoPol: Asocierea Romania-Ungaria, neintemeiata si iresponsabila

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 10:01
5699 citiri
Institutul GeoPol: Asocierea Romania-Ungaria, neintemeiata si iresponsabila

Institutul de Analiza, Strategie si Prognoza "GeoPOL" considera ca a cataloga drept similare situatiile privind democratia din Romania si Ungaria e un demers care ne produce daune de imagine in Uniunea Europeana, putandu-ne afecta in dosare precum aderarea la Schengen.

"GeoPOL avertizeaza ca, in actualul context european si international, orice asociere Romania-Ungaria, fie ca se face la nivelul institutiilor europene sau in mass-media, este neintemeiata, iresponsabila, putand genera pericole insurmontabile pentru Romania chiar si pe termen scurt.

Consideram ca Ungaria se indreapta astazi spre o "democratie plebiscitara" (directa), o asemenea evolutie nefiind condamnabila pentru ca ar fi democratica, ci pentru ca in mod evident este anti-liberala, ignorand diversitatea de opinii si viziuni din societatile moderne (orice democratie directa/plebiscitara risca sa se transforme in opusul ei). Astfel, in mod firesc, UE a declansat proceduri de sanctiune si corectie. Spre deosebire de Ungaria, Romania se afla in cu totul alt context si in alta situatie, iar incercarile de asociere a Romaniei cu Ungaria, din orice punct de vedere, ar trebui respinse cu fermitate si la unison atat de catre clasa politica de la Bucuresti, dar si de catre mass media sau societatea civila", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Institutul GeoPol.

ONG-ul mai atrage atentia si ca, pe de o parte, Romania are de pierdut la nivel european, mai ales in contextul in care incearca sa adere la Schengen, iar, pe de alta parte, face ca derapajele democratice din Ungaria sa para mai putin grave. Autorii studiului considera chiar ca lobby-ului pro-maghiar din Europa ii convine aceasta asociere, pentru a arata ca nu incalca regulile.

"GeoPOL considera ca daca acest lucru nu se va produce, neevitandu-se astfel dezbaterea la nivel international a "cazului Romania", prin asocierea Romania- Ungaria la nivelul perceptiilor si sanctiunilor europene, cel putin doua consecinte vor decurge:

1. Accentuarea tendintei de plasare a Romaniei in contexte necastigatoare (asocierea cu Bulgaria pe dosarul Schenghen) sau problematice in raport cu norma europeana (asocierea cu Ungaria), ceea ce va spori criza de imagine a Romaniei la nivel european, lucru de neacceptat in actuala situatie de criza;

2. Inocentarea prin ricoseu a Ungariei, care va deveni astfel un caz ca oricare altul si nu un exemplu unic de incalcare flagaranta (chiar si cu acordul populatiei!), a normelor europene; pe cale de consecinta, vectorii de decizie si opinie de la Bucuresti, se pot astepta ca lobby-ul pro-unguresc sa incurajeze asocierea Romania-Ungaria, tocmai pentru a estompa derapajele grave ale Ungariei.

GeoPOL subliniaza in concluzie, atat necesitatea unei atitudini proactive si ferme a vectorilor decizionali ai Romaniei pe aceasta tema, impreuna cu responsabilitatea institutiilor mass-media in analizarea subiectului asocierii Romania-Ungaria", se mai arata in acelasi comunicat.

Ce e Institutul GeoPol

In data de 15 ianuarie 2012, s-a infiintat Institutul de Analiza, Strategie si Prognoza "GeoPOL", o institutie privata care isi propune sa furnizeaza expertiza si consultanta geopolitica si geoeconomica.

S-a infiintat Institutul GeoPol: Despre Romania in context regional

Printre membrii bordului Institutului GeoPOL se afla Dorel Abraham (sociologie-sondaje), Sorin Antohi (istoria ideilor), Iosif Boda (politica interna), Dan Dungaciu (relatii internationale), Cozmin Gusa (geopolitica), Marian Preda (asistenta si protectie sociala). Director executiv este Lucian Dumitrescu.

Potrivit unui comunicat de presa, Institutul GeoPOL va furniza expertiza si consultanta in domenii precum geopolitica si geoeconomie, strategii politice si marketing electoral, relatii internationale si studii de securitate.

Institutul GeoPOL va publica lunar rapoarte, analize si sondaje de opinie focalizate preponderent pe evolutiile din Romania, Republica Moldova si Balcanii de Vest, precum si interactiunile spatiilor mentionate cu UE, Rusia, SUA si China.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#asociere Romania Ungaria iresponsabila, #Institutul GeoPol Romania Ungaria , #politica externa