Marga, Maica Rusia si mizeria politica (Opinii)

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 22:24
4998 citiri
Marga, Maica Rusia si mizeria politica (Opinii)
Foto: ziaristionline.ro

Nu poti ramane indiferent cand vezi atatia aflatori in treaba facand spume politicianiste la gura intr-un domeniu prin excelenta al inaltelor competente diplomatice, caci a jongla cu procese de intentie la adresa unor state cu care Romania are relatii, intelegeri, tratate numai politica inteleapta nu este.

Al doilea lucru de importanta capitala il constituie ecourile, replicile, reactiile si contrareactiile din spatiul public apropo de aceste relatii, deoarece sunt primele indicii pe care serviciile diplomatice straine le capteaza, le analizeaza, adaptandu-si agenda atat in functie de atitudinea formala a Executivului, cat si de cea informala din mass-media.

Mai avem relatii externe?

Din aceasta pricina, dar si altele, Romania a avut in ultimii ani cel mult relatii externe stagnate, daca nu regresive, iar posibilitatile noastre de a deveni un competitor important si predictibil in Europa, pe mapamond s-au redus simtitor in ultimii 8 ani, cu toata admiterea in NATO si UE.

Iata de ce speram ca venirea dlui profesor Andrei Marga la Externe sa aduca in ultimul ceas o schimbare semnificativa de atitudine si strategie, iar operatorii mediatici sa ia exemplu de la democratiile serioase unde cu diplomatia si relatiile intre state nu se glumeste, unde Externele nu devin subiect de politicareala si misto ordinar.

De aceea, privind mereu cu suspiciune si partinire, fara realism politic, relatia cu Rusia miroase a autarhie vetusta. Exista inca insi si forte politice interesate sa retrezeasca spaime ca mai demult "Vin rusii! Vin rusii!" Manipularea e de-a dreptul grosolana: relatiile noastre cu UE si tarile NATO nu le exclud pe cele cu Rusia, asa cum nu le exclud nici Germania, Franta, Anglia, SUA... Ele pot si trebuie sa fie complementare.

De ce la altii se poate?

In plus, e nevoie sa invatam de la diplomatii lor profesionisti ca relatiile cu o tara anume nu pot fi nicidecum privite exclusivist si dihotomic pe principiul ori/ori, deoarece amplificarea schimburilor economice si culturale aduce intotdeauna avantaje, iar restrictionarea, de orice natura si factura, numai pierderi. Ca lucrurile sa reuseasca, occidentalii apeleaza la metoda prioritizarii pe domenii si capitole: stagneaza momentan unul-doua, dar celelalte merg mai departe.

Contenciosul relatiilor noastre cu Rusia se cramponeaza de trecut si de forme mentale arhaice, determinate de evolutii istorice specifice invecinarii cu un colos cu tendinte, de multe ori, imperiale.

Am avut, avem sperante si temeri legate de teritorii, de tezaur, de testamentul lui Petru cel Mare, de Putin... Au si polonezii, balticii, ucrainenii. In timp ce apusenii, pragmatici, le-au tratat diferentiat, cultivandu-si cu mare grija domeniul relatiilor economice, din care unii ca germanii au castigat imens.

Ne-am obisnuit sa pierdem

Pana acum ne-au lipsit realismul politic si pragmatismul, asa ca suntem tratati de intelighentia lor politica si economica la capitolul "si altii": ca urmare, materiile prime le cumparam prin intermediari, iar cu banii dati in plus rascumparam si Moldova si tezaurul. Cine plateste incompetenta si superbia conducatorilor? Noi toti. Prin instaurarea si generalizarea saraciei. Dar de raspuns trebuie sa raspunda totusi cineva.

Iata de ce, atat politicienii cat si oamenii din presa e bine sa inteleaga, cu cat mai repede, cu atat mai bine, ca politica externa nu e lui Marga, nici a lui Basescu, oricat s-ar impauna el, nici a PDL, a USL ori a EVZ, ci a Romaniei.

De aceea, nu ne iese nimic, de aceea nu ne crede nimeni. De aceea, cand vrem sa participam si noi la o constructie de gen Schengen, de pilda, ni se ridica toata lumea in cap.

Despre responsabilitate e vorba

In al doilea rand, relatiile bune se cultiva, iar aici intervine, pe langa maiestria diplomatilor, rolul mass-media. Mi-as intreba, retoric fireste, confratii de cate ori au gasit atacuri imunde asupra altor tari la BBC, TVF, DW, RFI, FAZ, NWZ, NYT..., ori barfe, procese de intentie asupra liderilor straini?

De extrem de putine ori, iar reactia responsabililor a fost de fiecare data pe masura. Pentru ca nu poti sa repudiezi in presa politica economica a cancelarului Angela Merkel, iar a doua zi, tu, sef de stat ori de guvern, sa te duci sa ceri buna intelegere si inlesniri.

Nu stiu cand vom invata ca politica externa e afacerea tuturor, dar se exercita in numele Romaniei, nu al lor personal, prin reprezentantii alesi ori numiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Relatii Externe ministru Andrei Marga, #politica externa Romania Rusia, #Marga Basescu politica externa , #politica externa