Obama tace, oamenii mor in Gaza

Autor: Ana Ilie
Sambata, 17 Ianuarie 2009, ora 18:13
5299 citiri
Obama tace, oamenii mor in Gaza

Razboiul declansat de Israel in Gaza continua nestingherit, la 20 de zile de la prima bomba lansata asupra palestinienilor.

Lumea a privit la inceput cu interes, oroare, dezaprobare sau groaza, dupa care si-a indreptat privirea spre altceva - criza gazelor naturale din Europa, avionul care a aterizat in raul Hudson in asa fel incat toti cei 155 de pasageri au scapat nevatamati, criza economica ce aduce crivatul prin buzunare.

Soarta palestinienilor nevoiti sa suporte bombardamentele neostoite ale armatei israeliene a trecut in plan secund, la fel ca si negocierile incepute la nivel inalt in diverse cancelarii pentru a convinge Israelul si Hamasul sa semneze un armistitiu de incetare a focului.

Cu toate ca indiferenta publicului larg este intr-o oarecare masura de inteles si de asteptat, tacerea venind dinspre presedintele ales al SUA, cel care in trei zile se va instala la Casa Alba, este cu mult mai greu de inteles.

Barack Obama a pastrat tacerea absoluta in ceea ce priveste interventia militara israeliana in Gaza. Nu functioneaza, in acest caz, "scuza" invocata in alte randuri de Obama: "Statele Unite au deocamdata un singur presedinte si acela este George W. Bush".

Democratul nu s-a impiedicat de Bush cand a fost cazul sa deplanga victimele atentatelor coordonate de la Bombay - mult mai putine comparativ cu cei aproape o mie de palestinieni morti in cursul bombardamentelor Israelului.

Nici nu a simtit ca incalca vreo regula atunci cand si-a trasat public politica economica, cea cu care isi propune sa contraatace un dusman foarte periculos - recesiunea.

In vartejul de speculatii care s-au lansat pe marginea tacerii sale, Obama a reusit sa faca o scurta declaratie "de intentie" cu privire la "pacea in Orientul Mijlociu".

"Ne vom angaja efectiv si consistent incercand sa rezolvam conflictele care exista in Orientul Mijlociu", a spus Obama, adaugand surprinzator de diplomatic: "pierderea de vieti civile in Gaza si Israel este o sursa de preocupare pentru mine si dupa 20 ianuarie voi avea destule de spus pe aceasta chestiune".

Alegand sa pastreze tacerea cu privire la acest subiect, Obama si consilierii sai au facut loc ambiguitatii, fortand, probabil, Israelul sa actioneze in graba, pentru a-si asigura succesul inainte ca presedintele Bush, vocal sustinator al sau, sa-si incheie mandatul.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...