Obama tace, oamenii mor in Gaza

Autor: Ana Ilie
Sambata, 17 Ianuarie 2009, ora 18:13
5559 citiri
Obama tace, oamenii mor in Gaza

Razboiul declansat de Israel in Gaza continua nestingherit, la 20 de zile de la prima bomba lansata asupra palestinienilor.

Lumea a privit la inceput cu interes, oroare, dezaprobare sau groaza, dupa care si-a indreptat privirea spre altceva - criza gazelor naturale din Europa, avionul care a aterizat in raul Hudson in asa fel incat toti cei 155 de pasageri au scapat nevatamati, criza economica ce aduce crivatul prin buzunare.

Soarta palestinienilor nevoiti sa suporte bombardamentele neostoite ale armatei israeliene a trecut in plan secund, la fel ca si negocierile incepute la nivel inalt in diverse cancelarii pentru a convinge Israelul si Hamasul sa semneze un armistitiu de incetare a focului.

Cu toate ca indiferenta publicului larg este intr-o oarecare masura de inteles si de asteptat, tacerea venind dinspre presedintele ales al SUA, cel care in trei zile se va instala la Casa Alba, este cu mult mai greu de inteles.

Barack Obama a pastrat tacerea absoluta in ceea ce priveste interventia militara israeliana in Gaza. Nu functioneaza, in acest caz, "scuza" invocata in alte randuri de Obama: "Statele Unite au deocamdata un singur presedinte si acela este George W. Bush".

Democratul nu s-a impiedicat de Bush cand a fost cazul sa deplanga victimele atentatelor coordonate de la Bombay - mult mai putine comparativ cu cei aproape o mie de palestinieni morti in cursul bombardamentelor Israelului.

Nici nu a simtit ca incalca vreo regula atunci cand si-a trasat public politica economica, cea cu care isi propune sa contraatace un dusman foarte periculos - recesiunea.

In vartejul de speculatii care s-au lansat pe marginea tacerii sale, Obama a reusit sa faca o scurta declaratie "de intentie" cu privire la "pacea in Orientul Mijlociu".

"Ne vom angaja efectiv si consistent incercand sa rezolvam conflictele care exista in Orientul Mijlociu", a spus Obama, adaugand surprinzator de diplomatic: "pierderea de vieti civile in Gaza si Israel este o sursa de preocupare pentru mine si dupa 20 ianuarie voi avea destule de spus pe aceasta chestiune".

Alegand sa pastreze tacerea cu privire la acest subiect, Obama si consilierii sai au facut loc ambiguitatii, fortand, probabil, Israelul sa actioneze in graba, pentru a-si asigura succesul inainte ca presedintele Bush, vocal sustinator al sau, sa-si incheie mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#razboi in Gaza, #Obama politica externa , #politica externa

LIVE ÎN 00:08:25

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 8 de minute

Notifică-mă