Vocea Rusiei, reactie la Dan Dungaciu: Confesiunile unui rusofob

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 11:25
6062 citiri
Vocea Rusiei, reactie la Dan Dungaciu: Confesiunile unui rusofob

Vocea Rusiei a reactionat la interviul acordat de Dan Dungaciu, pentru Romania Libera, in care acesta a spus ca "Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor". Varianta in limba romana a Vocii Rusiei a publicat un articol in doua parti, intitulat "Dan Dungaciu. Confesiunile unui rusofob".

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romanie a precizat ca Rusia nu mai este interesata de Romania de cand Bucurestiul a dat semnalul orientarii spre Vest. Dungaciu a negat ca investitiile rusesti in Romania ar reprezenta un pericol, deoarece acestea nu prea exista.

Vocea Rusiei noteaza ca, in cadrul interviului, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romaniei a prezentat "o mostra perfecta a gandirii strategice viciata de o rusofobie incurabila si miopie geopolitica in faza avansata".

Voice of Russia: A inceput sfarsitul rusofobiei Romaniei?

"Elucubratiile distinsului ex-consilier al presedintelui interimar al Republicii Moldova pot servi drept exemple ale tuturor prejudecatilor si iluziilor de care sufera asa-zisa 'comunitatea de experti in relatii internationale'", noteaza autorul Valentin Mandrasescu, in articolul sau in care analizeaza in detaliu declaratiile lui Dungaciu.

"Resovietizarea" Europei de Est

Este subliniata declaratia acestuia legata de "resovietizarea" estului Europei si de modurile in care se poate petrece acest proces, afirmand ca Rusia poate "resovietiza" estul Europei "prin mecanismele clasice: conducte si investitii importante in aceasta zona".

"Judecand dupa logica lui Dan Dungaciu, tarile cu risc maxim de 'resovietizare' sunt Germania si Finlanda (prin Nord Stream), Italia (prin South Stream) si, de curand, Marea Britanie care a cerut prelungirea Nord Stream pentru alimentarea propriului sistem energetic. Din perspectiva investitiilor, 'resovietizarea' a pornit inclusiv in SUA, unde companiile rusesti au 'pus mana' pe mai multe combinate metalurgice majore, inclusiv pe combinatul care a fost baza 'imperiului Ford'. Nu va vine sa radeti?", intreaba autorul articolului.

Acesta noteaza ironic si care este "toata echipa transpartinica de rusofobi notorii", numindu-i aici pe senatorii americani McCain, Kyl si Lugar.

Interviul lui Dan Dungaciu, "demn de piesele lui Ionesco"

Vocea Rusiei precizeaza ca atat Dungaciu, cat si intervievatoarea sa sunt participanti la un dialog "demn de piesele lui Ionesco" si "par sa fie convinsi ca in domeniul geopolitic ambitiile teritoriale ale Romaniei sunt atat de importante incat Germania ar putea fi dispusa sa ofere Rusiei tehnologie, modernizare, relocarea industriilor etc. pentru a determina Rusia sa permita largirea spatiului european pana la Nistru".

"Veste trista pentru toti care viseaza la un asemenea scenariu: atat transferul tehnologiilor cat si relocarea industriilor germane in Rusia a inceput deja, nefiind vorba de o 'imblanzire a Rusiei', ci de o cooperare cu caracter strategic de care ambii parteneri au nevoie", continua autorul articolului, care subliniaza ca "ideile lui Dan Dungaciu referitoare la posibilele investitii in Romania sunt cel putin ciudate".

Vocea Rusiei: Guvernul lui Ponta, mai rezonabil decat elita rusofoba romaneasca

Totodata, sunt amintite si declaratiile lui Traian Basescu, precum "Marea Neagra - lac rusesc" ori "in 1941 as fi ordonat trecerea Prutului", despre care se scrie ca "nu pot fi considerate stimulative pentru investitii".

"La fel, nici sustinerea logistica si financiara a 'revolutiilor colorate' din tarile adiacente. In aceste conditii, asa-zisul 'expert' declara ca 'blocajul vine de la Moscova. Mai probabil, 'blocajul' vine de la prejudecatile rusofobe ale unor lideri bucuresteni care incearca sa fie mai catolici decat Papa, adica mai antirusi decat cei mai vehementi rusofobi americani", se mai arata in articolul publicat de Vocea Rusiei.

Dan Dungaciu: Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor

In interviu, Dan Dungaciu considera ca mesajele pe care Rusia le emite in legatura cu tezaurul Romaniei sau cu Republica Moldova nu fac decat sa accentueze ostilitatea romanilor fata de Moscova.

"E o strategie schizoida, fiindca pe de o parte ii lauda pe politicienii care nu au rusofobii accentuate si patologice si pe de alta parte transmite mesaje de tipul: tezaurul Romaniei nu mai exista sau ca in Republica Moldova se vorbeste alta limba si ca Republica Moldova a fost ocupata de catre Armata Romana.

Niciodata Rusia nu va putea cuceri bunavointa populatiei romanesti prin asemenea mesaje. Rezulta ca Rusia nici nu stie si nici nu poate sa actioneze coerent in Romania. Rusia nu reuseste sa seduca nici Romania, nici Republica Moldova. Rusia crede ca devine seducatoare prin declaratii si gesturi care tin mai degraba de zona violului, decat a seductiei", a declarat Dan Dungaciu, in respectivul interviu.

In replica, autorul articolului din Vocea Rusiei spune ca, "daca un politolog incepe sa discute despre relatiile internationale in termeni de 'seductie' sau 'viol', se poate constata ca politologul in cauza are mare nevoie de ajutor specializat, probabil din domeniul psihologic".

"Nu este exclus ca Dan Dungaciu sa priveasca conjunctura geopolitica prin prisma problemelor care-l macina din interior, ceea ce-i reduce capacitatea de analiza obiectiva", continua autorul. "Iluziile lui Dan Dungaciu, asa cum era de asteptat, nu au legatura cu realitatea", se incheie analiza Vocii Rusiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vocea Rusiei Dan Dungaciu rusofobie, #Dan Dungaciu interviu rusofobie, #resovietizare Europa de Est, #Dan Dungaciu Rusia Romania, #investitii Rusia Romania, #parteneriat Rusia Romania , #politica externa