Cum a reusit episodul Crimeea sa apropie Romania si Polonia - factorul decisiv, ignoranta NATO si UE

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 12:56
11282 citiri
Cum a reusit episodul Crimeea sa apropie Romania si Polonia - factorul decisiv, ignoranta NATO si UE
Foto: Arhiva

Romania si Polonia s-au apropiat mult dupa episodul Crimeea, fenomenul fiind alimentat mai mult de sentimente decat de ratiune, sustine un expert roman in stiinte politice, care sugereaza ca pasivitatea Statelor Unite si a Uniunii Europene au contribuit la apropierea dintre cele doua tari.

De ce se cearta statele? Marcu Niculescu, doctorand roman in Stiinte Politice la Universitatea din Maastricht, gaseste raspunsul in viziunea sumbra a filosofului englez Thomas Hobbes despre natura umana, motivata de competitie, neincredere sau glorie.

Niculescu il citeza pe ganditorul britanic intr-un editorial publicat de International Policy Digest: "Prima oara omul a invadat pentru diverse castiguri, a doua oara pentru securitate, iar a treia oara pentru reputatie".

Rusia inghite Crimeea: De ce e nevoie de Romania si Bulgaria in Schengen

Solutia pe care o gaseste Hobbes pentru imblanzirea impulsurilor naturii umane se regaseste in renuntarea la suveranitatea unui stat, concept detaliat in lucrarea fundamentala a folosofului englez, "Leviantul".

In acelasi registru, sustine politilogul roman, imblanzirea statelor necesita formarea de aliante politice si cedarea suveranitatii in favoarea unui sistem independent de state.

Asta se intampla astazi in Europa Centrala si de Est, unde tarile au incercat sa isi calmeze spiritele ravasite de episodul Crimeea, "sarind din toata inima in barca Statelor Unite", in opinia lui Niculescu.

De cand a inceput criza din Crimeea, anexata in luna martie de Rusia, cei mai importanti aliati ai SUA din regiune, Romania si Polonia, au fost extrem de vocali in a solicita Washingtonului sporirea prezentei americane in zona, pentru a descuraja actiunile unei "Rusii renascute".

Polonia vrea trupe permanente ale SUA

Polonia a mers chiar mai departe si a cerut o prezenta militara americana permanenta in regiune, de 10.000 de trupe. Ar trebui sa luam in serios toate aceste lucruri?, se intreba politilogul in editorialul sau.

Efectul Crimeea: Polonia cere 10.000 de soldati NATO pe teritoriul sau

"Sigur ca ar trebui", sustine el, adaugand ca niciun stat nu se simte in siguranta in NATO, daca cere sporirea protectiei. Factorul unificator este reprezentat de faptul ca aceste tari au ingrijorari strategice similare cand vine vorba despre marele vecin din est, chiar daca din motive diferite.

Politica externa a Poloniei a fost mereu bazata pe nevoia de a-si pastra suveranitatea, balansand Rusia si Germania una impotriva celeilalte. In prezent, Varsovia priveste cu mare neliniste evolutiile de la granita sa de sud-est, iar sperantele sale de a primi mai mult sprijin european au fost spulberate de lipsa de actiune a UE.

SUA trimit trupe in Polonia ca raspuns la criza din Ucraina

In cazul Romaniei, frica se indreapta catre regiunea separatista a Republicii Moldova Transnistria, unde Moscova are circa 2.000 de militari si care ar putea avea o soarta asemanatoate cu cea a Crimeii.

Mai mult, liderul separatist al regiunii, Evgheni Sevciuk, a cerut in repetate randuri "un divort civilizat de Republica Moldova", considerand ca aceasta este cea mai buna solutie pentru aderarea la Federatia Rusa.

Liderul de la Tiraspol: Cea mai buna solutie e un divort civilizat intre Transnistria si R.Moldova

In mod crucial, in Romania se afla baza aeriana "Mihail Kogalniceanu", care a devenit principalul punct de tranzit al trupelor, materialelor si alimentelor spre si dinspre Afganistan. La asta se adauga baza americana de la Deveselu, unde se afla parte din scutul antiracheta.

Washingtonul si-a aratat sprijinul pentru cele doua tari aliate, in special prin vizita mai multor oficiali americani in regiune. Presedintele Barack Obama insusi a tinut, la inceputul lunii iunie, un discurs motivational in Varsovia, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea comunismului, in timp ce Joe Biden, Chuck Hagel si Anders Fogh Rasmussen au vizitat Romania.

Obama: Romania nu va fi niciodata singura. SUA vor fi mereu alaturi de aliatii NATO (Video)

Sa ne amintim de acordul din 1997

Marcu Niculescu aminteste de intelegerea aproape uitata dintre NATO si Rusia din 1997, care nu permite trimiterea oricarui tip de arme sau trupe pe teritoriul tarilor aflate candva sub Cortina de Fier. Cu alte cuvinte, cele 10.000 de trupe cerute de Polonia nu vor veni niciodata in Europa, spune politologul roman.

Aceasta enigma strategica a lasat Romania si Polonia, cei mai fideli aliati ai NATO din regiune, impartite intre urmarea unei linii europene si incercarea de a avea mai multa actiune si mai putina vorbarie.

Ministru polonez: SUA si Europa au impiediat probabil o invazie pe scara larga a Ucrainei

Ambele tari au optat pentru a doua varianta, fapt care le-a apropiat mai mult decat orice alt moment din istoria de dupa 1989. Aceasta miscare face parte dintr-o tendinta mai larga, in care statele prefera sa ia fraiele in maini si sa dezvolte relatii bilaterale sau multilaterale, in afara protectiei NATO si a Uniunii Europene.

"Cert este faptul ca astfel de atitudini iau amploare in Europa, alimentate mai mult de sentimente decat de ratiune. Hobbes avea dreptate - competitia, neincrederea si gloria sunt singurele elemente care stau la baza naturii razboinice a politicii internationale", incheie expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Romania Polonia apropiere, #Romania Polonia Crimeea, #Romania Polonia NATO , #politica externa