De ce si cum s-a suparat Rusia pe noi (Opinii)

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:55
10434 citiri
De ce si cum s-a suparat Rusia pe noi (Opinii)
Foto: parablesblog.blogspot.com

Rusia s-a suparat pe Romania. Sau, mai precis, pe Traian Basescu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Aleksander Lukasevici, a trimis un mesaj in care ataca, in termeni extrem de duri, declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care acesta afirma ca daca ar fi fost in locul maresalului Ion Antonescu, ar fi dat ordinul de incepere a razboiului cu URSS.

Declaratiile lui Basescu infurie Rusia - vezi reactia oficiala a Moscovei

De ce e Rusia atat de suparata? De ce o supara atat de mult reamintirea unui eveniment petrecut acum 70 de ani? Si, mai ales, ce inseamna faptul ca reactioneaza atat de tarziu, printr-un oficial prea putin important, insa printr-un canal de prima mana, adica Ministerul Afacerilor Externe?

Exista doua raspunsuri. Primul ar fi acela ca Rusia considera ca Basescu a dezonorat unul din cele mai importante episoade din istoria sa nationala. Al doilea e si mai interesant. Ne arata ca Rusia a vrut sa dea o replica usturatoare, dar fara sa provoace un incident diplomatic de mare amploare.

Marele Razboi si marile drame ale rusilor

Saptamana trecuta, Traian Basescu a fost intrebat de ziaristul Ion Cristoiu, in cadrul unei emisiuni televizate, daca ar fi ordonat trupelor romanesti sa treaca Prutul si sa intre pe teritoriul sovietic, asa cum a facut-o maresalul Ion Antonescu. Seful statului a raspuns: "Da. Pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil ca as fi facut-o."

Raspunsul MAE al Federatiei Ruse de joi? "Este evident ca o asemenea bravada nerusinata, care justifica agresiunea fascista si jigneste memoria milioanelor de victime ale fascismului, este inacceptabila si trebuie sa primeasca o apreciere adecvata din partea Europei civilizate", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukashevici.

De ce? Ei bine, Al Doilea Razboi Mondial, in care si-au pierdut viata 15-20 de milioane de sovietici - 27 de milioane dupa estimarile lor - e considerat de succesoarea URSS, Federatia Rusa, una din marile sale drame nationale. De fapt, cea mai mare drama nationala. Momentul in care au fost mai aproape ca niciodata de disparitia ca entitate, in epoca moderna. Momentul in care rusii considera ca au fost supusi unui adevarat genocid de catre trupele Germaniei naziste si aliatii sai. Cine era aliatul numarul 1 al Germaniei lui Hitler pe frontul sovietic? Romania.

In al doilea rand, "Marele Razboi de Aparare a Patriei", cum denumesc ei a doua conflagratie mondiala, e si momentul lor de glorie maxima. De mandrie nationala. Un moment in care s-au ridicat din cenusa si au iesit invingatori.

Declaratia lui Basescu nu le-a picat deloc bine rusilor. Ba chiar i-a jignit. E ca si cum presedintele Medvedev ar spune ca ar semna Pactul Ribentropp-Molotov. Asa ca au simtit nevoia sa dea o replica dura, nationalista, asa cum a obisnuit Rusia in ultimul deceniu. Cand o califici drept "bravada nerusinata", e clar ca vrei sa dai o replica foarte dura.

De ce pe aceasta cale?

Aleksandr Lukashevici, purtatorul de cuvant al MAE rus, cel care a dat aceasta declaratie, nu a facut-o de capul sau. A primit ordin de sus. De ce nu a facut-o insa Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei? De ce nu a facut-o Vladimir Putin, premierul Rusiei? Sau Serghei Lavrov? Si, mai ales, de ce atat de tarziu, la o saptamana distanta?

Pentru ca nu mai suntem in 2005 si nici in 2006, cand relatiile romano-ruse erau in groapa, din cauza ca ne implicam in conflictul mocnit ruso-american din acea perioada. Rusia nu vrea o confruntare ampla. Vrea doar sa ne dea o lovitura peste nas. Dura, urata, dar scurta si mascata. Nu sa se transforme intr-un conflict diplomatic de amploare. Cel putin asa arata lucrurile deocamdata. In conditiile in care niciunul dintre oamenii importanti din statul rus nu ne-au atacat.

De ce? Nu e momentul unei prabusiri a relatiilor. A unei stricari temporare, da. A unei reactii nationaliste, da. Insa nu suntem in Razboiul Rece. Chiar si asa, Romania trebuie sa aiba un raspuns. Ferm, demn. De mandrie nationala. Nu trebuie sa escaladam, insa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#motive Rusia atac Basescu, #Rusia Basescu , #politica externa