Ziare.com

De la negocierea in genunchi la ploconirea politica (Opinii)

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 11:27

   

De la negocierea in genunchi la ploconirea politica (Opinii)
Dupa cateva sovaieli si intoarceri, politica noastra externa incepe sa-i preocupe mai mult pe politicieni si guvernanti, nu atat din cauza refuzului recent al Germaniei de a permite Romaniei accederea in spatiul Schengen, cat din pricina dorintei oportuniste a majoritatii actantilor nostri politici de a capitaliza imagine si notorietate din orice eveniment.

Se impune o prima observatie: schimbul de generatii provocat de venirea USL la Putere a fost benefic politicii externe si asta deoarece sunt adusi in discutie doi vectori foarte importanti: demnitate nationala si onoare, vectori care, sa recunoastem, nu au fost punctul nostru forte de-a lungul ultimelor 2-3 decenii.

Demnitate si onoare

Daca la inceput despre demnitate si onoare se discuta doar in mass-media, acum respectivele concepte isi croiesc drum in marea politica. De obicei, noii diriguitori puneau in carca fostilor nerealizarile si deficientele, numindu-le "dezastruoasa mostenire", dar, de data aceasta, toate fortele politice care au guvernat dupa 1989 sunt puse la colt.

Principalele capete de acuzare impotriva-le sunt ca pozitia Romaniei in diverse organizatii si organisme internationale "s-a negociat cu capul plecat", "in genunchi" sau "pe genunchi", adica amatoristic, pompieristic.

De asemenea, se aud tot mai multe voci ca reprezentantii sau delegatii Romaniei in diverse forumuri europene si mondiale au avut adesea un comportament lipsit de onoare si demnitate, urmarind sa obtina prin cedarea demnitatii favoruri pentru tara lor. Caci a sta cu capul plecat inseamna musai si sa intinzi mana, pilduitor in acest sens fiind videoclipul extraordinar de jignitor si chiar frustrant care a rulat pe mai multe posturi de televiziune franceze acum cativa ani.

Un sector vitregit si frustrari

Abordarea de fata vrea sa evidentieze lipsa de corectitudine si de profesionalism, de competente si expertize in domeniile vizate de negocieri, deoarece, iata, rezultatele incep sa ne impovareze cu tot felul de servituti: desi nu tuturor membrilor recent admisi in UE li s-a aplicat vreun MCV, Romaniei si Bulgariei le este blocata intrarea in spatiul Schengen pe baza acestuia; desi toate statele membre ale UE au aceleasi drepturi, unele au primit bani in plus in bugetul multianual, iar Romaniei i s-au taiat peste 9 miliarde de euro; desi toate guvernele sunt consultate cand este vorba de rapoarte asupra Justitiei, Guvernului Ponta nu i s-a permis dreptul la aparare..., iar exemplele, din pacate, ar putea continua.

O noua strategie externa

In aceste conditii apare fireasca incercarea actualei Puteri politice de a-si asuma "schimbarea strategiei" in gestionarea relatiilor cu UE si CE, asa cum anunta prim-ministrul Victor Ponta.

Numai ca in aceasta situatie sunt posibile doua, de nu cumva mai multe, scenarii: in lumea negociatorilor internationali exista cutume instaurate de secole, cutume care trebuie respectate.

Exista, de asemenea, profesionisti de prima clasa, asemeni dlui Bogdan Aurescu, insa numarul lor este, din cat se vede, extrem de mic si deloc diversificat, ca dovada necazurile pe care le intampinam atat la negocieri, cat mai ales dupa. Nu cumva aceasta actiune de schimbare a statu-quo-ului european vine ea insasi amatoristic si pompieristic, fara o pregatire prealabila si temeinica absolut obligatorie?

O schimbare de paradigma sau doar de discurs?

Caci schimbarile de paradigma si de discurs in domeniul politicii externe pot provoca retorsiuni si replici punctuale, asta insemnand ca deja trebuie sa avem la posturi oameni foarte inalt calificati, cu mandate foarte clare de negociere.

Alaturi de ei e nevoie de experti nu doar in vorbe pe ecranele patriei, ci de functionari dedicati unor astfel de domenii de top, de care se pare ca ducem mare lipsa.

Pentru ca numai impaunarea si incordarea muschilor in fata partenerilor externi nu poate sa ne fie de nici un folos, intre profesionistii occidentali ai negocierilor asa ceva lipsind cu desavarsire. Fireste, este vorba deocamdata de declaratii de intentie, iar ele trebuie judecate ca atare.

In plus, ele transmit un mesaj lipsit de dubiu: data viitoare trebuie sa venim pregatiti; faza specifica intrarii intr-o casa noua, cu bucuria intaiului foc in soba, a trecut. A sosit vremea sa avem nu doar conditii impuse si obligatii, ci sa beneficiem de tot ce beneficiaza si ceilalti parteneri. Ceea ce nu va fi usor de pus in practica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2355 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnul Tomegea se straduieste sa-i perie pe liderii USL intr-un

mod greu de descris:
1. " schimbul de generatii provocat de venirea USL la Putere a fost benefic politicii externe si asta deoarece sunt adusi in discutie doi vectori foarte importanti: demnitate nationala si onoare, vectori care, sa recunoastem, nu au fost punctul nostru forte de-a lungul ultimelor 2-3 decenii."

Greu de crezut ca un observator independent ar putea accepta o astfel de afirmatie, dar pentru un militant USL pare acceptabila!

2. "Principalele capete de acuzare impotriva-le sunt ca pozitia Romaniei in diverse organizatii si organisme internationale "s-a negociat cu capul plecat", "in genunchi" sau "pe genunchi", adica amatoristic, pompieristic."

Aceasta este inca o incercare de a scuza politicienii actualei puteri pentru pentru ca nu au actionat eficient pentru interesele Romaniei, daca nu cumva au actionat in directie contrara.
Practic articolul domnului Tomegea pare scris pe un propagandist USL cu joasa calificare!

 

Tomoioaga - sau soldatul uitat in transee )))

Bine Tomoioaga.
Acum stai jos.
Fugi si ia-ti tainul de la USL.

 

Articol

de propaganda uslasa. Romaniei nu i s-au "taiat" 9 miliarde, nu i s-a dat cat ar fi vrut, dar asta e cu totul altceva. Doar pentru Tomegea e "taiere". Apoi, cu un guvern condus de un plagiator dovedit, cu ministri penali si parlamentari infractori, guvernul ponta e cel mai putin indreptatit sa vorbeasca despre "demnitate si onoare". Dovedesc ca habar n-au ce sunt acestea...

 

Serios?!...

Tu chiar crezi ceea ce spui ?

 

strutzo-camila ciomegea,....

...sta si tace chitic despre faptul ca ultimii doi logofeti ai treburilor mioritice din afara - caloriferistul universitar de marxism-leninism-socialism cizmaresc marga s-a dovedit a fi o nulitate si de aceea chiar toashii lui de lupta si viata i-au dat un picior in spate de l-au trimis sa vanda calorifere kalte mioritesti pe taramuri africanesti, iar medgidiotul corlatean, prezentu' rezident in jiltzu' anei pauker este la cap gaunos da' mare pesederast muschiulos. de ce oare ciomegea tace?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor