Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Marti, 28 Februarie 2012, ora 11:51
4412 citiri
Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Romania a luat decizia de a continua sa blocheze obtinerea statutului de candidat pentru aderarea la UE de catre Serbia, la summitul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), in ciuda pozitiei Frantei, care ieri deja anunta un acord, anunta surse guvernamentale.

La momentul publicarii stirii, negocierile dintre ministrii de Externe ai UE pe aceasta tema erau inca in desfasurare, mai multe tari europene incercand sa convinga Romania. Cea care presase inca de luni era Franta, care s-a grabit sa anunte ca Serbia are "cale libera", insa Romania are alta optiune.

"Noi blocam in continuare, e in interesul Romaniei sa blocheze asa ceva", au precizat surse guvernamentale pentru Ziare.com.

Acelasi surse spun ca anuntul Frantei de luni, care spunea ca exista un acord pentru ca Serbia sa primeasca statutul de candidat, se refera la intelegerea referitoare la Kosovo, dar Romania are propriile obiectii, referitoare la cum trateaza Belgradul minoritatea romaneasca (vlaha).

UPDATE: Sedinta Consiliului UE de marti a fost prelungita din cauza opozitiei Romaniei, care nu vrea sa deblocheze discutiile pana cand Serbia nu adopta o declaratie referitoare la drepturile minoritatii romanesti.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat ca pozitia Romaniei e "nejustificata".

Alte surse: Obiectiile Romaniei nu vor opri Serbia

Surse diplomatice din UE spun ca obiectiile ridicate de Romania, Polonia si Lituania nu sunt suficient de "serioase" pentru a opri acordarea statutului de candidat la aderare europeana pentru Serbia.

"Obiectiile acestor state nu sunt spargatoare de petrecere", a spus un diplomat UE pentru EU Observer.

Aceeasi sursa a adaugat ca remarcile negative ale acestor tari sunt destinate cresterii presiunii diplomatice pentru reforma in Serbia, dar nu pot opri acest proces "istoric".

Un alt diplomat s-a aratat de parere ca "Serbia va reusi, in cele din urma" sa primeasca statutul de tara candidata din partea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE).

Asta ar insemna un mare pas inainte pentru Serbia, care ar putea incepe sa acceseze fondurile de preaderare si ar obtine un mare succes, aderarea la UE fiind principalul sau obiectiv extern.

Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza modului in care trateaza minoritatea romaneasca - "vlaha"- pe care o are pe teritoriul sau, au confirmat pentru Ziare.com surse politice de rang inalt.

"Este una dintre optiunile pe care le avem in analiza, dar mai sunt si altele", a precizat sursa, pentru Ziare.com.

"Sunt foarte multe nemultumiri fata de Serbia, in general, si sunt foarte multe nemultumiri fata de modul cum ii trateaza pe vlahi", a adaugat aceeasi sursa.

Unul dintre motivele de nemultumire e posibila introducere a unui alfabet special pentru vlahi, in fapt romana cu litere chirilice considerata "o intoarcere la secolul XIX".

Romania vrea sa blocheze aderarea Serbiei la UE - presa sarba

Romania este decisa sa blocheze procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, in cazul in care nu exista actiuni urgente pentru imbunatatirea pozitiei minoritatii romanesti din aceasta tara, a anuntat si presa sarbeasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#obiectii Romania blocare Serbia, #Romania Serbia candidat UE , #politica externa