Dungaciu: Rusia va astepta alegerile pentru a-si regandi strategiile fata de Romania

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 19:49
2765 citiri
Dungaciu: Rusia va astepta alegerile pentru a-si regandi strategiile fata de Romania
Foto: Arhiva

Romania a riscat lansand in spatiul public, la Consiliul Europei, problema tezaurului romanesc, pentru ca am fi putut primi un raspuns negativ, in sensul inchiderii definitive a subiectului, considera Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Intr-un interviu acordat pentru NewsIn, acesta subliniaza ca Romania nu va putea rezolva problema tezaurului decat pe baze politice.

"Problema tezaurului, ca orice problema punctuala intr-o relatie bilaterala nu se poate rezolva fara clarificarea relatiei politice intre cele doua state. Ca e vorba de tezaur, de atitudinea fata de Republica Moldova, sau de relatiile economice, nimic nu se poate rezolva fara o relatie politica clarificata. (...) Problema tezaurului este de mult in discutia celor doua comisii rusa, respectiv romana, dar care nu se mai intalnesc de foarte multa vreme si, ca multe din problemele care greveaza agenda bilaterala, este amanata sine die.

(...)Federatia Rusa mai transmite din cand in cand mesaje cvasi-oficiale, dupa care problema tezaurului nu mai exista. Mesaje in sensul ca Federatia Rusa a platit destul de mult, ca si-a indeplinit deja indatoririle, ca tezaurul nu mai poate fi identificat s.a.m.d. Deci pe de o parte blocaj in discutia acestei teme, pe de alta parte mesaje semi-oficiale ca problema nu e pe agenda sau ca nu are sens ca Romania sa o ridice", a explicat Dan Dungaciu.

Acesta spune ca blocajul este instituit de Federatia Rusa.

"Vina pentru acest blocaj nu este a Romaniei. Vina este a Federatiei Ruse, cred eu, care a blocat relatia si ulterior sigur ca s-a continuat in sensul acesta. Nu e vorba doar de un partener in relatiile bilaterale. Daca Federatia Rusa nu vrea, Romania poate sa faca orice, relatia nu se va deschide. Trebuie sa asteptam ca si Federatia Rusa sa aiba disponibilitate de a asculta semnalele pe care Romania le va da", precizeaza Dungaciu, exprimandu-si opinia ca este greu ca Federatia Rusa sa reconsidere pozitia fata de tara noastra, care este acum "destul de neasezata".

"Federatia Rusa va astepta alegerile parlamentare si eventual dupa aceea isi va gandi sau regandi strategiile. In niciun caz acum nu este un moment de deschidere politica", conchide Dan Dungaciu.

Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a organizat joi Conferinta Internationala "Russia and Romania after 20 years: Perceptions, realities, perspectives". La eveniment au participat experti romani si rusi, cadre universitare.

O fostă republică sovietică amenință că va rupe legăturile cu Rusia. Kremlinul răspunde cu acuzații
O fostă republică sovietică amenință că va rupe legăturile cu Rusia. Kremlinul răspunde cu acuzații
Rusia a acuzat Armenia joi, 28 martie, că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#relatii Rusia, #tezaur Moscova , #politica externa