Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greselile Occidentului, in timp ce Dragnea se agata de gatul lui Netanyahu

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 15:40
5922 citiri
Greselile Occidentului, in timp ce Dragnea se agata de gatul lui Netanyahu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Vestului, daca notiunea nu e perimata, ii merge tot mai rau.

Europa rateaza Brexit-ul. Iar presedintele SUA se vede tradat de propriile servicii secrete, in timp ce Israelul comite eroarea de a se imprieteni cu Dragnea.

Merkel si imigrantii

Ani de zile, Angela Merkel a condus Germania desemnandu-si propunerile legislative, situate tot mai la stanga, ca fiind "lipsite de alternativa". Asa a prezentat cancelara, in 2015, deschiderea granitelor germane. Si asa a parut, mult timp, sa fie si aprobarea germana pentru Pactul ONU pe Migratie.

Or, acest proiect a starnit, mai nou, maxime iritari la dreapta spectrului politic, fiind denuntat, ca pernicios, nu doar de populistii de dreapta de la AfD, ci si de dregatori ai Uniunii Crestin-Sociale, ori de pretendenti la sefia CDU, precum ministrul Sanatatii, Jens Spahn.

Problema nu rezida insa in disputa cu privire la un pact criticat mai cu seama pentru ca, vorba crestin-socialului bavarez Peter Ramsauer, prezinta migratia ca fiind "fireasca, ba chiar dezirabila si ii deschide, larg, portile". Ori, spre a-l cita pe reprezentantul crestin-democrat al patronilor de intreprinderi mici si mijlocii, Carsten Linnemann, in faptul ca dezbaterea cu privire la controversatul proiect s-a vazut sugrumata in fasa.

De ce n-a fost lasata sa se deruleze? De frica. Pentru ca parte din elita politica insista sa creada ca pactul e, indiscutabil, "bun pentru Germania", fiindca ar contribui la dirijarea si controlarea migratiei. Ca atare, i-a ridicat pactului osanale, spre a placa opozitia.

Dar numai dupa ce a explodat furia segmentului national-conservator, alertat de refuzul Austriei de a-l semna. Ceea ce a obligat establishmentul german sa-si transceanda frica de popor si dialog, sa iasa din mutenie si sa dezbata, in fine, ceea ce-i paruse anterior a fi, incontestabil, "lipsit de alternative".

May face o mare greseala

La fel a calificat sefa de guvern al Marii Britanii asa-zisul acord cu UE despre Brexit. Problema e ca buna parte din propriul ei partid o contrazice. La fel, partenerii ei de coalitie guvernamentala din randul protestantilor nordirlandezi.

Si o foarte mare parte din britanici nutreste aceeasi impresie. Si anume ca May se insala, caci exista prea bine alternative la un acord inacceptabil, pentru britanici.

Una dintre ele fiind demisia premierului.

E foarte probabil ca aceasta demisie sa se si produca in curand. Fiindca, sa ne-ntelegem: Cu prieteni ca Merkel si Macron, care, manati de frica unui Brexit de succes antrenand alte abandonari ale UE, au impins Marea Britanie catre o criza politica pernicioasa pentru toata Europa, oare ce-i mai trebuie Theresei May dusmani?

CIA il tradeaza pe Trump

Dar lui Trump sfetnici? In fond, presedintele SUA dispune de servicii care, in loc sa-l ajute cu procesarea de informatii confidentiale, fac politica antiamericana, divulgand celui mai virulent ziar antitrumpist, din neincredere fata de comandantul suprem, secrete de stat de maxima importanta.

Asa s-a ajuns ca agentii secreti sa destanuie cotidianului Washington Post nu numai ca, potrivit CIA, jurnalistul Jamal Khashoggi ar fi fost asasinat probabil in consulatul tarii sale de la Istanbul, la ordinul sefului executivului saudit, bin Salman. Ci si ca serviciile secrete americane intercepteaza convorbirile confidentiale purtate in interiorul reprezentantei diplomatice saudite din Statele Unite.

Faptul ca aceste divulgari, inclusiv implicarea sefului executivului saudit in abominabila crima, par in parte sau integral plauzibile nu epuizeaza catusi de putin chestiunea. Mult mai periculoase sunt alte aspecte ale unei tradari dictate, potrivit unor analisti, de mefienta CIA in propria administratie.

Ori de frica. Fapt e ca destainuirea de secrete de stat i-a redus perceptibil presedintelui american spatiul de manevra, intr-un moment in care Trump ar fi avut mai mare nevoie decat oricand de libertate de actiune si de veritabile alternative, spre a face fata complicatei ecuatii din Orientul Mijlociu. Si a alimentat neincrederea generala in administratia de la Washington, ca si in serviciile ei secrete, sporind temerile multor europeni, inspaimantati de apropourile antiamericane ale lui Emmanuel Macron.

Macron a adancit din rasputeri clivajul transatlantic

Care, dupa ce a irosit si ultimul rest de incredere a compatriotilor sai, deznadajduiti de starea economiei si de cresterea pretului benzinei, face, la Berlin, apeluri patetice la o Franta si o Europa cat mai puternice, in timp ce le slabese grav pe ambele.

Caci Macron a adancit din rasputeri clivajul transatlantic. Si iubeste Europa sefilor de stat si de guvern, dar nu pare a da doi bani pe Europa cetatenilor si a libertatilor, ori pe unitatea Batranului Continent, de vreme ce revendica noi dari controversate si o armata europeana, de natura sa polarizeze o Uniune oricum grav dezbinata.

Dragnea se agata de gatul lui Netanyahu

Falsa lipsa de alternative nu greveaza, fireste, doar viata politica a vesteuropenilor. E proprie si liderilor mai mult sau mai putin izolati. Care, precum Liviu Dragnea, cel condamnat fara drept de apel de Comisia Europeana si de Parlamentul European, se agata cu tot cu antenele lui propagandistice de gatul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Animat, probabil, de specia de filosemitism proprie antisemitilor convinsi de atotputernicia evreilor care ar conduce, chipurile, lumea, Dragnea spera ca va obtine, prin israelieni, sprijinul american pentru cleptocratia edificata de liderul infractor al PSD la Bucuresti in contra o UE aflata grav in contratimp si deriva si in privinta relatiilor Comunitatii cu statul evreu.

In consecinta, Dragnea a actionat abil, propunand demersul, altfel salutar, al mutarii ambasadei romane la Ierusalim. Mai nou, liderul PSD celebreaza stirea, neinfirmata oficial, potrivit careia Angela Merkel i-a cerut lui Klaus Iohannis sa blocheze aceasta delocare diplomatica.

Asaltat de dificultati interne si externe el insusi, Netanyahu a acceptat oferta cu fericirea celui care, in cautare de aliati, crede ca n-ar mai avea alternativa si a devenit excesiv de indulgent in alegerea de prieteni.

Or, asa se autofaulteaza democratiile. Uneori mor in iluzii. De pilda, in desertaciunea autoamagirii lipsei de alternative. Ori in sfetnici rai, ca frica, din pricina careia nu i se da voie Regatului Unit sa paraseasca UE. Precum si in aliante contra naturii cu dusmanii libertatii.

Petre M.Iancu

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Occident greseli May Merkel Macron, #Dragnea Netanyahu , #politica externa