Mai multa Europa in Romania sau mai multa Romania in Europa? (Opinii)

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 20:47
2743 citiri
Mai multa Europa in Romania sau mai multa Romania in Europa? (Opinii)
Foto: Arhiva

A trecut si Congresul PPE de la Bucuresti. Din nefericire, entuziasmul participantilor romani, recte PDL si UDMR, s-a topit indata intr-o campanie electorala ale carei rezultate le ridica mari semne de intrebare. Raman insa un sens si un slogan - "Mai multa Europa!" -, care trebuie macar intelese, daca de aplicat se vor dovedi dificil.

Analistii au explicat semnificatia acestei lozinci in fel si chip, de la cresterea coeziunii, a cooperarii si a respectului reciproc intre membrii componenti ai UE la extinderea valorilor cultural-morale care au facut posibila Uniunea de state libere, insa pentru cetatenii romani "Mai multa Europa!" inseamna cu totul altceva.

UE si Romania?

De remarcat ca de la orice intrunire politica de asemenea anvergura asteptam ca nivelul nostru de trai sa se apropie de acela al vechilor democratii europene, ca imensa lor zestre de civilizatie si cultura, inclusiv politice, sa ne fericeasca si pe noi. Fiindca, iata, jinduim dupa ele de peste sapte decenii fara ca vreo putere politica sa-si faca un crez din aceste doleante populare si sa incerce sa le puna cu hotarare in practica. Cu toate campaniile electorale.

Nu ne-am propus insa sa discutam documentele Congresului, nici hotararile acestuia ori alegerile de lideri, ci sa evidentiem lipsa de initiativa si pragmatism a participantilor romani, caci prilejul a fost unul extraordinar pentru a strange legaturile cu mai-marii PPE aflati la putere in statele lor si in Parlamentul European ori in CE, de a determina realmente amplificarea relatiilor cultural-economice, sincronizarea politica intre entitatile occidentale si Romania.

Romania e colonie?

Fiindca iata "retrograda" USL se lasa pe mana prestigiosului economist Ilie Serbanescu si acuza impreuna UE de tendinte hegemonist-colonialiste, iar demonstratia "savantului" nu pare sa aiba cusur. Numai ca n-am descoperit nici macar in discursul domnului presedinte Traian Basescu, foarte grijuliu cu statul de drept, vreo mentiune impotriva exceselor monopoliste ale unor firme, concerne, trusturi occidentale, nici a intereselor politice ale marilor retaileri interesati doar de piata romaneasca de desfacere. Asta sa insemne pentru liderii apuseni "mai multa Europa"?

Romania ar fi avut nevoie de acces mai usor la banii CE pentru modernizarea industriilor, a infrastructurii, pentru dezvoltarea agriculturii si a civilizatiei rurale, a turismului, a educatiei, pentru achizitionarea unor noi tehnologii si know-how... Ca tot facem noi caz de globalizare, mondializare, consumerism...

Or iata Congresul a trecut, dar efectele marii intruniri de la Palatul Parlamentului s-au dovedit benefice doar imaginii liderilor nostri si ai lor. Popularii europeni nu si-au schimbat nici macar impresiile asupra Romaniei.

Desi au intrat in contact cu realitatile romanesti, cu mult deosebite de cele aflate din paginile ziarelor apusene, totusi concluziile MCV si ale altor comisii de monitorizare nu ne vor fi favorabile. Fireste, nu e prima data cand pleaca la fel cum au venit.

O cauza pierduta?

Partea cea mai dureroasa insa e alta: nu suntem in stare sa ne sustinem cauza. Pentru ca, s-o spunem deschis, asa cum Romania are nevoie de mai multa Europa, tot asa si Uniunea Europeana ar trebui sa promoveze mai multa Romania. O Romanie care sa joace de la egal la egal in structurile ei de conducere, una a carei voce sa fie respectata in aceeasi masura cu vocea suratelor ei.

Sa aruncam o scurta privire asupra continutului sectiunilor si programelor educationale din universitatile lor si ale noastre si sa vedem ca, daca pretutindeni in Romania cultura si civilizatia popoarelor apusene se studiaza pe indelete, cele romanesti nu beneficiaza de acelasi tratament.

Cel mai mare avantaj deocamdata ramane ridicarea unei noi elite intelectuale si tehnice romanesti in universitatile si institutiile lor de cercetare.

Pe cat de deschisa si binevoitoare a fost atitudinea organizatorilor nostri, pe atat de frustranta a fost abandonarea intereselor romanesti. Nici macar n-au amintit vreo masura in vederea eradicarii necazurilor, a saraciei noastre endemice, pentru iesirea din starea perpetua de criza economica si politica.

Fie PDL si UDMR sunt multumite cu dezechilibrele actuale, nu doar economice, ci si politice, fie n-au avut curajul, nici vointa de a deschide discutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Congresul PPE Bucuresti PDL UDMR, #mai multa Europa, #mai multa Romania , #politica externa