Opinii: Pietrele de moara de la Chisinau

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 21:27
4295 citiri
Opinii: Pietrele de moara de la Chisinau

70 de ani de proletcultism, de slava a eroilor unui neam care nu era al lor si de propaganda impotriva lor insilor au facut din societatea civila moldoveneasca o societate castrata identitar, o societate cu simtamintele nationale amputate, ceea ce flutura acum Voronin si ai lui nefiind altceva decat un ciot din steagul lui Stefan cel Mare pe care si-l aroga cu atata fatarnicie.

Republica Moldova abia mai sufla sub trei pietre de moara care i-au fost agatate de gat: criza economica mondiala, Transnistria si amintirea sovietica. Daca pe prima o resimtim si noi si nu prea vedem nici flacarui, nici luminite la capatul tunelului, urmatoarele doua parca sunt eterne in Basarabia.

Constructia politico-ideologica facuta cu ingeniozitate, perseverenta si profesionalism de rusi in perioada deceniului III al secolului trecut este prezenta pana in cel mai ascuns ungher al societatii de la Chisinau. Ea s-a impletit cu insasi fibra identitara a romanilor din Basarabia.

Societatea moldoveana are de luptat cu doua fantome. Pe de-o parte, cu fantoma comunismului cu care s-au luptat toti din spatiul estic dar, pe de alta parte, cu o mostenire mult mai grea si mult mai insidioasa: colonialismul sovietic.

Decenii intregi de ocupatie sovietica au dus la o indoctrinare ciudata a societatii basarabene: un amestec unic de mitologie comunista cu un nationalism "anti-national" si o lume lipsita de o identitate romaneasca, dar vaxuita ani la randul cu o identitate civica de tip sovietic.

Trebuie insa adaugate (si multa lume uita asta) si cele doua sute de ani cand Basarabia a trecut din "mana in mana", ba la turci, ba la romani, ba la rusi, dupa ce marele carturar (dar prea slabul politician si militar) Dimitrie Cantemir a pierdut asa de usor o jumatate din tara Moldovei.

Eticheta de la Moscova

Republica Moldova a ramas un stat dependent de Rusia atat la nivelul mentalului colectiv, afectiv, dar si la nivelul resurselor. Pe strada lumea iti va scoate in evidenta "ce le-au dat rusii" (de exemplu troleibuzul din Chisinau ... de parca la Bucuresti n-ar fi troleibuze facute de romani) uitand insa sa-ti vorbeasca despre cat au platit pentru cat au primit, de asemenea neintelegand ca nu rusii le-au dat ci tot ei, moldovenii, le-au facut. Moscova a pus doar eticheta!

Moldova a ramas o lume dependenta de gazele rusesti, de importurile rusesti, de imprumuturile rusesti si de exporturile de vin. Propriii ministri ai Moldovei nu cunosc limba de stat (oricare ar fi denumirea ei), exista parlamentari care s-au nascut in Kazahstan si-au studiat la Moscova, iar vanzatoarele de la magazin te roaga sa vorbesti "pa celoveceski" (ca oamenii) adica in limba rusa. Totul in numele unei convietuiri plurietnice care nu ascunde altceva decat un alt fel de colonialism.

Omul de rand iti va reprosa ritos, ca la piata: Rusii ne dau (imprumut) 150 de milioane de euro! Voi ce ne dati? Cu alte cuvinte ... patriotismul are un pret si el se masoara in milioane de euro. Ani la randul moldovenii au fost invatati sa-i desconsidere pe romani, sa-i arate cu degetul ca fiind fascisti si atacatori ai Uniunii Sovietice. Acum nu-i mai invata nimeni. Nici nu trebuie. Mitologia politica sovietica rezista inca in mentalul colectiv al cetatenilor Republicii Moldova.

Generatia Soros, intre Moscova si Bucuresti

Vechea garda politica este dezorientata si speriata de lipsa stapanului de la Moscova. Pusa sa se descurce de una singura, trupa lui Voronin da din colt in colt, maraie si se opune. La ce se opune? Nici ea nu stie dar, in principiu, la orice! Ca un caine alungat din curte la batranete de catre stapan, acestia vor ramane fideli singurului stapan pe care l-au cunoscut, vor tot da tarcoale ograzii pana cand, intr-un final, vor muri de foame sub gardul casei. Caci, intre timp, stapanul si-a luat un caine mai tanar! (lamentabila de altfel "fuga" la Moscova a domnului Voronin in ajunul vizitei presedintelui Romaniei!)

In schimb, "Generatia Soros" (cum i se spune cu dispret generatiei politice de dupa 1990) educata in principal pe plan local si in Romania (deci evitand scolile de indoctrinare de la Moscova pe care le-au absolvit V.Voronin si echipa sa) pare sa nu doreasca sa faca trocuri jalnice cu exponentii fostului regim sovietic. Pare-se ca exista o licarire de speranta in noua guvernare liberala de la Chisinau. Anul 2010 va fi un an crucial pentru Moldova.

Unde este locul Moldovei totusi? Numai Chisinaul o stie! Nu Bucurestiul. Si, in nici un caz Moscova.

Cetateanul de rand are si el angoasele lui. El stie, intr-un mod dureros, ce inseamna sa-i primesti pe unii in casa astazi si maine sa vina altii sa te deporteze, ca apoi sa vina altii sa te caineze, ca apoi sa vina iar ceilalti sa-ti taie gazul. Lui nu-i trebuie nici "romanii" si nici rusii. Lui ii trebuie liniste. Macar 200 de ani! Pot Europa si Romania sa garanteze asta Moldovei?

Speram ca vizita domnului Basescu, aflat la al doilea mandat, (deci mai cerebral, speram !) sa mai atenueze din asperitati si nu sa inflameze "galeria" sovietica de la Chisinau care are deja pregatite scenariile si plangerile apocaliptice catre Moscova!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#analiza politica Chisinau, #politica externa R Moldova, #influenta Rusia Moldova, #vizita Basescu Moldova , #politica externa