Problema romano-bulgara: Poker cu Rusia, pe sute de miliarde

Vineri, 23 Martie 2012, ora 18:04
10443 citiri
Problema romano-bulgara: Poker cu Rusia, pe sute de miliarde

Mai nou, am aflat ca avem o problema cu Bulgaria. Un diferend teritorial, pentru o bucata de mare de 17 kilometri patrati.

Ulterior, surse oficiale au vorbit pentru Ziare.com si de faptul ca am avea o problema in privinta minoritatilor romanesti din Bulgaria. Sa fie asta? Are Romania o problema cu Bulgaria ce tine de apa, mandrie si minoritati? Nu in primul rand. E vorba, mai intai, de miliarde si geopolitica.

Romania isi apara minoritatile: Dupa Serbia, urmeaza Bulgaria

Nu e doar o chestiune intre noi si Bulgaria, ci e o chestiune care include si Rusia. Sau mai ales Rusia. Vorbim aici despre doua conducte de gaze, esentiale pe tabla de sah a Marii Negre si, de ce nu, a Eurasiei.

Hai s-o spunem pe scurt, schematic. Romania vrea Nabucco. Rusia vrea South Stream. South Stream ar trece prin zona disputata cu Bulgaria. Sigur, ar putea fi amandoua, adica sa fim si noi legati la South Stream, dar asta e mai mult la nivel teoretic. Desi si noi si rusii spunem ca s-ar putea sa se faca ambele gazoducte, in realitate, e putin probabil. Si, pentru cazul in care se fac, depinde de conditiile in care se fac. Conteaza sa avem un atu.

Nu cu Bulgaria avem noi jocul cel mai important. Ci cu Rusia. E pe bani multi.

Ideea e asta - cei 17 kilometri patrati reprezinta o miza prin prisma faptului ca pe acolo ar trebui sa treaca South Stream. Indiferent ca e vorba de bani sau e vorba de faptul ca, juridic, conteaza enorm sa ai dreptul asupra zonei prin care trece o conduca rivala, din punct de vedere strategic, ne dam seama ca e important pentru Romania.

Problemele ruso-romane. De ce e important South Stream pentru noi?

Ecuatia e complicata. Porneste de la o realitate - Romania e, oricum am lua-o, in relatii reci cu Rusia. Romania are nemultumiri fata de Rusia, Rusia are nemultumiri fata de Romania. Mai mult, fiecare din cele doua state manifesta lipsa de incredere flagranta fata de cealalta parte. Romania si Rusia privesc in directii total diferite.

Si, in regiunea Marii Negre, unde e vorba de geopolitica, bani, gaze, avem un adevarat joc de sah, in care interesele romanesti si cele rusesti se ciocnesc de la Republica Moldova, via Transnistria, pana la orientarea fata de Turcia, via Nabucco.

Romania vrea Nabucco pentru ca acest proiect ocoleste Rusia. Ceea ce inseamna mai multe lucruri. Ca Rusia nu mai detine atuul de a putea taia gazele cand vrea. Ca se introduce concurenta, deci pretul gazelor ar fi mai mic. Si ca Romania devine un jucator mult mai important.

Dar Nabucco nu e important doar pentru Romania. E important si pentru SUA sau multe tari europene. Pentru ca ar reduce influenta Rusiei nu doar asupra Europei, ci si asupra tarilor central-asiatice, principalele furnizoare de gaz ieftin si care, la ora asta, depind de Gazprom din cauza faptului ca doar prin aceasta companie pot exporta masiv gaz.

South Stream - bani si putere pentru Rusia

De ce e important South Stream, proiectul construit de Gazprom, pentru Rusia? Din mai multe motive. Toate legate de putere si de bani. De multi, multi bani. De zeci de miliarde de euro, poate chiar sute, daca o extindem la nivelul a mai multe decenii.

Si, ca sa intelegem mai bine care e miza pentru cei care conduc Rusia, s-o punem asa. Cei care conduc Rusia sunt, in mare, cei care detin Rusia. Elita politico-economia a Rusiei e implicata in toate afacerile legate de stat si de resurse. Iar cea mai importanta dintre ele e Gazprom, cea mai mare companie energetica din lume.

Compania care reprezinta "arma" Rusiei pe plan international. Instrumentul cu ajutorul caruia influenta sa a crescut, de la trauma anilor '90, ai "Rusiei bolnave", la cea a erei Putin, a "Rusiei temute".

Compania care aduce cea mai mare contributie la avutia Rusiei. Si compania care aduce cea mai mare contributie la avutia elitei ruse. Prin pozitii bine platite, influenta si nelipsitele contracte de stat acordate de Gazprom, care baga miliarde in buzunarele celor bine conectati. Prin comparatie, "baietii destepti" din energia romaneasca sunt niste "panselute". Cu Gazprom se joaca greu.

Ca sa ne dam seama de cum stau lucrurile, sa spunem doar lucrurile astea. De cand a preluat puterea, in 2000, administratia Putin a dus o lupta nu doar pentru preluarea controlului Gazprom, ci pentru extinderea fara precedent a companiei. Ca o dovada a importantei sale, trebuie spus ca actualul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, era in acelasi timp vicepremier si presedinte al Consiliului de Administratie al Gazprom. De unde a devenit sef al statului.

Gazprom e Rusia si Rusia e Gazprom. E trei sferturi din greutatea politicii sale externe. South Stream e unul din proiectele sale. Cu care "incercuieste" sau ocoleste problematica Ucraina. Care n-o va mai putea santaja cu intreruperea gazoductelor ce trec pe teritoriul sau si, implicit, va putea sa plateasca preturi mai mari, fata de cele mentinute artificial scazute, acum. Si nu doar Ucraina.

Asta se traduce asa: profituri mai mari pentru Rusia, mana libera pentru Rusia, conexiune directa, pe mare, cu Europa centrala si de vest (tinand seama ca exista si North Stream, care ocoleste nordul Europei si leaga, direct, Rusia si Germania. Ocolind problematicele republici ex-sovietice sau ex-comuniste).

Joc in trei. Sau mai multi

Romania, Bulgaria, Rusia. Acestea sunt tarile pentru care cei 17 kilometri patrati conteaza, in primul rand. Romania joaca pentru ca trebuie sa conteze. De ce n-ar face-o? Inseamna sansa de a avea atuuri in mana, de la avantajul teritoriului propriu la un avantaj pentru o viitoare, posibila, conexiune cu South Stream.

In conditiile in care Nabucco nu se face. Sau nu e de ajuns. Sau ne-ar avantaja, din zeci de motive, si South Stream. Nu e nici de lepadat ca si "lipirea" zonelor comerciale exclusive cu Turcia, in punctul ala, reprezinta un punct strategic in plus.

Despre asta e vorba in micul nostru "diferend" cu Bulgaria.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#diferend Romania Bulgaria Rusia, #Romania Rusia South Stream, #Romania disputa Bulgaria Rusia , #politica externa