Probleme la marginea Imperiului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 22:06
8263 citiri
Probleme la marginea Imperiului (Opinii)

Americanii gasesc ca prioritatea politicilor lor in Estul Europei este sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei. Asadar, nu pe investitii, nu pe cresterea nivelului tehnologic sau pe sprijinirea cercetarii (ce prostie!), ci pe amplasarea de scuturi antiracheta cat mai aproape de granita ideologica a fostului mare imperiu sovietic.

Bazele de aparare din Polonia, Romania si Turcia trebuie sa fie plasate, totusi, in zone stabile socio-politic de unde sa reziste cat mai mult in viitor.

Argumentul Victoriei Nuland, o alta cunostinta recenta a romanilor, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si euroasiatice, este ca un grup de oligarhi din tarile de la periferia Europei au concentrat in mainile lor foarte multi bani si influenta, aproape tot ce era de inhatat, pe care le folosesc pentru a inabusi, pe scurt, democratia.

Pentru a identifica si mai bine imaginea plasmuita, secretarul de stat american afirma ca un astfel de sistem corupt vulnerabilizeaza tarile de granita in fata influentelor din exterior care "ar dori sa exercite o presiune nejustificata asupra politicilor economice, politicilor de stat si luarea deciziilor".

In concluzie, lupta anticoruptie trebuie sa devina o prioritate nationala in tarile de la periferia Uniunii Europene, pentru ca astfel centrul lumii civilizate sa fie si sa se simta in siguranta. Asta e, in mod cinic exprimat, lectia pe care americanii au invatat-o din evenimentele petrecute in ultimele luni in Ucraina si Crimeea. Pentru Romania nu exista alternativa si nimeni - niciun politician sau partid care vrea sa pastreze sanse la viitoarele alegeri - nu va indrazni sa reformuleze paradigma expusa de la Washington.

Paradoxul aici este ca, desi programul enuntat de Nuland este departe de realitatea complexa a zonei si tradeaza prea evident interesele economice si politice exclusiv americane, in cazul Romaniei implementarea unui plan Marshall al noului Razboi Rece visat de SUA in Europa de Est este in mod real necesar si binevenit.

Problema care doare insa si mai tare in toate tarile din fostul bloc comunist de la estul Europei este adancirea saraciei tot mai grava, iar asta dupa un experiment de 25 de ani de capitalism mai mult sau mai putin pe paine, in state cu o democratie mai mult sau mai putin originala.

Nici aici nu intra toate statele in aceeasi oala ideologica omogena, pentru ca saracia din Republica Moldova sau Romania nu este tocmai usor comparabila cu cea din Polonia sau Cehia, insa tocmai gradul de nemultumire si euro-scepticismul cvasi generalizate din statele UE, mai cu seama din tarile cu democratii vechi si consolidate, ar trebui sa reprezinte cel putin o ingrijorare pentru strategii de la Washington.

Una peste alta, da, ceva curatenie in jurul bazelor militare de la marginea imperiului Vestic e necesara, dar nu e nici pe departe suficienta.

Daca oligarhii locali vor fi inlocuiti de capitalisti cu gulere albe care conduc marile corporatii mondiale si care au primit bailout-uri in valoare de sute si mii de miliarde, masuri care au adancit si mai mult falia dintre bogati si saraci si-n SUA si-n UE, iar infuzia de capital la marginea imperiului se va face doar pentru a obtine si mai mult profit din zone de exploatare virgine, atunci americanii pot renunta la visul lor de pe acum. Nu se va intampla.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...