Reding: Lucrurile nu sunt perfecte in Romania, dar macar nu au mers pana la extrema

Miercuri, 29 August 2012, ora 22:38
4081 citiri
Reding: Lucrurile nu sunt perfecte in Romania, dar macar nu au mers pana la extrema

Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a declarat, intr-un interviu acordat Euronews, ca lucrurile nu sunt "perfecte" in Romania, dar cel putin nu s-a ajuns "la extrema" si considera ca UE a reusit sa blocheze "abaterile" Guvernului de la Bucuresti.

Intrebata cat de preocupata este de actualele tulburari politice din Romania, Reding a declarat: "foarte mult".

"Foarte mult, la fel si intreaga Comisie, si intregul Consiliu. Si ati vazut o reactie foarte clara. Democratia este un bun care trebuie aparat. Avem nevoie de instante independente. Nu putem desfiinta curti constitutionale. Si trebuie sa respectam ceea ce spun aceste curti", a spus Viviane Reding.

Comisarul pentru Justitie considera ca interventia UE a blocat unele "abateri" ale Guvernului de la Bucuresti.

"Cred ca s-au intamplat mult. Faptul ca CCR a putut sa dea o decizie si ca decizia sa a fost aplicata. Cred ca am blocat abaterile. Lucrurile sunt relativ bine acum, nu sunt perfecte, dar cel putin nu au mers pana la extrema", a afirmat Reding, intrebata ce poate face UE pentru a-l obliga pe premierul Victor Ponta sa-si respecte promisiunile.

"Orice democratie, indiferent ce partid politic este la Putere, trebuie sa respecte cadrul constitutional al tarii si pentru asta lucram. Sunt foarte bucuroasa sa vad ca intreaga Comisie, Consiliul de Ministri si Parlamentul European, toti si-au unit vocile si au spus nu: democratia este un bun si trebuie aparat", a subliniat Reding.

Comisarul pentru Justitie nu considera ca a fost o greseala ca tari precum Romania au fost primite in UE, dar nu crede ca Europa ar putea avea in randurile ei o dictatura.

"Europenii au luat o decizie istorica. Cand divizarea Europei s-a incheiat si cand cei care au trait sub dictatura comunista au revenit la democratie si independenta, le-am spus ca usa noastra este deschisa.

Democratia nu este o treaba usoara. Multi din vechea Europa au avut la dispozitie decenii pentru a invata cum functioneaza democratia. Unii dintre nou-veniti invata democratia din mers, de doar cativa ani. Trebuie sa-i ajutam, sa le dam o sansa. Europa este o organizatie democratica", a punctat comisarul pentru Justitie, adaugand ca in UE nu si-ar avea locul o dictatura.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...