Sa nu-i crezi pe rusi nici cand iti fac daruri (Opinii)

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 23:00

   

Sa nu-i crezi pe rusi nici cand iti fac daruri (Opinii)
Zicala de mai sus face referire in original la greci, pesemne ca un reflex al etapei fanariote a istoriei noastre, care a determinat o lipsa de apetenta si dragoste a romanilor fata de confratii lor intru ortodoxie.

Chiar Eminescu amintea ceva despre "grecoteii cu nas subtire" care ne-au (ne)fericit prin prezenta si metehnele lor timp de cateva veacuri.

Dar nu despre greci este vorba acum. Ci despre faptul ca propozitia este cumplit de adevarata cu referire la alti "greci", nemasurat mai periculosi si pagubosi in ceea ce ne priveste, tot ortodocsi si ei, care se situeaza la celelalte fruntarii ale romanitatii, pe la Soare-rasare, de acolo unde scriitorii proletcultisti credeau a sti ca ne vine lumina. Dar nu lumina, ci urgia venea mai degraba din acel spatiu, aflat atunci, ca si acum la limita a ceea ce numim civilizatia europeana.

Pana si Nicolae Ceausescu, in virtutea inteligentei sale native, asa grosiera cum era, a simtit ca n-are a se astepta la nimic bun de la muscali si a cautat de aceea s-o mai subtieze cu ei si sa se apropie, in compensatie, de oricine parea o alternativa la puterea mereu amenintatoare a acestora.

Desigur, nu facem aici vorbire de calitatile potentiale sau manifeste ale poporului rus, un popor mare si posesor de mari virtuti si aptitudini. Un popor care a excelat de-a lungul vremii la destule capitole, de la arte, la tehnologie si la ce-o mai fi.

Vorbim acum despre obstinatia imperiala a conducatorilor lor de toate soiurile si culorile. De la Petru cel Mare, la Stalin sau la actualii lideri ai rusilor. Caci legea lor, asa cum rezulta din documentul real sau apocrif numit: "Testamentul lui Petru cel Mare" este dominatia, cucerirea si expansiunea in detrimentul oricarora se intampla sa le fie vecini.

Lectia aceasta era bine invatata de romani, cel putin pana la un loc. Puseurile de iubire pentru N. Ceausescu, atatea cate au fost, s-au bazat exact pe acest lucru. La fel si simpatia pentru Antonescu si pentru alte personaje cu propensiuni rusofobe. Caci, cu exceptia unor reforme de pe vremea Regulamentelor Organice, de la vecinii de la Est am avut parte doar de rapturi teritoriale, de abuzuri, de jafuri si de tendinta permanenta de a ne subordona pe considerente de doctrine politice, religioase sau de vecinatati strategice.

Sa ne gandim (desi ne-am cam dezobisnuim sa ne mai gandim), la Basarabia, la Bucovina de Nord, la tezaur, la miile de concetateni morti in gulagurile staliniste, la foametea de dupa razboi, la deceniile de impilare si dictatura comunista, etc. Sa ne amintim, cei care mai au memorie, la teama permanenta ca vom fi invadati de tancurile sovietice, impartasind soarta altor popoare din blocul sovietic care au avut parte de asemenea delicii.

Si sa ne gandim si la sentimentul de eliberare pe care cred ca il vor fi trait multi dintre noi atunci cand am intrat sub pavaza NATO. Si printre cei care se vor fi bucurat au fost cu siguranta si multi dintre cei care acum agita o bizara flamura a anti-occidentalismului si se fac apologeti ai deschiderii spre Rasarit. Sub cuvant ca occidentalii nu au timp si resurse pentru noi, rudele sarace si atunci salvarea poate sa ne vina de la Maicuta Rusia.

Pe de o parte, este firesc sa avem relatii normale cu marea tara de la partea dreapta a hartii. Economice si de toate felurile. Este cumva si pacat ca ele au fost prea lejer abandonate intr-o vreme. Dar trebuie tinut cont ca Rusia nu e o democratie autentica. Acolo politicul si economicul se ingemaneaza. Economicul este avangarda politicului. Si a unei discrete intrari intr-o zona de influenta. Faptul ca nemtii sau nu mai stiu cine fac afaceri infloritoare cu Rusia nu trebuie sa ne deruteze. Mai avem ceva pana sa atingem statura Germaniei si a altor mari puteri.

Deci, mai cu bagare de seama in aceste raporturi! Se aude cam mult in ultima vreme si dintr-o anumita parte a politicii romanesti de ambasadori, oameni de afaceri, de capital de origine rusa. Ar fi bine ca noi, cei ce ne-am fript cu ciorba, sa suflam acum si in iaurt. Pana nu va fi prea tarziu si prea greu. Mechel stie de ce.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6107 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
AdyCa
rank 4
Mai ales dupa ce ti-au furat un tezaur de 93 tone de aur....
Asta insemna cate 5 grame de 24 de karate pentru fiecare roman, indiferent de varsta... E foarte adevarat ca "legea lor, asa cum rezulta din documentul real sau apocrif numit: "Testamentul lui Petru cel Mare" este dominatia, cucerirea si expansiunea in detrimentul oricarora se intampla sa le fie vecini." Iar noi am simtit-o cu varf si indesat, pe pielea noastra....
Utilizator sters
Cum sa fi aliat cu un asemenea popor ?!
Romania se va zbate intre viata si moarte cata vreme la Bucuresti avem politicieni rusofili.Suntem o tara mica,demolata economic dupa executarea lui Ceausescu si cu toate astea,daca politicienii de la Bucuresti ar fi intr-u totul pro occidentali,rusia nu ar avea curajul sa sufle in fata Romaniei.Ce motive am avea sa ne inchinam unei puteri precum rusia? Istoria a demonstrat-o,nici una.O tara cu o suprafata de peste 18 milioane Km patrati,unsprezece fuse orare si bogatii naturale de mii de trilioane de dolari,este condusa de partide politice si politicieni care isi ingroapa cetatenii in foamete si mzerie,iar asta au avut-o permanent.Oare sunt astea motive sa avem politicieni rusofili la Bucuresti? Desigur ca nu.Au luat tezaurul,nu-l mai dau inapoi,au luat Basarabia,Bucovina de Nord si Buceag,nu le mai restituie iar cosmarul pentru Romania se adanceste pe zii ce trece tocmai datorita politicienilor de la Bucuresti care le face jocul rusilor,patriciu,iliescu,ponta,voiculescu,tariceanu,nastase si cati altii.Le-am da rusilor nu numai tezaurul si teritoriile ce ni le-au luat cu forta,le-am da toata Romania,ne-am lipii cu ei daca ar fi o tara/natiune care ar face ceva bun pe pamantul asta.Uitati-va la mexicanii din Texas,California si toate teritoriile din sudul usa luate cu forta de americani de la Mexic,cati cer revenirea la patria mama?
Romania a dat acest tezaur spre pastrare rusiei, in 1916 parca,oricum in primul razboi mondial.Daca rusii aveau intentia sa ni-l restituie ni-l restituiau imediat dupa razboi.Ca dovada ca ei nu au avut niciodata intentia sa-l restituie,uitativa in declaratia acestui politician rus care spune ca il retin si pentru crimele ce le-a produs Romania la al doilea razboi in Basarabia, find aliati cu Hitler.Acesti rusi sunt toti un Nostradamus despre care nimeni nu a stiut pana acum,ei au retinut tezaurul dupa primul razboi prevazand ca va avea loc al doilea razboi mondial si ca Romania va fi aliata cu Hitler.O scuza mai idi-oata decat asta nici ca ar mai fi gasit.
Utilizator sters
................................NU M-AM PUTUT ABTINE!,..............
...Si nici nu o voi face!...'Cind un rus zice ca 2X2 face 4! INCEPE CALCULUL!'...Pentru orice eventualitate!...
Se stie aici, dar obama este un timpit ajuns prin mijloace deosebit de dubioase priisidinte! Cu nimic mai brav decit ceausescu de scornicesti! are acum in jur de $1 miliard pentru reclame! infringerea va fi cu atit ma i mare! daca cistiga, atunci ca si romanii, americanii i-si merita soarta! a nu se intelege ca vom muri de foame! dar prosperitatea va fi mai putin vizibila si mai putin generalizata! respectul pentru America si mai mic! asta a fost in stare sa-si ceara iertate de la musulmani pentru tot ce a facut america in lume inclusiv cea musulmana, religie diN care face parte. greu, dar istoria va dovedi ca el este cea mai mare cacialma din istoria americana, NEFIIND NASCUT AICI!
viorelratiu cincinnati oh usa
MosGerila
rank 5
Intotdeauna, in istorie, cel care detine puterea o exercita in
detrimentul celui mai slab. Bafta noastra a fost sa le stam ca un cui in coasta. Si n-eau tras-o, din noapte timpurilor, pina in prezent. Faptul ca Romania se indreapta natural spre Occident, si ca intra in marea familie europeana, este inca o sfidare la adresa imperiului rus. Un banc vechi: pe Siret pluteste un mar. Vamesul rus il intreaba pe vamesul roman: Ce facem, il impartim frateste? Nu, raspunde romanul, il impartim jumate-jumate!!! ;-)))
vector
rank 2
Incultura
Domnule Toader
Domnilor care gestionati site-ul,
Aveti , chiar in lumea virtuala in care existati e necesara o bruma de cunostinte pentru a face analize de politica interna sau externa, sau a scrie orice pentru uzul public.. Nu e admisibil ca exemple de incultura de asemenea forta sa fie publicate.
Orice elev de liceu care a facut clasa IX trebuie sa stie ca "Sa nu-i crezi pe greci nici cand iti fac daruri" nu are nici o legatura cu fanariotii .Apare in Eneida inaintasului nostru Vergiliu sau Virgil:
Timeo Danaos et dona ferentes (lat. "Mă tem de greci, chiar cand aduc daruri") Eneida (II, 49)
Sunt vorbele preotului Laocoon, care incearcă astfel să-i convingă pe troieni să nu aducă in cetate calul de lemn, Calul troian, lăsat de greci ca o pretinsă ofrandă religioasă.
Expresia si-a extins sensul: prin Danaos intelegandu-se orice dusmani in care nu trebuie să te increzi.
E vorba de cunostinte de liceu, nimic mai mult..........
Nu stiu cum va selectati colaboratorii, dar cu asemenea (in)cultura vai de analizele politice
FISCHER12
rank 5
Vector !!!!
Recunosc, grecii au aun alt tip de gandire si prin insusi esenta lor sunt altceva dar, vreau sa stiu daca in viziunea ta rusii si-au schimbat gandirea fata de anul 1916 anul cand cele 93,4 de tone de aur formate din monezi si lingouri ? Au devenit ei mai intelegatori? Vad ei situatia intr-un mod favorabil Romaniei? Ca si comportament ,rusul de rand, difera mult fata de rusul din 1914? Ce vreau sa spun eu este ca aceata inclinatie spre nimic este din gena si nu poti sa ii mai schimbi iar daca Vergiliu a scris ceva de genul amintit de tine mai sus, inseamna ca a stiut ce spune! Crezi ca arabii se vor schimba in fatarnicia lor? Niciodata !
In opinia mea titlul este bun si denota sentimentul/caracterul tipic cansih, al rusului!
RN
rank 5
Fischer12!!!!
Ce legătură are intrebarea dumneavoastră cu comentariul lui Vector?
Vector deplinge incultura cruntă a unei persoane care poartă titlul de redactor pe un site cu o audiență respectabilă, deci o persoană care s-ar presupune că are o educație cit de cit serioasă. Cind o astfel de persoană mai dă dovadă și de superficialitate (ar fi durat 30 de secunde să-și verifice afirmația referitoare la zicală) atunci situația e gravă.
Drept pentru care titlul o fi corect dar primele fraze ale articolului sint doar o dovadă de amatorism in ale culturii.
Nonpolitikon
rank 5
"Timeo Danaos et dona ferentes!", adică, Teme-te de Draci şi zi-i
"Doamne fereste!". S-o fi zis-o noi, sau fanariotul de Homer?
Nonpolitikon
rank 5
Ăsta nu-i copistu' care-a adaptat şi el ceva la un
mileniu după Iliada si Odiseea?
Te-o
rank 5
Excelent articol dle Fodor!
Daca tot il citam pe Eminescu,sa ne amintim si de celebra Doina:"vin muscalii de-a calare".
Eminescu(acest "roman absolut")cu viziunea sa geniala(din pacate s-a adeverit)considera pericolul rusesc mai mare decat cel turcesc(mai mult formal decat real,pe timpul sau)
Vorbiti de un popor "mare"!!!
Exista popoare mici?
Daca toti oamenii se nasc egali si popoarele sunt egale,indiferent de gradul lor de dezvoltare!
Vorbind de "civilizatie"amintiti-va de "civilizatul"popor german si camerele de gazare!
Cateva zeci de mari compozitori,scriitori ,inventatori etc nu creaza un popor civilizat,ci doar o cultura nationala!
Am fost recent in Rusia!
In afara superbului Sankt Petersburg(sa fim intelesi:construit de francezi si italieni,nu are nimic rusesc fiind pur occidental!!!!)la Moscova esti deja in Asia(fata de monumentele europene ale Petersburgului,Kremlinul este deja asiatic cu turle mogule ,dupa mine disgratioase).Nici cel putin nu au reusit sa rafineze "cepele"ce tin loc de domuri ,la nivelul Taj Mahalului.
Dar ceeace este frapant in Rusia este mizeria pe care o constati imediat ce iesi din Moscova si mai ales din Sankt Petersburg(contrastul este si mai mare!)
Am crezut ca situatia lamentabila a provinciei ruse exista doar in Kamciatka(Petropavlovsc este mizerabil!),dar o gasesti in imediata vecinatate a marilor orase.
Alcolismul este in floare!Soselele mizerabile.
Tineretul pare mai evoluat.
Rusia,in afara de gaze/petrol nu are ce oferi.
Daca din 2013 reusim sa devenim independenti energetic,folosind platoul Marii Negre,vom putea vorbi diferit cu statul pirat rus care a capturat tezaurul romanesc trimis in anii grei ai razboiului modial intai,la o tara "aliata"pentru a-l proteja.
Rusia nu dispune de tehnologii sau arta manageriala ca Occidentul,fiind ea insesi tributara acestuia.
Investitiile ruse se bazeaza pe capitalul acumulat din exportul de materii prime!
Nu am vazut in toata lumea produse rusesti,in timp ce chinezii au invadat magazinele de orice fel,cu marfurile lor!
Ce cauta cripto-comunistii prin curtile rusesti?
Pur si simplu modele de distrugere a statului de drept si transformarea Romaniei in stat "putinist".
Un aflux de capital rusesc,i-ar ajuta la aservirea tarii.Teo
DIANAD
rank 5
"Nu ne vindem tara" ci o facem cadou rusilor,
Am mai facut-o si o facem din nou ca sa il putem imbalsama pe tov. Iliescu si sa ii aducem ode dupa moarte tarzie.
FISCHER12
rank 5
Fatarnicia 'ursului'' !
Daca e sa abordez caracterul rusului in general [exceptand partea de stiinta/tehnica desi, o parte adjudecata prin spionaj industrial] pot sa spun cu mana pe inima ca este unul ce implica prosia si nevinovatia! Adica sunt fara prea multe scoli de unde si inocenta in gandire! Sunt fatarnici si batjocoritori ! Sa nu uitam ce au facut in ww2 cand despicau femeile gravide si iti luau porcul din cotet ! Fortat! Ca o imagine, nemtii il plateau... ! Dar din nascarea lor/din gena lor, ei sunt niste neciopliti in care nu poti sa ai incredere la niciun nivel! Nu stiu daca grecii sunt fatarnici ca popor[eu nu cred] dar cu siguranta rusii, arabii plus persanii [arienii], indienii, albanezii , sunt popoare fatarnice in care nu poti sa ai incredere! Daca as fi intrebat despre romani ce as zice? Cred in romanul din rural care se roaga Dumnezeului vesnic dar cat despre cel de la oras care s-a emancipat si scuipa dintr-un Mercedes de E 100 000 furaaat,sau comit fel de fel de acte anormale in lume ,nu am incredere! Sunt aceiasi fatarnici!
Am in schimb incredere in norvegieni, danezi, americani, finlandezi.....! Adica dumitale ai E 500 si avnd incredere in mine ma rogi sa ii pastrez pana trece razboiul apoi, eu refuz sa iti dau inapoi banii doar pentru ca eu sunt mai tare si nu ma poti invinge? Pai am eu caracter? Mai mult , rusii spun ca subiectul este inchis! Bravo natiune ruseasca , halal sa-ti fie!
Deci , eu nu ii cred pe rusi [si pe cei din sleatha lor] nici cand dorm ! Mi-e scarba de ei! Punct!
iBay
rank 5
etete!!!
da´ pe voi cin´ vă crede??!!!de parcă ar fi o democrație autentică in Romania!!!pe deasupra și snobi.nu trebuie decat să răsfoiești titlurile din presa internațională ca să vezi cată incredere oferiți.
Utilizator sters
Sa ne spuna colegii,intelectualii
..din cite stiu eu,zicala"sa nu-i crezi pe greci nici cind iti fac daruri"n-are nici o legatura cu fanariotii,ci cu timpuri mult mai vechi.Am impresia ca se refera la calul troian,sau ceva de pe vremea romanilor...sa ne spuna cine stie exact,n-am chef de gogaluit
Mihai Moldoveanu
rank 1
Timeo Danaos et dona ferentes
Da, Travis, ai dreptate, dar nu pe Google trebuie sa afli raspunsul ci in operele homerice. Versiunea originala a maximei este cea de sus si este atribuita lui Laocoon, care vroia sa-i convinga pe troieni sa nu bage in cetate calul de lemn al aheilor. Autorul articolului, daca nu l-a citit pe Homer pe vremea gimnaziului, ar fi putut intr-adevar sa-l consulte pe amicul erudit Google.
Nonpolitikon
rank 5
Lăsând de-o parte manualul de clasa a IX-a, din
cate-mi amintesc din ce-mi citea mama pe vremea cand eu nu stiam incă, cea care s-a opus aducerii Calului in Cetate a fost Cassandra.
Utilizator sters
gisello
Pe unde esti prietene??
Utilizator sters
zoaie escremente.com scursorile securitatzii pdl-iste.....
este ceva normal ca indivizi"cu cerebelul odihnit"din lipsa de materie cenusie incarcata cu informatzie,sa bata toata ziua apa-n piua pe rusi din ofuscare ca v-ua vamuit din toate pozitziile,ih,ih,ih,ih,ih,....si va vor vamui pt ca este si chestie de rasa......ih,ih,ih,ih,...
srelu
rank 5
Parerea mea (1)
Ai scris un articol in care sari ametitor de la o extrema la alta.

Rusia, ca orice mare putere, a avut de-a lungul istoriei tendinte expansioniste. Nu a fost singura care a facut asa ceva, celelalte mari puteri, cu exceptia Chinei, au o bogata activitate in acest sens. Ceilalti au fost mult mai rai. Au exterminat populatii intregi pentru a pune mana pe teritoriile si resursele lor. I-au masacrat si torturat pentru a le impune alta religie. I-au luat in sclavie. Rusii n-au facut niciodata asa ceva. Numai ca noi, fiind in umbra Rusiei, pe ei i-am simtit pe pielea noastra. Dar altii nu sunt cu nimic mai breji, dimpotriva.

URSS este singurul imperiu din toata istoria omenirii care s-a dezmembrat singur, de buna voie si nesilit de nimeni. Toti cei care au vrut sa se retraga din URSS au putut sa o faca. Toate tarile socialiste din lagarul sovietic au fost ajutate sa scape de regimurile comuniste. URSS ni i-a adus pe comunisti pe cap dar tot ea ne-a scapat de ei. Asta nu ii absolva de vina in totalitate dar este in mod clar o circunstanta atenuanta. De la caderea comunismului Rusia nu a mai ocupat nicio palma de pamant strain, liderii de azi ai Rusiei nu pot fi bagati in aceeasi oala cu liderii din trecut.

Sa nu confundam Rusia cu URSS, ea nu era decat o parte a imperiului. De altfel, Stalin, omul care ne-a adus toate relele, nu a fost rus ci georgian. El este responsabilul pentru tot ce am indurat. Culmea, nu noi suntem cei mai indreptatiti sa il blamam ci rusii. Noi am indurat multe din cauza lui dar rusii au indurat incomparabil mai multe. Rusii au fost la randul lor victimele lui Stalin. Nu prea reusesc sa inteleg de ce romanii, in loc sa blameze criminalul, blameaza victimele sale. Asta este de parca altii ne-ar blama pe noi pentru ce ne-a facut Ceausescu.

"...de la vecinii de la Est am avut parte doar de rapturi teritoriale..."
Cred ca aveti memoria cam scurta. Datorita lui Gorbaciov astazi nu mai scandam "Ceausescu - PCR". Tot Gorbaciov, ca si Eltin de altfel, sunt cei care i-au intors cuurul lui Iliescu atunci cand acesta a aparut in genunchi in fata lor. Altfel, in ultimii 22 de ani am fi scandat "Ilescu - FSN" iar dumneata n-ai fi avut calculator si acces la internet ca sa poti scrie ocrice iti trece prin cap.

Tot "vecinii de la Est" sunt cei care ne-au oferit independenta luandu-i pe turci de pe capul nostru. I-au alungat pe turci si au plecat fara sa ceara nimic in schimb, lasandu-ne o tara independenta. Altii, de pilda kurzii si armenii, nu au avut norocul unor prieteni puternici. Nici pana azi nu si-au redobandit teritoriile cucerite de turci. Armenii au trecut printr-un genocid care a lasat putini supravietuitori iar pe kurzi i-a rezolvat "generosul" Occident punandu-i pe lista celor mai cautati teroristi. Daca noi am fost scutiti de asa ceva, ar trebui sa spuneti "spasiva" ("multumesc" in ruseste).
srelu
rank 5
Parerea mea (2)
Pentru teritoriile romanesti luate cu japca, Stalin e in mod indiscutabil principalul vinovat. Numai ca vremurile acelea au apus de mult, "lacoma" Rusie a renuntat la toate acele teritorii, nesilita de nimeni. Daca ele nu au revenit la patria mama e din cauza lui Antonescu care a ingrozit pe toata lumea cu masacrele pe care le-a ordonat. Din cauza lui fug toti moldovenii de noi ca de ciuma. E foarte convenabil sa spui ca intotdeauna altii sunt de vina. Nu-i blamati pe rusi, vina ne apartine in totalitate.

Cu tezaurul, rusii au comis in mod clar hentz in careu. Acesta este singurul repros cu adevarat indreptatit pe care li-l putem face. Au tradat increderea noastra, si-au incalcat propriile angajamente, au incalcat dreptul international. Nu au absolut nicio scuza. Colac peste pupaza, nici liderii nostri nu sunt preocupati de aceasta problema, desi ar trebui sa fie una din preocuparile oricarei guvernari, indiferent de culoarea politica. Pana una, alta, rusii pot spune senini "daca nu le pasa romanilor, de ce ne-ar pasa noua?"

Romania ar trebui sa depuna eforturi pentru a face cunoscute si recunoscute pe plan international aspiratiile romanesti pentru redobandirea tezaurului. Chiar ar putea bloca intelegerile dintre UE si Rusia spunand "n-are niciun rost sa semnam intelegeri cu Rusia din moment ce ei oricum nu-si onoreaza semnaturile".

In rest, intrebarea "Sa ne indreptam spre Est sau spre Vest?" este de-a dreptul sutpida, trebuie sa fim in relatii bune cu toata lumea. Mielul cuminte suge de la doua oi. Relatiile bune cu Rusia nu exclud relatii bune cu SUA.
Utilizator sters
Interesanta parere
Stima.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor