Ziare.com

Ce urmeaza dupa COVID-19: Cum vor rezista statele si economiile. Ce lideri politici au de castigat Interviu

de Magda Gradinaru
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 13:49

   

Ce urmeaza dupa COVID-19: Cum vor rezista statele si economiile. Ce lideri politici au de castigat Interviu
Democratiile liberale sunt mai putin vulnerabile la socuri decat regimurile autoritare si ar putea iesi intarite din aceasta criza cauzata de pandemie, chiar daca costurile economice se vor aduna. Daca insa Romania va urma un drum distinct, va fi tocmai din cauza deficitului de democratie si a neincrederii in institutii.

Soarta acestui ciclu istoric este legata insa nu atat de gesticulatia Chinei, care vrea sa rescrie istoria responsabilitatii sale in catastrofa actuala, cat de capacitatea SUA de a iesi cu bine din aceasta stranie oprire globala a timpului, a mondializarii, a perpetuei accelerari in care traiam cu totii, spune profesorul Alexandru Gussi, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Titlul unei carti pe care o coordonati impreuna cu Armand Gosu e "Democratia sub asediu". As vrea sa pornim de la acest titlu. Se aude tot mai des teza aceasta, ca democratia insasi este percilitata de criza declansata de pandemie. Vi se pare o teza intemeiata? E un asediu si asupra democratiei?

Inainte de a va raspunde direct la intrebare vreau sa amintesc ca suntem inca departe de momentul in care putem cunoaste principalele consecinte ale actualei crize, e ca o explozie cu incetinitorul despre care nu stim nici cand se va termina si nici cum se va termina.

Deci nu stim nici masura catastrofei, ceea ce e in sine un motiv de angoasa. E o criza fara precedent nu prin gravitate, deocamdata, ci prin raspandire si impredictibilitate. De fapt, nu e o singura criza, nu e o singura epidemie, sunt o multitudine de epidemii si de crize subsecvente petrecute simultan.

Pe acest nisip miscator nu putem avea decat ipoteze de lucru si concluzii foarte partiale. In acest spirit, trebuie vazuta si problematica discutiei in jurul democratiei. E evident ca orice razboi, fie si unul intr-un sens metaforic, are profitorii lui potentiali, inclusiv cei care incearca sa promoveze diverse agende ideologice, e deci un moment propice pentru catastrofisti, apocaliptici, utopici, anarhisti, revolutionari si nihilisti de tot felul.

Democratiile liberale sunt mai putin vulnerabile la socuri, in special la cele venite din exterior, cum este si actuala pandemie de Corona-19. Efectul e mai degraba de a uni societatea si de a intari increderea in institutii. Este ceea ce ne spun si sondajele de opinie efectuate in ultimul timp in majoritatea democratiilor occidentale.

Iar daca in Romania lucrurile nu vor avea o evolutie similara asta nu e din cauza democratiei, ci din cauza unui cronic deficit democratic. Un deficit care intretine neincrederea intre oameni si in institutii.

O prima masura de protectie a statelor contra pandemiei a fost inchiderea granitelor. Ce va inseamna asta pe termen lung? Exista consecinte, de tipul unor nationalisme mai puternice sau e hazardat sa spunem asta?

Cand analizam situatia actuala trebuie sa punem accentul pe dimensiunea ei exceptionala: atat inchiderea granitelor, cat si inchiderea persoanelor in case sunt temporare, de altfel si partiale. In plus, gestionarea crizei a revenit autoritatilor nationale care practic nici nu puteau sa nu treaca prin aceasta etapa, deci nu a tinut de natura ideologica a celor care exercitau puterea, chiar daca unele stereotipuri mediatice au lasat sa se inteleaga asta.

Nationalismul poate insa veni din alta directie: simultaneitatea crizelor de care vorbeam a lasat pe planul doi aproape orice forma de solidaritate. Este ceea ce au resimtit si au denuntat o mare parte din mass-media din Italia.

Cazul romanesc este si mai interesant: cei reveniti din diaspora au fost transformati, cu vizibil zel, in noii ciumati. Aceasta este o tipica mostenire a nationalismului comunist care avea in codul sau genetic lupta de clasa. Iata ca s-a gasit o noua clasa de romani suspecti. Aici vedem cum frica colectiva bine intretinuta bate solidaritatea nu numai nationala, ci si umana.

Exista lideri politici care si-au consolidat autoritatea, pe fondul acestei pandemii: Benjamin Netanyahu, in Israel, Viktor Orban, in Ungaria. Sunt frica si anxietatea sociale un capital pentru liderii autoritari?

Nu cred ca e bine sa generalizam cazuri particulare si mai trebuie sa nu uitam ca ce pare acum consolidare peste trei luni poate deveni un inceput al sfarsitului unor lideri.

Nu cred ca actuala criza va contrazice o regula istorica mai larga: nu regimurile democratice, ci cele nedemocratice, autoritare si totalitare, sunt in pericol sa se prabuseasca in urma unei catastrofe naturale sau a unei crize economice de proportii.

Societatile democratice isi mobilizeaza resursele si devin solidare cu statul, in regimurile nedemocratice societatile se revolta impotriva statului. Vom vedea cine va incerca sa prelungeasca in mod nejustificat anumite interdictii si suprimari de libertati. Dar acestea pentru un regim fie si semi-democratic sunt semne de slabiciune, nu de forta.

O alta tema desprinsa din criza pe care o traverseaza lumea este aceea a Uniunii Europene. Desi institutiile UE folosesc in permenta cuvantul solidaritate, e denuntata tocmai lipsa de unitate a UE in aceasta criza. Cum apreciati comportamentul, deciziile si pozitionarea institutiilor si liderilor UE?

Pe termen scurt e usor, prea usor, de dezvoltat o critica a UE, pe termen ceva mai lung aceeasi UE va fi cu siguranta decisiva pentru a depasi consecintele actualei crize. Analiza actiunii Uniunii Europeane trebuie pusa in dubla perspectiva a masurii in care avea mijloacele institutionale pentru a reactiona mai bine si a masurii in care responsabilii nationali au parut in prima faza coplesiti de responsabilitatile fata de cei care i-au ales, deci au neglijat dimensiunea necesarei solidaritati europene.

Partial am depasit aceasta etapa initiala. E insa evident ca euroscepticii vor argumenta in sensul agoniei UE in forma actuala, pe cand federalistii vor vedea o noua dovada a necesitatii intaririi institutiilor europene. Cred ca ambii au in felul lor dreptate, dar din aceasta dilema nu se poate iesi decat prin dureroase decizii politice: fie mai putini membri intr-un nucleu dur federal, fie o reforma radicala a institutiilor europene.

Actuala criza a bulversat prioritatile, a reintarit rolul statelor nationale si a facut si mai improbabila o reforma a UE, inclusiv pentru ca nu exista o sustinere electorala pentru niciuna dintre variante.

Dincolo de liderii poltici care par a folosi oportun contextul pentru a-si consolida autoritatea, este acesta un teren fertil pentru curente populiste?

Populismul e utopia implicita. In acest orizont se situeaza nu numai populismul politic, ci orice discurs intelectual sau mediatic care pleaca de la asteptari nerealiste. Cei care stau pe margine prin definitie stiu ei mai bine, faceau ei mai bine. Usor de spus pentru ca e nedemonstrabil, chiar daca cateodata poate fi adevarat.

Toate partidele de opozitie sunt in fata unei alegeri dificile: sa critice deschis actiunea institutiilor statului, prin asta sa contribuie la o mai dificila gestionare a crizei, sau sa joace cartea unitatii nationale, a responsabilitatii. Eficacitatea unei variante sau a alteia depinde de context.

In unele culturi politice exista un reflex al increderii in autoritati. In cazul romanesc nu e asa, in plus este, totusi, un an electoral, ceea ce a tulburat rezonabilitatea multora.

S-a vorbit de multe ori in trecut despre guverne de uniune nationala, privind la atmosfera generala creata in Romania, cred ca acum chiar ar fi momentul. Pentru asta ar fi suficienta o simpla remaniere guvernamentala care ar trece prin Parlament si prin care sa poata intra in Executiv acei lideri care acum pretind ca au solutii.

Fragilitatea generala a institutiilor statului si a sistemului de sanatate in special cred ca nu pot fi suplinite durabil prin actuala accentuare a dimensiunii militare. O solutie politica negociata a devenit necesara.

Sunt efecte previzibile asupra raportului de forte intre state? Vedem ca Germania gestioneaza mai bine pandemia, pe cand Italia si Franta traiesc adevarate drame nationale.

Nu sunt foarte bine plasat pentru a raspunde la o astfel de intrebare, pot numai observa ca, la fel ca in problema discutiilor din jurul modelului democratiilor liberale si populismului, problema evolutiei acestui raport de forte nu e schimbata radical de pandemia cu COVID-19, dar anumite tendinte pot fi accelerate, altele intarziate.

Actuala mondializare, caci au fost mai multe, e in mod definitoriu una legata de puterea SUA. Putem risca sa spunem ca soarta acestui ciclu istoric este legata nu atat de gesticulatia Chinei, care vrea sa rescrie istoria responsabilitatii sale in catastrofa actuala, cat de capacitatea SUA de a iesi cu bine din aceasta stranie oprire globala a timpului, a mondializarii, a perpetuei accelerari in care traiam cu totii.

La nivel european este deocamdata evident ca modelul german, azi la nivel sanitar si politic-institutional, a dat o noua si impresionanta proba de soliditate. Dar asta nu face decat sa reaminteasca discrepantele intre performantele statelor europene.

In general, in astfel de crize, formele nu mai pot ascunde fondul. Iar soliditatea unora pune si mai dureros problema fragilitatii altora.

Va urma probabil o criza economica, nu ii stim proportiile. Cum arata pregatirea pentru perioada post-pandemie? Sunt state mai expuse si altele mai pregatite?

Paradoxul actualei crize e ca la scara istoriei nu e o catastrofa absoluta, dar riscurile pe care le-am luat global sunt ca si cum am fi dorit sa evitam o catastrofa ultima. Avem un sistem economic optimizat, integrat, cu organizatii si state interdependente, repornirea lui rapida e vitala pentru intregul sistem.

De durata si de modalitatea iesirii va depinde si numarul victimelor: firme, institutii, regimuri, poate chiar state. Uitam ca si acestea din urma sunt muritoare.

Deocamdata trebuie spus ca omenirea a luat o pauza pe care o traieste in general cu mult calm si demnitate. Pentru a vedea asta cu luciditate trebuie sa intelegem masura in care contra-exemplele mediatice sunt anecdotice, pe cand adevarul civilizational al unei lumi care a acceptat aceasta stranie pauza e unul impresionant. Totul era infinit mai greu daca nu eram deja virtualizati.

In fond lumea nu s-a oprit, stand in fata ecranului ramanem aproape unii de altii, consumam, comunicam, unii sunt chiar la fel de productivi ca intr-o perioada normala. Promisiunea revenirii grabnice la normalitate e insa principalul motor al acestei anormalitati general acceptate.

Repornirea nu va putea fi perfect pregatita, va presupune iar aproximari, vor fi victime. Ea nu va fi simplul rezultat al unei succesiuni de decizii politice sau a unei strategii sanitare, nu va fi nici ca o celebrare a unei victorii intr-un razboi, ci va fi fortata de necesitatile economice si sociale.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
51 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Draga doamna,

tot interviul pleaca de la o premisa falsa: democratia nu e egala cu globalaizarea decat in visurile unor autocrati (Putin, Erdogan, Orban, Ti-omping asta si altii asisderea).
Din toata tevatura, EU trebuie sa-si regandeasca structura si bazele plecand de la principiile pietei comune pana la constitutia europeana bazata pe filozofia iudeo-crestina a popoarelor ce o alcatuiesc. Fantasmagoriile conspirationiste favorizeaza tocmai acele forte ostile unei democratii reale (vezi lipsa transparentei decizionale si factice) favorizand globalismul ostil oricarei forme de identitate sau suveranitate.
Probabila criza economica va reaseza lumea pe niste baze noi care, mi-ar place sa cred, va avea in centru individul si nevoile lui, materiale sau spirituale, dincolo de faptul ca planeta nu poate sustine o populatie imbatranita si supranumerala.
Dar natura isi urmeaza regulile ei caci, vorba poetului,
"Nu cerceta aceste legi, Că esti nebun cand le-ntelegi!"

 

Ce urmeaza dupa COVID-19.... urmeaza covid-20

ce urmeaza dupa mosgerila turnatorul nr1 ? urmeaza LUPTAdeCLASA , MacGigi,Constant , dia_CH, Craciun ...si alte zeci multe zeci de nikuri de impostor

 

De unde pana unde culpa Chinei? Doar pentru ca a inceput acolo?

Da' cine-a plantat-o doamna Jitareanu? Sau asta-i secret, c-asa s-a comandat de la centru!?

De jocurile militare internationale din Octombrie 2019 din Wuhan nicio vorba. De faptul ca pacientul zero a fost un militar american, nicio vorba. De testele cu gaz sarin din Afganistan care, printr-un accident au contaminat niste soldati americani - unii dintre ei prezenti la jocurile militare de la Wuhan, iarasi nicio vorba.

Pai asa, e usor de aratat cu degetul si acuzat nonsalant precum ca ar fi culpa Chinei.

P.S. Ca acest eveniment a generat o reactie incredibila (chiar daca nedemocratica) a Chinei, pentru a stopa o epidemie (nicidecum o pandemie), este alta poveste. Ca au reusit sa treaca peste ea si acum sa fie singura tara functionala este, iarasi, alta poveste. Numai ca acestea sunt de fapt faptele care genereaza samburele concluziei cu care incepeti articolul, chiar din titlu (tendentios).

P.S.2 Oare cand un jurnalism adevarat? In Romania, poate niciodata.

 
 

17 martie 2020

"Boris Johhnson, artizanul Brexitului solicitat si obtinut de Londra, a avut din nou o abordare surprinzătoare atunci cand a venit vorba despre măsurile pe care le va lua cabinetul pe care il conduce.

Cu prim-ministrul său care a propus selectia naturală ca solutie la coronavirus. Să se imunizeze, a ordonat. 60 la sută din populatie se va imbolnăvi. Cine va avea varsta si puterea de a supravietui, va continua; bătranii, cei afectati de alte patologii, cei slabi ..."

Omul e doar o trompeta

Deja am vazut in mai multe locuri propaganda asta obosita.

China a ascuns date critice catre OMS, si-a arestat doctorii care au avertizat asupra situatiei grave in decembrie 2019 (primul doctor care a fost fortat sa dea dezmintire a si murit intre timp, China zice ca de covid19), a mintit OMS in ianuarie ca are dovezi clare ca virusul nu se transmite de la om la om si a permis ca 5 milioane de oameni sa plece oriunde in lume din regiunea Wuhan, inainte de a inchide regiunea. Si, tot mai rau, refuza de zeci de ani de zile sa inchide pietele in care se vinde orice fel de carne, inclusiv de animale salbatice, asa numitele "piete umede"

Iar acum vinde povesti fantasmagorice cu biclista americana ce a contaminat Wuhanul, cu felul extraordinar in care au terminat ei criza si in ajutorul fabulos pe care il dau lumii.

 

si cum vrei tu....

sa-i pedepsesti.
nu mai cumperi chilotzi de la ei , umbli commando?
nu uita un lucru daca china taie importul de produse agricole , fermierii americani intra in faliment.si cate mai sunt.
economia chinei si a US sunt complementare nu pot supravietzui independent.
ce dr'aq suntetzi asa incuiatzi?

Link-uri, nene, link-uri.

Care sa demonstreze ce zici tu: si anume, ca "China este absolut vinovata de aceasta tragedie!
Ca de dat din gura...e obisnuinta romanului. Ca d-aia a evoluat precum tu si al de mai sus de tine. In jos.

Chinezii recicleaza tot: oase, resturi, sosuri etc

Dupa ce dau cu matura prin restaurant, toarna farasul in cazanul clocotit si au facut de-o supa pentru tantalai. De aruncat arunca doar cartoane si plastice. Uleiul ras-folosit e filtrat si reciclat in pui sau porc pané dulce. Oasele si zgarciurile sunt macinate si folosite in sosuri. Toate resturile de legume sunt bagate in rulouri sau galuste.

 

"De aruncat arunca doar cartoane si plastice. "

AKA chinezii daca nu stiatzi, asta dupa betonul lui jiji-kk

Fix de cartoane si peturi n-au nevoie dupa capatzana ta!!!
Mare-i lumea si plina de bentonisti he he heeee.

 

 

Ciudat.

Ciudat fel de a gandi despre responsabilitatea Chinei.
Ce ar fi trebuit sa faca China?.Sa impuna masuri preventive in restul lumii?.Nu se poate si cine ar fi acceptat?.
Pana una-alta China a luat masuri locale eficiente si a reusit sa opreasca molima.
Celelalte tari stiau ce se intampla in China si au avut timp mai lung pentru a lua masuri.Nu le-au luat.Senmale ca epidemia ar putea deveni pandemie au fost din abundenta.
Unde-i vina Chinei?.Puteau "impune" masuri in alte tari?.Dictatura comunista!.
Responsabilitatea apartine liderilor si organismelor competente din fiecare tara.

 

Culpa nu fost in dictionarul comunist decat

acuzand pe altii. Pentru cei ce vad ca nu si aduc aminte. China trebuia sa primeasca visurologii americani si europeni din decembrie cand rhantul a atins tavanul in primul rand. Vad ca toata planeta inclusiv astia cu politica de acasa acuza US ca nu sa prgatit... de ce cum? se vorbeste de teste de parca ele se faceau la comanda si cat ai bate din palme iar mos tagarta este surprins de cum actioneaza us? ihh ? nu era Trump ala care cumpara marele vaccin nemtesc acum 2 saptamani si mai ales cel care deturna ventilatoare imaginare spre america dinspre aceiasi Germanie?Domnilor UE a rechizitionat tot ce a avut pe rand fara sa se uite inspre Italia si voi mai indrazniti sa vorbiti de america?

RonnyR.

Gandeste."China trebuia sa primeasca virusologi Americani si Europeni".....Pentru ce?.Erau mai inteligenti si mai competenti?.Ce-i impiedica sa-si arate inteligenta si competenta ACUM.Acum dupa ce au avut destul timp sa cunoasca situatia.Ce masuri eficiente,mai eficiente decat au luat Chinezii,ia si ce rezultate au?.
Parerea mea este ca s-a actionat POLITIC mai mult decat sa-i lase pe specialisti sa-si faca treaba.
Chinezii s-au descurcat repede si eficient.Acum ei ofera ajutor profesional si material.Si pentru asta sunt "voci" care-i acuza de propaganda!.
Nu toti care vedem situatia suntem "ignoranti" si ne uitam doar intr-o parte.

am promis sa te evit cit mai mult, dar...

trebuie sa apreciez ca in sfirsit ai inceput "sa-ti tragi capul pe masa", nu pe sub, ca de obicei...
ai dreptate cu "virusologii" occidentali, numai ca daca Bozo nu desfiinta echipa de "virusologi" care se ocupa de monitorizarea si consilierea tarilor expuse din asia si africa exact....cu citeva luni de la aparitia covidului, poate alfel se scria istoria acum...posibil sa nu fi fost expunerea asta mondiala....dar ce sa-i faci daca nu i-au mai ajuns banii pentru miliardarii lui si a trebuit sa taie de undeva....si de mentionat ca echipele astea erau, daca nu ma insel, in actiune inca de pe vremea lui bushulica...iar contributia lor medicala la detectarea virusurilor si pandemiilor in ultimii 12 ani a fost cruciala...dar asta e alta poveste...

al doilea lucru pentru care iti multumesc ca l-ai pomenit este: "Culpa nu fost in dictionarul comunist decat acuzand pe altii"...intr-adevar, urmarind "cintarea americii" din fiecare seara (aka Bozo press briefings), iti dai seama ca omul asta nu-si asuma nici o responsabilitate pentru nimic...si da vina pe toti mai putin pe el pentru orice neimplinire...a ajuns pina acolo ca a spus ca a fost vina lui obama ca i-a lasat testere nefunctionale, de parca ar fi existat testere pentru covid pe vremea aia...

inca odata, ma bucur ca ai inceput sa vezi lucrurile drept....aiurea, glumesc acum, n-as vrea sa te dea afara astia de la ferma de troli...

E vorba de igiena alimentara

Cand ai pietele pline de animale salbatice sau "necomestibile" (caini, pisici, sobolani) pentru restul lumii, cand canalele de deversare din orase sunt utilizate pentru irigatii, cand toate restaurantele si producatorii de alimente contrafac in draci produse naturale, tu China ai o respoinsabilitate majora. Iar cand ai asemenea densitate populationala, trebuie sa iei masuri de protectie sanitara exceptionale. Cum sa nu explodeze bombele biologice an de an?

In primul rand trebuiau sa nu minta

Sa nu isi aresteze doctorii care avertizau asupra unei pneumonii severe ce aparea inca din decembrie 2019 (procipalul avertizor a fost arestat, pus sa dea dezmintiri, apoi eliberat, apoi a murit de Covid19, vai, ce intamplare!)

Sa dea rapoarte corecte catre OMS, nu sa minta ca au ei dovezi ca virusul nu se transmite intre oameni, asa cum au facut la inceputul lunii ianuarie 2020 (rezultatul? OMS a dat primul avertisment serios abia pe 30 ianuarie 2020)

Sa inchide la timp regiunea Wuhan. Au permis practic ca 5 milioane de oameni sa plece oriunde in lumea asta, inainte de inchiderea regiunii.

Si sa intra naibii odata in lumea civilizata si sa inchida pietele umede, in care se vand animale salbatice, de la serpi si sobolani si pana la lilieci si pangolini. De acolo or sa tot porneasca epidemii cu virusi care fac trecerea de la regnul animal la om.

Ca e prea mult sa ii cerem sa lase si propaganda de doi bani pe care o face zilele astea.

Unele articole au un titlu atat de bun, incat devine aproape inutil

sa-l mai citesti :)))

"Sa nu ne uitam la cum vrea China sa-si rescrie culpa, ci la capacitatea SUA si a UE de a iesi cu bine din catastrofa".

Recunosc ca modelul american ma lasa de marmura. Traiesc in Europa, deci asta ma intereseaza infinit mai mult. Asta nu inseamna ca nu doresc ca Occidentul (in intregime) sa nu iasa cat mai rapid din aceasta pandemie CHINEZEASCA!

 
 

Brainwashing rusesc

Atac mitocanesc cu RATATULE.

Pentru luptatorul de SUMO cu doua clase:

In RSS Gacauzia carantina a fost ridicata si mezelariile si-au reinceput activitatea. Cele care nu si-au revenit din criza s-au reprofilat pe muraturi!

erata pentru postarea de la 02:48:

in loc de:
"cu citeva luni de la aparitia covidului,"
a se citi:
"cu citeva luni inainte de aparitia covidului,"
mea culpa...

Pinguin ... mai greseseste omul

am zis intodeauna ca tu ești TDS și de pe banchiza așa ca ințeleg... și de acum incolo jur , ca voi face discriminare intre Canedezia vs Alberta și Saskatchewan deoarece ei impreuna cu indienii voștri ințeleg ce se intampla in North America!

Geaba freci organismu cu apa si sapun daca restul colcaie de

carcalaci.
Cand tz-ai dezinfectat ultima data tastatura?
Cand ai avut de-a face ultima data cu matusa Tamara?

Atacuri mitocanesti, stil Sputnik.

.

Multi trolli cu zeci si zeci de conturi ca acest

Luptator fara clase .....ce scrie numai cate doua trei cuvinte

capacitatea SUA...

este capacitatea borfasului care confisca si fura echipamente medicale destinate altora noaptea trecuta ca hotzii cand au oprit la granitza cu canada un transport de 3 milioane de mastzi de la 3M.
reputatzia acestor talambi va fi rau sifonata cand va trece aceasta pandemie.

 

Bai, tata: de ce Canada nu-si produce masti?

Poate nu ai aflat ce se intampla in SUA?! Cum dreakk sa le mai dea masti canadienilor? Le mor oamenii pe strazi ca mustele si tu vrei sa fie gentlemani? A zis Marele Portocaliu ca la 200.000 de morti o sa rada de fericire. Pai, in Vietnam, au pierdut vreo 40.000 in 12 ani.

Toate tarile lumii isi trag presul de sub picioare pentru o masca, o manusa si un covrig, iar Canada asteapta ca americanii sa le livreze masti conform contractelor?

un comentariu de tipul dragnea+olguta+ciolacu

spune-le celor de la psd sa-ti dea carnet de membru
si,ca bonus,o ciorba de...guvid :)))

ce ai impotriva lui trump,ti-a luat trotineta ?

Pinguin șef iarăși aberezi ...

Ce măști ce 3 milioane ești cu capul ? Tu ai vre o idee cam ce inseamnă 3 milioane de măști ? La granița cu Canada probabil ca șoferul era cia și insoțitorul Fbi Și Trump le a cumpărat cu 2 miliarde de dolari ? Hahaha .
https://www.google.com/amp/s/www.politico.com/amp/news/2020/04/03/3m-warns-of-white-house-order-to-stop-exporting-masks-to-canada-163060
Sau e vorba de asta .. care dupa legea americană trebuiesc sa vina acasă mai intai și va dam și vouă dacă numai e nevoie ca voi și așa aveți relații de prietenie cu marele popor de la răsărit in spatele nostru pentru 2 dolari mai găuriți in plus !

 

Pinguin șef ...

Sti ce e Funny ? Ca 3 M zice ca nu ! dar guvernul vostru și al nemților ne lucrează pe la spate prin brokeri și interpuși , ceea ce a făcut de atata amar de ani !

 

Cand pinguinul pune kpk ...

Virusologii americani și europeni sunt mai prejos decat cei chinezi .. :))) ceea mai tare desii nu e cazul :(((
Economia Americii cu a Chinei este complementara :))) nu știu dacă poți curma foamea cu chiloți .. :))
Voi trebuie sa fiti frați dacă credeți ca vreodată poporul asta o sa fie ingenuncheat .. Sti cum e decat sa trăiești in genunchi mai bine mori liber !!! :)))

 
 

Vacarii din Texas

Vor rămane vrei nu vrei .. și din păcate nu vei apuca sa mănanci steak ul ăla adevărat .. niciodată ! Eu doresc măcar copiilor tai sa apuce ziua aia ! Sunt de fapt sigur de asta .

Lumea nu va mai fi la fel dupa ce se va incetini raspindirea

momentana a acestui virus ,dar nu va disparea spre toaman iarna va incepe din nou . Lumea ocidentala nu pote sa eie in serios informatile care vin din China care este cotrolata de partidul Comunist al ei .Pina si astazi afiseaza niste cifre inreale cu realitatea si oricit de restrictiv este regimul deacolo totusi numarul este mult sub cel adevarat si se vedere clar in reversul ocidentul la pandemia asta .Daca China ar fi anuntat la timp , pote si doar pote, masurile puteau fi luate in serios din timp si evitam atitea viti omenisi distruse . Da restrictile care sau pus acolo nu se pot intrufel face in lumea libera dar sa nu uitam ca in unele state europe si americane se gaseste artmata pe starada si sint amezi uturatore.Totusi nu vreau sa ma opresc aicea doar la arata cu degetul . Urmeaza celputin 2 ani de chin major din tote puctele de vedere sanatae si economic.Vedem clar inpactul economic in fiecare tara acum cind vorbim de citeva sapataminI ( vreo 2 luni ) si nu stiu ce masuri se mai pot lua in iarna care vine . Unele industri vor deveni prioritare si de securitate nationala si vor fi incurajate finaciar si taxe de a se intorce in tarile de bastina .Da va fi un proces lent si lung dar nevoie .Una din lecitile care o sa incepem sa invatam ca si Globarizarea are probleme ei mari . Nu poti sa faci si daca vrei totul in China ,lovitura actuala ti-a demonstrat asta . Sint multe de adaugar dar nu vrea sa va pun la somn :)
Ramineti sanatoso .!!!!

 

Un singur lucru este cert ...

Investițiile in cercetare și rezultatele.. fără spionii fără lobby . O sa vedem care a avut dreptate . Chiar și NYSE .. asta este adevarul pe care il vom agata in cui .. stai ! și tehnologia aia nemaivăzută și nemai ...nemai 5g !!! Uite domne! cum Jermania făcea benzuri și Beamuri iar franta șampanii și vutoane ... iar noi ii admiram la țepele trase pe la Geneva ... stai și puțin ăla care este dincolo de nostru era prietenul lui bozo care i-o trage de 3 ani la fiecare coltz!

Avem o estimare dupa numarul de urne: 42.000 de morti la Wuhan

Acuma, nici dreakk nu stie cati au murit la Shanghai si Chonggking, celelalte doua mari focare de covid-19. Chinezii mint si manipuleaza, exact ca rusii, dar mai putin teatral.

Este drept, daca se spunea ca au murit 40.000 de oameni in ianuarie, toata lumea ar fi intrat in panica si s-ar fi blocat transporturile de persoane, s-ar fi impus restrictii la frontiere cu o luna mai deveme, toti pasagerii ar fi fost scanati, depistarile si testarile ar fi inceput din timp, poate cateva zeci de mii de oameni ar fi trait azi, poate s-ar fi stopat totul la o epidemie.

china cu jegul din pietele

unde se vind caini si pisici belite plus alte mizerii ,ia infipto lumii pina la cotor si acum o mai face si morisca, cei mai civilizati si disciplinati vor supravietui, restul micul dejun pentru viermi.

 

Pinguinul Teddy @

Cat oi fi eu de trolll ... las o dre ...un președinte ales I- și asuma responsabilitatea pentru ceea ce face in fiecare minut secunda, zecime de secunda ... mai ales in US of America !!! ( money talk and bs walk) Asta , de la unul de la ferma aia de troli ! Cu fiso , fisa .. și tot neamul ! Nu ma interesează ce părere ai tu , despre mine .. la sfarșitul zilei contează cu ce mergem acasă chiar și virtual .. chiar nu vezi ca acum politica nu mai contează ... Eu poate trăiesc din virtual .. avand in vedere rezultatele de pe aici poate nu fac nici cat am cheltuit cu logarea asta la internet ...voi știți ! Ma doare la basca și acum și după ... problema este ca avem frați , familii , răspandiți in toată lumea asta și ne gandim și la ei și este nedrept, nu, pentru ceea ce cred , ci pentru ceea ce am intalnit dealungul vieții !

 

😇 💘† or 💀 � ?

Joseph Prince Prophesied The Coronavirus In 2018

https://www.youtube.com/watch?v=ZxILcSMO7Uc

toti vorbesc aiurea,fraze gaunoase,fara informatie concreta

"s-ar putea","inca nu stim","sa vedem","e prea devreme",
ce rost au chestiile astea ?

cel intrebat sa raspunda scurt si concis,"habar n-am" :)
nu l-ar condamna nimeni,lumea prefera adevarul decit
elucubratii savante.
aceleasi palavre le insira toti,parca s-au inteles
intre ei,ceea ce nu m-ar mira :)

 

💀 �

Coronavirus is bringing a plague of dangerous doomsday prediction

https://edition.cnn.com/2020/03/22/world/doomsday-prophets-coronavirus-blake/index.html

china+rusia au infectat planeta cu covid-19

agentii chinei+rusiei in romania sint psd+udmr.
conducerile acestor 2 bande criminale
au primit antidotul impotriva covidului.
pnl si usr au refuzat de aceea unii dintre ei
au fost infectati iar un usrist a murit.

pina la sfirsitul anului,psd+udmr vor da
o lovitura de stat cu ajutorul rusiei,
daca va cazul chiar si a chinei.
sua si vestul europei vor fi practic lichidate.

udmr va primi ardealul,rusia va lua dobrogea,sirbii
vor lua banatul,tradatoriii vor primii zona tot mai
nisipoasa a baraganului.

 

bre demone

nu prea cred eu ce spui matale, pentru ca in opinia mea, cel mai mare jaf asupra rromaniei l-a facut "occidentul" in ultimii 30 de ani! Dar daca totusi Ungaria (nu udmr care e psd-ul lor), primeste Ardealul, eu, nationalist roman convins, ma mut instantaneu acolo! (Brasov, Oradea, Cluj ... Budapesta) sau chiar si in viitoarea Serbie, Timisoara, Belgrad, Zlatibor, Novi Sad, ...

cum e timpul pe malul Lacului....in Elvetia ? haha

treci pe nickul urmator ba trollule
Cum vor rezista statele si economiile. Ce lideri politici au de castigat..Dincolo de liderii poltici care par a folosi oportun contextul pentru a-si consolida autoritatea, este acesta un teren fertil pentru curente populiste?

deci faci parte din echipa psd+udmr

nu ma mir,deocamdata ati reusit sa faceti praf romania.
de ce nu te muti de pe acum ?
mai tirziu,s-ar putea sa nu te mai primeasca.

"china+rusia au infectat planeta cu covid-19"

Si matusa tamara de la Tiraspol te-a umplut de bubedulci...

Istoria se repeta

Asezati-va linistiti la locurile voastre

https://www.youtube.com/watch?v=KTTVfid33yY

Insa intrebarea ar fi care sint scopurile finale ale panicarii populatiei, instaurarii dictaturii, si
falimentarea economiei?

https://www.rostonline.ro/2020/04/pandemia-de-coronavirus-pretext-pentru-ceva-mult-mai-grav/

https://www.cbsnews.com/news/united-nations-proposes-new-global-currency/

Cine controleaza banul, controleaza totul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor