Regulile Schengen, un mister pentru senatorii din Comisia de Afaceri Europene

Vineri, 04 Martie 2011, ora 15:00
2670 citiri
Regulile Schengen, un mister pentru senatorii din Comisia de Afaceri Europene

Senatorii din Comisia de Afaceri Europene a Senatului, infiintata in urma cu doua zile, nu sunt neaparat niste experti in chestiuni europene, asa cum a dovedit un test realizat de Ziare.com.

Astfel, niciunul dintre parlamentarii care fac parte din aceasta si pe care am reusit sa-i contactam nu au stiut un lucru simplu - cine decide intrarea Romaniei in Spatiu Schengen. Asta in ciuda faptului ca presa vorbeste de luni de zile despre modalitatea prin care putem fi blocati, mai ales dupa ce Franta si Germania s-au aratat impotriva.

Intrebarea-capcana a fost "Cum comentati faptul ca Elvetia, Norvegia si Islanda, care sunt membre ale Acordurilor Schengen, desi nu sunt membre UE, ne-ar putea bloca accesul in Spatiul Schengen?".

Capcana a constat in faptul ca cele trei state sunt intr-adevar membre ale Spatiului Schengen, dar nu au dreptul de a bloca intrarea vreunei tari, neavand drept la vot in aceasta privinta. Niciunul dintre senatori nu a stiut insa acest lucru.

Senatorul PNL Ioan Ghise a fost cel mai nedumerit, el recunoscand ca nu stia ca cele trei state sunt parte a acordurilor Schengen. "Le dam in bobi. Stim noi care sunt interesele unei tari europene fata de intrarea in Schengen? Ce treaba are Norvegia cu Uniunea Europeana?(...) Norvegia nu stiu sa fie in Schengen si nici Islanda. Eu nu stiu asa ceva".

Cu toate astea, el a spus ca "nu trebuie sa traim cu convingerea ca ii convingem noi", spunand ca vor trebui convinse in primul rand Franta si Germania.

Senatorul PSD Dan Sova a fost chiar si mai ferm si a spus ca "Schengen e o chestie care tine de un vot unanim si putem fi blocati de oricine". Intrebat daca putem fi blocati de Elvetia, Islanda sau Norvegia, el a raspuns "Absolut". Mai mult, el crede ca "la ce iese la iveala in ultima perioada, nu ne mai putem convinge nici pe noi ca meritam sa intram in Schengen".

Sova a mai declarat si ca el a fost pus in aceasta comisia nou-infiintata, dar a cerut sa fie schimbat, din cauza faptului ca nu e de acord cu UNPR in Senatul Romaniei. Intrebat daca e vorba de faptul ca nu vrea sa fie intr-o comisie cu UNPR, el a raspuns scurt: "Da".

Singurul reprezentant al Puterii care a raspuns la telefon, presedintele comisiei, senatorul UNPR Vasile Nedelcu, nu a raspuns la intrebare si a rugat sa fie sunat peste 10 minute, fiindca era intr-o sedinta, insa nu a mai putut fi contactat ulterior.

Un alt senator PSD, Ion Toma, a cazut si el in capcana si a spus ca "depinde tot de ceea ce facem noi si de politica pe care n-am facut-o. Ca tarile sunt parte sau nu, politica globala e alta. Daca Romania isi facea treaba cum trebuie, nu ne puteau bloca". Nici Elvetia, nici Islanda? "Asa cred, sigur".

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a spus ca, inainte de a ne bloca cele trei tari la intrarea in Schengen, ne blocheaza deocamdata problema cu Franta si Germania.

"In primul rand trebuie rezolvata problema cu Franta si Germania. Noi avem o problema in momentul asta, nu ne va aparea. E vorba de o politica externa dezastruoasa. Ca sa evitam un eventual refuz din partea tarilor non-comunitare dar incluse in Spatiul Schengen...nu stiu sa va raspund ca nu stiu care e problema. E foarte complicata situatia, ati nimerit un pesimist in privinta includerii in Spatiul Schengen(...) Avem coruptie, avem problemele provocate de cetatenii rromi. Franta si Germania reprezinta o bagheta si in Spatiul Schengen si in spatiul comunitar, la ele e decizia", a spus Oprea.

Citeste si:
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...
Comentarii